Criticul de modă Alin Gălăţescu, despre rochia purtată de Carmen Iohannis la Sibiu: „Problema e la români. Nu avem experienţă şi nici protocol oficial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticile la adresa primei doamne Carmen Iohannis, stârnite de rochia cu paiete pe care a îmbrăcat-o la Festivalul de Teatru de la Sibiu, sunt considerate nefondate de cunoscutul critic de modă Alin Gălăţescu. Acesta spune că în România nu există o cultură în ceea ce priveşte imaginea de primă doamnă.

Rochia gri cu aplicaţii de paiete aleasă de soţia preşedintelui Klaus Iohannis cu ocazia prezenţei la Festivalul de Teatru de la Sibiu, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost aspru criticată pe pagina de Facebook a creatorului de modă Stephan Pelger. Printre utilizatorii care au considerat că rochia este mult prea strâmtă şi nepotrivită cu statutul de soţie a preşedintelui ţării s-a numărat şi Oana Roman Elisei, fiica politicianului Petre Roman.
„NU fără mânecă şi NU cu genunchii la vedere. Altfel, rochia superbă (…) Aşa îşi doreşte cred....şi nimeni nu-i spune că nu e ok... că nu e adolescentă şi nici persoană particulară“, a postat aceasta.

Vestimentaţia primei doamne, respectiv prezentarea laudativă de care are parte Carmen Iohannis în mass-media autohtonă, a fost taxată şi de jurnaliştii Robert Turcescu şi Ion Cristoiu, acesta din urmă considerând că se poate vorbi deja de un cult al personalităţii.

“Carmen Iohannis, nevasta preşedintelui ales de Popor să conducă ţara şi nu să-şi promoveze nevasta pe post de top model, depăşeşte în materie de Cult al Personalităţi toate soţiile de şefi de stat români de pînă acum, de la Elena Cuza pînă la Elena Ceauşescu. De sesizat că acest Cult al personalităţii are drept notă de esenţă transformarea peste noapte a unei banale femei din provincie, trecută prea mult de prima tinereţe, într-o întruchipare a frumuseţii răpitoare, a eleganţei exemplare, a atracţiei irezistibile. Toţi cei din jur cad în fund la apariţia ei“, după cum a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Reacţiile stârnite în mediul virtual de alegerile vestimentare ale primei doamne nu sunt însă justificate, a explicat criticul de modă Alin Gălăţescu pentru adevarul.ro.

Mi se pare că a arătat superb doamna Iohannis în rochie. Problema este la români. Cultura noastră când vine vorba de o primă doamnă este inexistentă. Nu avem nicio experienţă şi niciun protocol oficial. Nu există un precedent. La cine ne raportăm? La Jackie Kennedy, la Carla Sarkozy? Una avea rol de mamă, alta de divă. Noi la cine ne raportăm, la Moş Crăciun? Dintr-o dată, toţi ne-am trezit cunoscători în rigurozitatea protocolului unei prime doamne. Habar nu are nimeni, bat câmpii fiecare după propria poziţie şi de obicei contra, că dă mai bine. Era un un festival de teatru şi arăta superb. S-a şi tuns, arata foarte bine aşa. Era o scenă haioasă la un moment dat, când toată lumea se uita la fesele dânsei. Băloşiţi, frate, dacă aşa aţi ajuns, să băloşiţi după o primă doamnă de 50 de ani, înseamnă că i-a ieşit. Până la urmă, orice femeie poate fi admirată în momentul în care nu are parametri de indecenţă, expuneri ale coapselor, sânilor. Lungimea rochiei era foarte ok, cam la nivelul genunchiului sunt toate rochiile din garderoba dânsei. Nu mi se pare nimic în neregulă pentru o femeie de vârsta dânsei, care arată foarte bine, parcă din ce în ce mai bine, ceea ce înseamnă că şi-a luat foarte în serios rolul, a punctat criticul de modă.

Printre creatorii de modă din România care îi realizează primei doamne ţinute pentru evenimente oficiale se numără şi Alexandru Ciucu. Designerul este, din 2010, şi furnizor al Casei Regale a României, iar, din 2012, creator al costumelor Principelui Albert de Monaco şi ale Regelui Simeon al Bulgarilor.

Ciucu menţionează că pentru a contura un anumit stil vestimentar porneşte întotdeauna de la personalitatea celui pentru care creează. “Este valabil şi în cazul Primei Doamne, cu amendamentul că, la fel ca şi în cazul Casei Regale, trebuie să ţin cont de mai multe detalii impuse de protocolul diplomatic“, spune acesta. Designerul nu poate ignora regulile de protocol, atunci când se impun, dar încearcă să găsească abordări cât mai interesante în limitele existente. 

„Nu se pune problema de ocolit regulile de protocol. Ele trebuie respectate întocmai, dar trebuie avut însă în vedere că aceste reguli permit un teren de «joacă» mai larg decât sunt unii oameni dispuşi să înţeleagă. Şi mă refer aici, inclusiv la protocolul vestimentar de la Vatican, care este unul dintre cele mai restrictive“, exemplifică acesta. Alexandru Ciucu a realizat ţinuta purtată de Carmen Iohannis în vizita făcută alături de preşedintele României în luna mai, la Vatican, unde protocolul pentru femei prevede ţinută de culoare neagră care să acopere genunchii, umerii şi mâinile, fără decolteu, pantalon sau dres de culoare neagră în partea de jos şi pantofi la fel. 

carmen iohannis

Protocolul pentru femei, în cazul vizitelor la Vatican, prevede ţinută de culoare neagră care să acopere genunchii, umerii şi mâinile, fără decolteu, pantalon sau dres de culoare neagră în partea de jos şi pantofi la fel. FOTO Dragoş Asaftei

Pentru respectiva ocazie, Ciucu a realizat o rochie care trecea de nivelul piciorului graţie unui artificiu. „Este o iluzie optică pe care am reuşit să o creez îmbinînd două materiale diferite ca structură - lâna şi dantela - dar având aceeaşi nuanţă. Practic, stofa se opreşte deasupra genunchiului, iar dantela coboară sub. Am preferat să apelez la acest artificiu pentru a da ţinutei un aer preţios şi tineresc, care să compenseze într-un fel rigorile protocolului vestimentar”. Totuşi, trebuie făcută diferenţa între sobrietatea unui astfel de moment şi prezenţa la un eveniment mult mai relaxat, cum este un festival de teatru. 

Designerul mărturiseşte că prima doamnă este receptivă la schimbările de stil pe care le presupune noul statut, dar că doreşte să facă alegeri care să i se potrivească şi să o reprezinte: „Prima doamnă este atât de receptivă la aceste schimbări, cât să se înscrie cu succes în protocoalele diplomatice, dar şi atât de puţin încât să aibă personalitate şi un stil propriu. Cea mai mare provocare pentru mine în această colaborare este să mă pot menţine la acest nivel din punct de vedere creativ şi logistic, pe termen lung şi cu frecvenţa cu care sunt solicitat“, mai spune Alexandru Ciucu.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite