STUDIU Cele mai mai frici ale românilor când îşi caută un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: eJobs
FOTO: eJobs

Schimbarea jobului rămâne una dintre cele mai stresante etape din viaţa profesională a românilor, arată un studiu publicat de eJobs. Locurile de muncă câştigate cu relaţii, anunţurile de angajare false şi lipsa experienţei sunt cele mai mari frici ale românilor, atunci când trebuie să se angajeze.

Potrivit cercetării, în topul temerilor legate de căutarea unui loc de muncă este că joburile cele mai bune sunt luate de cei care au „pile”, 22 la sută din respondenţi considerând acest lucru. Pentru aproape la fel de mulţi români (21 la sută) cea mai mare frică, atunci când vine vorba de găsirea unui job, este legată de veridicitatea anunţurilor de angajare. Acestor temeri se adaugă şi auto-critica candidaţilor şi redactarea CV-ului.

„Aproape un sfert dintre cei care au participat la studiul eJobs nu au încredere că anunţurile de joburi sunt adevărate, iar asta îi determină, de foarte multe ori, să amâne decizia de a-şi schimba locul de muncă, deşi nu sunt fericiţi. Lipsa experienţei, aşteptările salariale prea mari, percepţia că în piaţă nu sunt suficiente locuri de muncă sau că nu are cine să le ofere consiliere sunt alte frici importante ale românilor. Este interesant faptul că, deşi de câţiva ani, avem o piaţă a candidaţilor, în care oferta de locuri de muncă depăşeşte cererea, încă mai există astfel de angoase, în rândul tuturor categoriilor profesionale - de la tineri fără experienţă, până la specialişti şi manageri sau muncitori cu zeci de ani de muncă în spate”, a declarat Bogdan Badea, directorul general al eJobs România.

Concret, atunci când îşi fac propria evaluare profesională, românii consideră că principalele puncte slabe care îi împiedică să obţină jobul dorit sunt: lipsa încrederii în sine, lipsa studiilor superioare, faptul că nu au destule cunoştinţe digitale sau că nu au suficientă experienţă sau, dimpotrivă, sunt supracalificaţi pentru postul pe care îl vizează. Astfel, doar 7 la sută din respondenţi declară că au completă încredere în ei, din punct de vedere profesional.

Enigma CV-ului

Un alt obstacol important de care se lovesc cei care vor să se angajeze este legat de redactarea CV-ului. Pentru 62 la sută din români cea mai mare problemă este că nu au suficientă experienţă pe piaţa muncii şi că, din acest motiv, CV-ul lor nu va cântări prea mult pentru recrutori, mai arată studiul. 22 la sută din respondenţi nu ştiu concret ce informaţii ar trebui să includă sau ce format ar trebui să aibă CV-ul. Mai mult, un român din zece spune că are prea multă experienţă şi nu ştie cum să o comprime, astfel încât forma finală a CV-ului să nu depăşească două pagini. 

Nu doar procesul de găsire a unui loc de muncă şi cel de aplicare cresc nivelul de stres profesional al românilor, ci şi etapa interviului de angajare. Mai mult de jumătate dintre candidaţi se tem că nu au atitudinea potrivită şi că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoţiilor. 37 la sută se tem că nu vor şti să răspundă întrebărilor pe care le primesc din partea recrutorului, aproape tot atât de mulţi suferă de ”sindromul impostorului” (senzaţia că eşti inferior pentru postul pentru care aplici) şi cred că nu sunt suficient de bine pregătiţi, în timp ce 33 la sută se tem că vor fi demotivaţi de atitudinea intervievatorului. Nu în ultimul rând, 20 la sută din respondenţi se aşteaptă să fie discriminaţi pe criterii care ţin de vârstă, sex sau aspect fizic, precizează cercetarea. 

Ce ne sfătuiesc specialiştii

Frica de schimbare este o frică majoră a oamenilor, indiferent de vârstă sau experienţă, spun consultanţii în carieră. „Candidaţilor le este teamă că nu se vor descurca, că vor fi judecaţi dacă nu se descurcă la un nou loc de muncă, îşi pun întrebări despre colectiv şi despre ce se întâmplă dacă vor da greş”, arată consultantul în carieră, Gabriel Chicioreanu.

Aşadar este foarte important ca oamenii care merg la un interviu de angajare să aibă încredere în ei. „Dacă au fost selectaţi de către angajatori înseamnă că sunt cei mai buni dintre candidaţi, aşa că trebuie să-şi tempereze frica şi să fie sinceri. Sinceritatea este esenţială pentru un angajator”, a mai adăugat acesta.

Şi pentru că CV-ul este ”cartea de vizită” a celor care îşi caută un loc de muncă, trebuie avut în vedere faptul că acesta trebuie structurat şi adaptat la postul pentru care se candidează, fără compuneri, ci cu detalii succinte, cu fraze şi cuvinte-cheie „Regula este foarte simplă. CV-ul cu care aplicăm trebuie personalizat în funcţie de locul de muncă pe care îl vizăm. Un CV trebuie şi poate fi redus la 2-3 pagini. Angajatorul vrea să vadă că din experienţa anterioară ştim să facem ceea ce el caută, că avem acele competenţe, abilităţi şi educaţie care ne permit să realizăm fişa postului”, a conchis Chicioreanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite