Cum a ajuns Mihai Viteazul la un pas să fie decapitat de Alexandru cel Rău. Legenda despre accederea pe tronul Țării Românești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cunoscută legendă românească îl înfățișează pe Mihai Viteazul când, condamnat la moarte, scapă cu viață după ce l-ar fi intimidat, cu o privire, pe călău. Realitatea istorică arată că, într-adevăr, Mihai a fost condamnat la moarte înainte de accede pe Tronul Țării Românești, dar a scăpat în alt context.

Mihai Viteazul. FOTO Profimedia
Mihai Viteazul. FOTO Profimedia

În ascensiunea sa impresionantă, viitorul domn Mihai, fiul Tudorei din Târgul de Floci, a trecut printr-un moment de cumpănă, fiind cât pe ce să-și piardă viața sub securea călăului.

În anul 1592, pe tronul Țării Românești ajunsese Alexandru, nepotul lui Alexandru Lăpușneanu, fostul domnitor al Moldovei, un aventurier care venise numit de turci. Deranjase pe boieri încă de la început, fiindcă în loc să-i păstreze pe pământeni în dregătorii, a adus cu sine o mulțime de greci și oameni propășiți pe la Constantinopol. În plus, era băgat până în gât în datorii, ca să-și plătească tronul. Problematic era și faptul că promisese turcilor cantități mari de alimente și bani pentru susținerea războiului pe care otomanii îl aveau cu habsburgii. 

Protestele boierimii l-au determinat pe Alexandru, zis și „cel Rău”, să înceapă să omoare în stânga și în dreapta.

„I-a tăiat ca vitele și a domnit ca un tiran și un păgân”, se arată într-o cronică săsească. 

Boierii pregăteau deja un pretendent, iar domnitor avea să ajungă, în cele din urmă, Mihai, banul de Craiova.

De ce Mihai era ținta perfectă a lui Alexandru cel Rău și cum a ajuns domnitor

Alexandru cel Rău era dator vândut turcilor şi cămătarilor greci din Istanbul şi desele execuţii ale boierilor îi permiteau să le confiște averile şi să mai plătească din creditele restante, potrivit historia.ro.

Mihai avea deja popularitate ca ban al Olteniei și îl deranja pe Alexandru cel Rău, astfel că era ţinta perfectă pentru domnitorul dornic să scape de un posibil pretendent la tron dar şi să pună mâna pe averea acestuia.

Nu s-a dat în lături să ordone arestarea şi executarea lui Mihai.

„El (Mihai – n.n) fu adus în București unde domnul cătrănit de mânie, învinovăţi de trădător şi rebel şi îl închise în pușcărie, spre a fi pus la caznă şi apoi ucis“, scria Nicolae Bălcescu.

La locul de osândă are loc celebrul fapt descris în orice hagiografie a lui Mihai Viteazul, care se respecta. Călăul impresionat de măreţia şi statura personajului, aruncă securea din mână, refuzând să aducă la îndeplinire sentinţa. Episodul este pe cât de dramatic,  pe atât de greu de atestat din punct de vedere istoric.

Este adevărat că Mihai a scapă de execuţie, dar probabil a contat mai mult faptul că se găsesc 12 boieri care jură că banul Olteniei nu e os domnesc, risipind, cel puţin pe moment, temerile lui Alexandru cel Rău. Reintegrat în funcţia sa de ban al Craiovei, Mihai își dă seama că nu o să aibă zile bune cu Alexandru cel Rău, aşa încât fuge în Transilvania, însoţit de Stroe Buzescu şi Radu Florescu. Este bine primit de Báltázar Báthory, vărul principelui Transilvaniei, Sigismund Báthory. Înarmat cu scrisori de recomandare de la Sigismund, pentru marele-vizir şi ambasadorul Angliei la Poartă, Edward Barton, Mihai ia calea Istanbulului în speranţa obţinerii tronului Ţării Românești, notează Historia.

Mihai îi mituiește pe puternicii acelor vremuri

Pentru a obţine tronul, Mihai se împrumuta cu bani mulţi de la cămătarii istanbulioţi. Pe lângă sprijinul pe care îl obţine de la Iane Cantacuzino şi Andronic Cantacuzino, Mihai este recomandat şi de ambasadorul Angliei. Ceea ce a contat cel mai mult au fost cei 1.500.000 de galbeni cu care Mihai îi mituiește pe puternicii acelor. vremuri, inclusiv pe marele-vizir Sinan-Paşa, aflat la al treilea mandat în această funcţie.

Avea deja în gând să se răscoale împotriva turcilor

În plus, Mihai se obliga să achite către Poartă toate obligaţiile restante ale predecesorului său. Angajamentele financiare asumate erau imense şi practic imposibil de ţinut. Singura explicaţie rezonabilă pentru faptul că Mihai îşi asuma toate aceste poveri, imposibil de plătit, este aceea că viitorul domn avea deja în gând să se răscoale împotriva turcilor şi evident, să nu mai plătească nimic, potrivit sursei citate.

image

00:23 / 03:07UnmuteSettingsFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageShareVidverto PlayerEpisodul, pe cât de dramatic, e pe atât de greu de atestat din punct de vedere istoric. Mihai este adevărat, scapă de execuţie, dar probabil a contat mai mult faptul că se găsesc 12 boieri care jură că banul Olteniei nu e os domnesc, risipind, cel puţin pe moment, temerile lui Alexandru cel Rău. Reintegrat în funcţia sa de ban al Craiovei, Mihai își dă seama că nu o să aibă zile bune cu Alexandru cel Rău, aşa încât fuge în Transilvania, însoţit de Stroe Buzescu şi Radu Florescu. Este bine primit de Báltázar Báthory, vărul principelui Transilvaniei, Sigismund Báthory. Înarmat cu scrisori de recomandare de la Sigismund, pentru marele-vizir şi ambasadorul Angliei la Poartă, Edward Barton, Mihai ia calea Istanbulului în speranţa obţinerii tronului Ţării Românești. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite