Cu ce vine Moș Nicolae la copiii cuminți. Cine primește nuielușe, cartofi sau cărbuni

0
Publicat:

Noaptea de 5 spre 6 decembrie este, pentru copii, unul dintre cele mai așteptate momente ale sărbătorilor de iarnă, pentru că vine Moș Nicolae. Trece pe la toți, dar darurile pe care le împarte sunt după faptele fiecăruia.

Ghetuţe cu daruri. FOTO folcloromanesc.ro
Ghetuţe cu daruri. FOTO folcloromanesc.ro

E seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele în așteptarea  lui Moș Nicolae, despre care se spune că aduce daruri frumoase doar copiilor cuminți.  

Copiii neascultători primesc o nuielușă (n.r. în alte țări, moșul aduce diverse alte lucruri cu aceeași simbolistică), menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău. Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu pe Facebook.

În tradiția românească, Moș Nicolae - legendarul personaj dsapre care se spune că a ajutat trei fete sărmane pe care tatăl lor plănuia să le vândă ca să scape de sărăcie - apare pe un cal alb, cu trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Moș Nicolae ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război. Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului”, explică Sorin Mazilescu.

Cum a apărut Moș Nicolae. Îmbinarea imaginii creștine cu o figură păgână

Undeva în jurul secolului al XII-lea, pentru europeni, ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua acțiunilor caritabile și a darurilor

În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât și a activităților caritabile. La nemți, tradiția sărbătoririi lui Moș Nicolae a apărut prin îmbinarea imaginii creștine a Sfântului cu o figură păgână. Acesta este văzut de către germani ca un bătrân cu un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțele pe care copiii și le pregătesc minuțios pentru venirea Moșului, aceștia scriu în ajun o scrisoare în care apar toate dorințele lor, dar și câțiva morcovi pentru caii moșului”, mai spune cercetătorul.

În Germania, de Moș Nicolae se și colindă

În multe țări din Europa, despre Moș Nicolae se spune că are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, bune și rele. Seara de 5 spre 6 decembrie e momentul bilanțului și al emoțiilor pentru micuții care nu știu cum vor fi evaluați. 

Iar dacă cei mici nu au fost cuminți, ei primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele părți ale Germaniei, copiii se îmbracă în Moș Nicolae și colindă toate casele vecine în timp ce gazdele le oferă dulciuri”, explică Sorin Mazilescu.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite