Vinul fără alcool, benefic pentru sănătate sau doar strategie de marketing? Ce spun specialiștii

0
Publicat:

În ultimii ani, în România a crescut numărul site-urilor ce comercializează vinuri fără alcool. Cei mai mulți cumpărători fie nu vor să consume alcool, fie sunt la dietă, fie au diferite patologii. Părerile privind proprietățile vinurilor fără alcool sunt însă împărțite.

Vinurile fără alcool câștigă teren în România FOTO Scoop New Zealand
Vinurile fără alcool câștigă teren în România FOTO Scoop New Zealand

La ora actuală, nu sunt date clare privind anvergura producției de vinuri fără alcool la nivel mondial, însă mai multe estimări ale unor organizații de profil din Italia estimează că anul trecut producția de sticle de vin fără alcool a fost de aproximativ 150 de milioane de sticle.

În România, conform mai multor specialiști consultați de „Adevărul”, cota de piața a vinului fără alcool este de sub 1%, consumul său extinzându-se către un segment restrâns, ce include persoanele care nu pot sau nu vor să consume alcool din diferite motive, șoferii, persoanele cu diferite probleme de sănătate, sportivii și femeile însărcinate.

Însă și în industria redusă a producției de vin fără alcool pot să apară surprize neplăcute. Cum vinul fără alcool are în general un gust fad, există riscul că unii producători să utilizeze diverși aditivi pentru a îi da gust și aromă, iar acest lucru poate fi verificat doar printr-o analiză de laborator.

„Dacă vinul fără alcool este obținut printr-un proces de dezalcoolizare realizat respectând tot pașii, atunci putem vorbi de un produs natural și care poate reprezenta o alternativă foarte bună pentru cei care doresc să consume vin, dar fără alcool. În cazul în care însă în procesul de producție se adaugă diferiți aditivi, atunci în mod cert nu mai putem vorbi de un produs natural, ci de unul cumva marketizat și realizat doar cu gândul la profit, și nu la consumator. Iar un astfel de produs presupune și anumite riscuri pentru sănătate”, consideră dietologul Laura Popescu.

La ora actuală, o sticlă de vin fără alcool poate fi cumpărată în România cu prețuri variind în general între 35 și 120 de lei.

Ca procedeu, vinul fara alcool se obține prin dezalcoolizare. Procesul de dezalcoolizare constă în încalzirea vinului cu alcool la 30 - 34 de grade și, în condiții de vaccum, alcoolul se evaporă.

Temperatura scăzută la care se face evaporarea alcoolului garantează pastrarea aromelor și a proprietaților organoleptice.

Dacă se respectă toate procedurile, producătorii spun că în vinul fără alcool se păstrează polifenolii, vitaminele și mineralele conținute în mod natural în struguri.

Însă și aici părerile sunt împărțite.

”Fără componenta alcoolică, vinul nu aduce beneficii sănătății. Și asta deoarece antioxidanții conținuți în vin nu se metabolizează în absența alcoolului”, a declarat recent la televiziunea Rai 2 cunoscutul nutriționist italian Giorgiu Calabrese.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite