Suprapunerile de haine revin în forţă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trendul hainelor suprapuse, în limbaj de specialitate multi layering, regăsit în colecţiile caselor de modă faimoase precum Chanel, Louis Vuitton, Dior şi Prada, este un reper stilistic important în 2016. Deosebit de practică, moda hainelor suprapuse nu este motivată doar de interesul vizual, ci şi de confort, mai ales în sezonul rece.

Stilul hainelor purtate în straturi este inspirat de moda grunge a anilor ’70. Recomandat de designerii internaţionali şi purtat la scară largă anul acesta, a intrat şi în atenţia bloggerilor de modă români, printre care se numără şi Carmen Negoiţă.

image

(Costum Vivienne Westwood)

„Îmi place foarte mult această tendinţă şi o adopt destul de des, fiind uşor de stilizat. Se potriveşte de minune în ţinutele casual, dar şi în cele cocktail, de petrecere. Îmbinarea hainelor, a texturilor, a culorilor, este însă pe cât de interesantă, pe atât de dificilă. Depinde foarte mult de cât îndrăzneaţă eşti, de cât de departe vrei să mergi şi de câte cunoştinţe în domeniu ai‟, a declarat autoarea blogului de modă carmennegoita.com.

Regulile suprapunerilor

Una din principalele reguli ale suprapunerii hainelor este folosirea unei piese şi a unei culori principale, susţinută de mai multe piese secundare. Poate fi vorba despre o fustă, o pereche de pantaloni sau un pulover într-o culoare puternică ori cu un imprimeu interesant. Culorile neutre, alb, negru, gri şi bej, sunt, însă, mai uşor de asortat.

(Creaţie Chanel, din colecţia primăvară-vară 2016)

image
„Mie îmi plac nuanţele neutre. Poţi pune culoare, dar să ştii unde. De exemplu, dacă ai pulover pe gât, pantaloni din piele şi o fustă peste pantaloni, atunci culoarea o pui la fustă. Îmi mai plac şi suprapunerile de tip palton lung peste o vestă scurtă. Pe dedesubt poţi avea pantaloni cu un pulover rulat pe gât. O alegere neinspirată ar fi să pui straturi şi în partea de sus şi în partea de jos, adică vesta peste pulover sau bluză, iar jos fustă peste pantalon‟, sfătuieşte Carmen Negoiţă.

Foarte important, de asemenea, este ca primele straturi de haine să fie mai subţiri. În acest fel, ansamblul vestimentar va fi construit armonios şi practic, astfel încât straturile de haine superioare, mai groase, să poată fi eliminate cu uşurinţă din ţinută. O altă regulă importantă este confortul, oricâte piese am alege să purtăm, consemnează ediţia americană a revistei de modă „Elle‟.

image

(Creaţie Dior)

Deşi este un stil accesibil şi de efect, suprapunerile de haine pot ruina uşor o ţinută. Principalele probleme sunt aprecierea greşită a proporţiilor corpului, precum şi asocierea forţată a texturilor pieselor vestimentare.

„Trebuie să ţii cont de proporţii pentru că te pot face mai scundă sau mai corpolentă şi trebuie să ştii să te joci şi cu texturile. De exemplu, poţi îmbina materialele de lux, ca dantela şi brocartul, cu cele mai acesibile, cum sunt bumbacul şi pielea. Ca începător, poţi merge pe suprapuneri uşoare, de tipul salopetă de jeans peste un pulover gros, iar pe deasupra o geacă sau un palton, sau fusta peste pantalon, o bustieră peste o bluză şi aşa mai departe. Este important şi cum alegi lungimile. Pentru cei înalţi şi slabi e mai simplu: fusta peste pantaloni poate ajunge până la genunchi. Pentru cei scunzi şi plinuţi, fusta să fie mult mai scurtă‟, a precizat Carmen Negoiţă, explicând că stilul office, de birou, este cel care poate da bătăi de cap, mai ales dacă mediul de lucru este unul rigid. Alegerea potrivită poate consta într-un costum din două piese, purtat cu o jachetă de piele, potrivit bloggerului de modă.

Un stil adorat de designeri

Directorul de creaţie al casei de modă Chanel, designerul german Karl Lagerfeld, se numără printre numele cu ecou din lumea modei care au folosit suprapunerile de haine în creaţiile recente. Colecţia dedicată sezonului de primăvară-vară 2016, semnată de Lagerfeld şi prezentată în cadrul Săptămânii Modei de la Paris, este dominată de astfel de asocieri vestimentare.

Fustele sau rochiile peste pantaloni, puloverele legate în talie sau în jurul umerilor, vestele purtate peste cămăşi şi paltoanele purtate pe umeri, din materiale cu imprimeuri vesele, au transformat colecţia casei de modă Chanel într-o explozie modernă de stiluri. Aceasta nu este însă singura colecţie în care designerul german a folosit suprapunerile de haine. Colecţia capsulă prezentată în luna decembrie la Roma, în cadrul spectacolului de modă Metiers d’Art, conţine numeroase ţinute în care multi layering-ul are rolul principal.

image

(Ţinută Prada)

Şi casa de modă Louis Vuitton a folosit trendul suprapunerii, adaptându-l stilului său consacrat. În colecţia de primăvară-vară 2016 a brandului, stilul grunge este pus în evidenţă nu doar de hainele purtate în straturi, dar şi de prezenţa materialului de tip plasă şi a mănuşilor fără degete.

Nici creatoarea britanică Vivienne Westwood, cunoscută pentru stilul său nonconformist, nu a scăpat din vedere această tendinţă, colecţia sa pentru sezonul de primăvară-vară pentru anul acesta conţinând numeroase ţinute alcătuite din suprapuneri de haine.

Misterul paltonului aruncat nonşalant pe umeri  

Un stil popular de multi layering, afişat de nenumărate vedete, precum designerul Victoria Beckham, cântăreţele Kylie Minogue şi Beyonce, actriţa Sarah Jessica Parker şi starleta Kim Kardashian, constă în purtarea paltonului sau a pardesiului pe deasupra ţinutei, aruncat nonşalant pe umeri.

Totuşi, dincolo de această imagine relaxată se ascunde un truc pe care persoanele publice îl folosesc în avantajul propriu. Deşi ar putea să pară o alegere nevinovată, care ţine de o anumită comoditate, stiliştii vestimentari au dezvăluit pentru publicaţia britanică „Daily Mail‟ că femeile adoptă această manieră de purtare a hainelor de exterior pentru crearea unei iluzii optice de alungire a siluetei. Aşadar, femeile care îşi poartă paltoanele pe umeri par mai zvelte şi mai elegante, ca şi cum ar purta o mantie.

Explicaţia ar putea să pară exagerată, dacă acest mod de a purta haina nu ar avea şi o denumire în limba engleză, respectiv „shoulder robing“, şi nu ar fi fost lansată de editorul-şef al revistei de modă „Vogue“, din SUA, Anna Wintour, cea care a inspirat personajul principal din filmul „Diavolul se îmbracă de la Prada“. Această tendinţă se regăseşte şi în ţinutele marilor case de modă pentru 2016, printre care Chanel, Vivienne Westwood şi Prada.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite