Untul făcut din dioxid de carbon, inventat de o companie sprijinită de Bill Gates: „Are un gust foarte bun, ca cel realizat din lapte”

0
Publicat:

Un start-up din California, susținut de miliardarul Bill Gates de la Microsoft, a produs un unt realizat din dioxid de carbon, care nu necesită lapte de origine animală și se presupune că are același gust ca untul tradițional.

Untul făcut din aer, inventat de o companie FOTO: Arhiva
Untul făcut din aer, inventat de o companie FOTO: Arhiva

Savor, startup sprijinit de miliardarul Bill Gates, a experimentat crearea de alternative fără lactate la înghețată, brânză și lapte, folosind un proces termochimic ce permite construirea de molecule de grăsime din lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Compania a anunțat acum o nouă alternativă pentru unt, fără ingrediente de origine animală, scrie The Guardian.  

 Potrivit sursei citate, „untul” ar putea ajunge la mai puțin de 0,8 g CO2 echivalent pe calorie. Amprenta climatică standard a untului real nesărat cu 80% grăsime este de aproximativ 2,4 g CO2 echivalent pe calorie.

 „În prezent, suntem în faza precomercială și lucrăm la obținerea aprobării de reglementare pentru a putea vinde untul nostru. Nu ne așteptăm să putem avansa cu niciun fel de vânzări până cel puțin în 2025”, a declarat Kathleen Alexander, director executiv al companiei.

Alternativele la carne și produse lactate au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, însă unele dintre ele nu au aceeași aromă. Reprezentanții companiei spun că aroma untului său este mai exactă.

„Până acum, am avut paneluri de degustare informale cu zeci de persoane. Ne așteptăm să realizăm un panel mai formal ca parte a eforturilor noastre de comercializare și de extindere”, a precizat Alexander.

 Bill Gates:  Are un gust foarte bun

Susținând inițiativa într-un articol de blog online, Bill Gates a scris: „Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri fabricate în laborator poate părea ciudată la început. Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Prin valorificarea tehnologiilor și proceselor dovedite, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice. Procesul nu generează emisii de gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de o miime din cantitatea de apă necesară agriculturii tradiționale. Și, cel mai important, are un gust foarte bun - ca și cel real, pentru că din punct de vedere chimic este.”

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria zootehnică, care cuprinde toate culturile de produse lactate și de carne, este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite