Trucuri pentru a scăpa de aviofobie – teama de zbor cu avionul. Ce este de evitat și ce nu trebuie să lipsească în timpul zborului

0
Publicat:

Frica de avion este unul dintre obstacolele pe care le întâmpină una din cinci persoane care sunt nevoite să călătorească pe distanţe mari. Tehnicile de relaxare și planificarea în amănunt a călătoriei pot duce la dispariţia acestei fobii.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Aviofobia, căci așa se numește frica de zbor, poate fi declanșată de diverse aspecte, cum ar fi turbulențele, frica de înălțime, claustrofobia sau chiar de știrile despre incidente aeriene sau acte de violență la bordul avioanelor. Simptomele aviofobiei pot varia, incluzând transpirație excesivă, palpitații ale inimii, amețeli, dificultăți de respirație sau senzație de sufocare.

Un prim pas în alungarea aviofobiei constă în compararea riscului de a suferi un accident în diverse situaţii. De exemplu, riscul de a fi rănit în urma unui accident rutier este de 1 la 5.000, iar cel de a fi intoxicat este de unu la trei milioane. Reprezentanţii Aeroportului din Iaşi spun că o astfel de călătorie poate fi o experienţă frumoasă dacă folosim corect câteva trucuri.

Primul lucru pe care ar trebui să-l ia în considerare orice pasager ar fi să se pregătească din timp pentru zbor. „Fă check-in-ul din timp, descarcă tichetele de îmbarcare înainte să ajungi la aeroport şi odihneşte-te suficient înainte de călătorie”, spun reprezentanţii Aeroportului din Iaşi.

Potrivit acestora, şi locul pe care vom sta pe perioada călătoriei are un rol foarte important. Un loc confortabil este, de regulă, lângă culoar, pentru o senzaţie mai mare de libertate, dar şi în partea din faţă a aeronavei ori lângă aripile acesteia, unde manevrările sunt cel mai puţin simţite.

Turbulențele, normale

Turbulenţele apărute în timpul zborului sunt, de asemenea, motiv de panică în rândul aviofobiştilor. Însă trebuie ştiut că acestea sunt perfect normale şi apar atunci când avionul ia altitudine sau scade în altitudine, deci presiunea atmosferică se modifică.

Gradul de intensitate al acestora nu este deloc crescut, ci mai degrabă se simt ca şi când ai merge cu maşina pe un drum accidentat. Rareori se întâmplă ca turbulenţele să cauzeze pasagerilor răni, iar acestea sunt cauzate în principal de nepurtarea centurii de siguranţă.

Tocmai de aceea specialiştii recomandă o informare înainte de zbor, despre cum funcţionează o cursă aeriană şi ce sunt aceste turbulenţe. „În timpul turbulenţelor, nu te agita, ci lasă-ţi corpul să fie legănat de mişcările aeronavei”, sfătuiesc specialiştii.

Cunoscând detalii despre zboruri, călătorul va înţelege ce este normal să se audă/întâmple şi ce nu.

Pregăteşte din timp ceva care să-ţi distragă atenţia în timpul zborului - descarcă în telefon câteva documentare, emisiuni de divertisment sau muzica preferată. În avion, citeşte o carte captivantă, însă mult mai recomandate sunt cele audio”, mai explică reprezentanţii Aeroportului din Iaşi.

De evitat și de nelipsit

Pe lista băuturilor de evitat în timpul zborului se află şi cafeaua.

Evită cafeaua. Cofeina creşte nivelul anxietăţii, ducând la deshidratare, la fel ca şi alcoolul. În schimb, consumă sucuri naturale sau, cel mai bine, apă. În timpul zborului, încearcă să fii cât mai relaxat - închide ochii, respiră uniform şi gândeşte-te la locurile speciale ce te aşteaptă, la oamenii dragi pe care îi vei revedea sau la momentele pe care le vei trăi/crea”, transmite conducerea Aeroportului din Iaşi.

Un element important, care nu ar trebui să lipsească în timpul zborului, este aerul condiţionat. Acesta ajută la o respiraţie mai uşoară şi diminuează senzaţia de de claustrofobie. De asemenea, folosirea unei gume mentolate poate ajuta la reducerea anxietății și la ameliorarea senzațiilor de sufocare sau greață în timpul zborului.

Reţine, de asemenea, că avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport”, conchid reprezentanţii Aeroportului din Iaşi.

MagazinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite