Un bărbat a fost filmat sărind în mare ca să atingă o balenă ucigaşă. „Un comportament șocant și absolut idiot” | VIDEO

0
Publicat:

După ce pe reţelele de socializare a circulat un filmuleţ în care un bărbat din Noua Zeelandă a fost filmat când s-a aruncat în apă, încercând să se agaţe de o balenă ucigaşă, el a fost identificat şi amendat de către Departamentul de Conservare a Naturii din această țară, relatează The Guardian.

În Noua Zeelandă, orca se confruntă cu un risc ridicat de dispariție, foto arhivă
În Noua Zeelandă, orca se confruntă cu un risc ridicat de dispariție, foto arhivă

În videoclipul distribuit pe Instagram în luna februarie, bărbatul în vârstă de 50 de ani poate fi văzut cum sare în mare, de pe marginea unei bărci, în largul coastei Devonport din Auckland, cu scopul de a se agăţa sau măcar a atinge o balenă ucigaşă.

El sare în apă foarte aproape de un mascul de orcă, însoţit şi de un pui, care înoată în apropiere, în timp ce cineva de la bordul bărcii îl filmează.

În filmare se aude ceilalţi pasageri de la bordul ambarcaţiunii, unii râzând, iar alţii înjurând. În timp ce înoată înapoi spre barcă, bărbatul strigă „l-am atins” și îl întreabă pe cel care filma dacă a reuşit să prindă momentul, iar apoi încearcă să atingă din nou orca.

Hayden Loper, investigator principal al Departamentul de Conservare a Naturii din Noua Zeelandă, a declarat că bărbatul în vârstă de 50 de ani a dat dovadă de nepăsare nesăbuită față de propria siguranță și față de cea a balenei însoţite de pui. „Videoclipul vorbește de la sine, este un comportament șocant și absolut idiot”, a spus el.

Instituţia a primit un pont despre acest videoclip de la câteva persoane îngrijorate, care au văzut imaginile pe rețelele de socializare. Colaborând cu poliția, recent s-a reuşit identificarea bărbatului, căruia i s-a aplicat o amendă de 600 de dolari pentru încălcarea legii.

„Este o încălcare foarte clară a Legii privind protecția mamiferelor marine. Orca este clasificată drept balenă în cadrul legislației privind conservarea și este ilegal să înoți, să deranjezi sau să hărțuiești orice mamifer marin”, a spus Hayden Loper.

Riscuri inutile, în goana după like-uri

Specialistul a precizat că, adesea, oamenii încalcă legea, dar din greșeală, de exemplu atunci când se apropie prea mult cu un jetski de un mamifer marin, dar în acest caz, „a fost un exemplu flagrant de prostie”. „Pentru el, să sară în apă în mod deliberat, să înoate până la orcă [și] să se asigure că a fost filmat... sfidează şi credința”, a mai spus biologul.

Social media este o sabie cu două tăișuri atunci când vine vorba de protejarea vieții marine. Pe de o parte, poate ajuta la alertarea departamentului cu privire la incidente, dar poate acționa, de asemenea, ca un catalizator pentru un comportament inadecvat.

„A fost o încercare deliberată de a obține like-uri și vizualizări pe rețelele de socializare. Ceea ce este, de asemenea, cu adevărat dezamăgitor nu sunt doar acțiunile individului, ci și cele ale celor din barcă. Este aproape o mentalitate de haită și încurajează acest tip de comportament”, a comentat reprezentantul Departamentului de Conservare a Naturii.

În Noua Zeelandă, orca - sau balena ucigaşă, cum este numită - poate fi întâlnită de-a lungul întregii coaste, dar cu o populație de doar 150-200 de exemplare, astfel încât acestea se confruntă cu un risc ridicat de dispariție la nivel naţional.

Orca pare să fi scăpat de răni, dar Hannah Hendriks, consilierul tehnic marin al departamentului, a declarat că săritul în apă deasupra oricărui delfin sau balenă mică ar putea cu ușurință să le afecteze aripioarele sensibile. În plus, pe lângă faptul că ar putea speria animalul, l-ar putea face să se ciocnească de o elice sau de o ambarcaţiune.

„Interacțiunea cu grupurile de balene poate perturba comportamentele naturale ale acestora, cum ar fi odihna, hrănirea și socializarea, ceea ce poate avea un impact pe termen lung asupra supraviețuirii și succesului reproducerii, în timp ce perturbările repetate pot determina animalele să evite o zonă”. (...) În special, perturbarea unui grup cu un pui prezintă riscul de separare a puiului de restul grupului, iar dacă puiul depinde încă de mama sa pentru lapte, acesta poate muri de foame”, a explicat annah Hendriks.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite