Cele mai bune trasee pentru a urca pe Muntele Găina, la Târgul de fete

0
Publicat:

Târgul de fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, care va avea loc anul acesta în 22 și 23 iulie 2023, va cuprinde un program diversificat.

An de an participă persoane din mai multe județe FOTO arhivă Adevărul
An de an participă persoane din mai multe județe FOTO arhivă Adevărul

Programul include spectacole folclorice, un târg al meșterilor tradiționali, proiecții de filme documentare, concerte susținute de Spitalul de Urgență, Randi și un show cu DJ Harra, precum și un foc de artificii.

Evenimentele vor avea loc la Căminul Cultural Avram Iancu și pe vârful Muntelui Găina.

Recomandări M.A.I. 

Pentru ca totul să se desfășoare și în acest an fără incidente, deoarece se așteaptă un număr mare de vizitatori, structurile Ministerului Afacerilor Interne din Județul Arad au mai multe recomandări. Acestea sunt adresate celor care vor dori să participe la sărbătoare și intenționează a se deplasa pe munte cu mijloace auto proprii.

Astfel, programele cultural-artistice care vor avea loc pe platoul montan „Găina” sunt organizate de autorități publice locale din Județul Alba. Zona de competență a structurilor M.A.I. din Județul Arad vizează în mod special drumul de acces spre vârful Găina ce pornește din comuna Hălmăgel, prin satul Luncșoara.

De la ieșirea din ultimul sat aparținător comunei Hălmăgel, drumul prin care se poate face accesul auto spre Muntele Găina este un drum forestier, închis în mod obișnuit circulației publice.

Partea de drum forestier are o lungime de aproximativ 20 de kilometri, drum de pământ, îngust, cu mai multe porțiuni de rampă. Chiar dacă Direcția Silvică Arad continuă intervențiile de pietruire a zonelor problematice ale drumului, există mai multe zone periculoase care nu pot fi abordate cu autoturisme obișnuite, având garda la sol joasă, ci doar cu autoturisme de teren, existând pericolul producerii unor accidente sau defecțiuni care pună în pericol viața conducătorilor auto și a pasagerilor, dar și să îngreuneze semnificativ circulația pe drumul îngust, care permite foarte greu întoarcerea. În acest sens, îi rugăm pe toți care doresc să urce pe munte să urmeze în mod strict atenționările Inspectoratului Județean de Poliție cu privire la circulația pe drumul forestier”, spun reprezentanții Prefecturii Arad.

Cum se ajunge pe platou

Pe platoul montan „Găina” se poate ajunge alternativ prin județele Hunedoara – Alba (prin Brad-Abrud-Câmpeni-comuna Avram Iancu de Alba), respectiv Bihor – Alba (Vârfurile – Ștei – Nucet – Vârtop/Arieșeni – comuna Avram Iancu de Alba). Ținând cont că din comuna Avram Iancu (județul Alba) partea de drum forestier este semnificativ mai scurtă, se recomandă utilizarea acestor variante în cazul urcării cu autoturisme care nu sunt de teren.

Pentru cei care doresc să campeze pe Muntele Găina, se recomandă utilizarea unor echipamente specifice drumețiilor montane în condițiile unor temperaturi scăzute, sub 10 grade Celsius pe timp de noapte.

În cadrul ceremoniei solemne care va avea lor duminică, 23 iulie, începând cu ora 10:00, la Monumentul lui Avram Iancu va fi depusă o coroană de flori din partea Instituției Prefectului – Județul Arad și a structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne.

Ce spun reprezentanții Inspectoratului de Poliție

Ținând cont că drumul forestier de acces spre vârful Găina este impracticabil, poliștii vor permite accesul pe acesta doar autoturismelor de teren. Începând de duminică, 23 iulie, ora 12.00, nu se va mai permite urcarea niciunei categorii de autovechicule pentru a nu se crea ambuteiaje în contextul numărului mare de autovehicule care se vor afla în coborâre.

Recomandăm a se evita circulația pe timpul nopții, pe drumul forestier, iar circulația pe timpul zilei să se desfășoare cu mare atenție și viteză adecvată condițiilor de drum. De asemenea atenționăm conducătorii auto să nu se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, urmând să fie organizate filtre în zona drumului public ce tranzitează comuna Hălmăgel”, a declarat Claudia Iuga, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Inspectoratul de Jandarmi Arad

De asemenea, Jandarmeria Arad  va asigura măsurile de ordine și siguranță publică pe traseele de afluire / defluire a participanților din județul Arad către / dinspre Vârful Muntelui Găina, împreună cu I.P.J. Arad.

Va acorda sprijin operativ la solicitare, colegilor de la alte structuri M.A.I. din județele participante: Alba, Bihor și Hunedoara. Participanților la aceste manifestări le solicităm să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine, să respecte indicațiile organizatorilor, dacă sunt însoțiți de copii să îi supravegheze cu atenție, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112 sau să solicite sprijinul jandarmilor sau polițiștilor aflați în apropiere”, spun reprezentanții Jandarmeriei Arad.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad

Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, prin Detașamentul de Pompieri Sebiș – Garda 2 – Gurahonț, este pregătit să acționeze prompt pentru a interveni în cazul producerii unor situații de urgență, iar la nevoie forțele vor fi suplimentate.

„În plan operațional, zilnic, 130 de pompieri arădeni încadrează mijloace tehnice care sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, recomandăm participanților să aibă o conduită potrivită, să aibă grijă de siguranța lor şi a celorlalți, iar în cazul în care situația o va impune, să urmeze cu strictețe recomandările organizatorilor pentru a asigura evacuarea din zona de risc”, au declarat reprezentanții ISU Arad.

Programul a fost stabilit FOTO Prefectura Arad
Programul a fost stabilit FOTO Prefectura Arad

Programul Târgului de fete de pe Muntele Găina 2023 este următorul:

Sâmbătă, 22 iulie

Căminul Cultural Avram Iancu

16:00 – „Cântec, joc și voie bună” – spectacol folcloric susținut de:

Tulnicăresele din Avram Iancu

Ansamblul folcloric „Doina Ampoiului” din Zlatna

Ansamblul folcloric „Vințana” din Vințu de Jos

Ansamblul folcloric „Fântânița de piatră” din Șpring

„Copilăria în pas de dans”, susținut de instructorul Alina Furdui

Radu Ille

Marinela Baba

Ioan Cristian Țăran

Maria Dan Păucean

Paula Hriscu

Vârful Muntelui Găina

12:00 – Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” (cu peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)

14:00 – „Purtata – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave” – proiecție de film documentar

15:00 – Spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, cu dirijorul Alexandru Pal și soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga și Nicolae Plută

17:00 – Proiecții de filme documentare: „Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”

20:00 – Concert extraordinar susținut de Spitalul de Urgență cu Dan Helciug

21:30 – Concert extraordinar susținut de Randi

22:30 – Show extraordinar de muzică electronică susținut de DJ Harra

23:00 – Foc de artificii oferit de Primăria Comunei Avram Iancu

Duminică, 23 iulie

Vârful Muntelui Găina

 10:00 – Ceremonie de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române, susținută de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara Județului Alba, sub dirijarea lui Coriolan Honcaș

10:30 – Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” (cu peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)

11:00 – „Muntele Găina unește tradițiile românești” – spectacol folcloric extraordinar susținut de:

Tulnicăresele din Avram Iancu

Nicolae Furdui Iancu

Ionuț Fulea

Mirela Mănescu Felea

Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia

Ansamblul folcloric „Florile Mureșului” din ARAD, alături de soliștii Diana Giorgiana Mihuț, Andrei Gurău și Răzvan Nuțiu

Ansamblul folcloric „Datina” din Bihor și Grupul de tulnicărese „Moațele” din Câmpeni, cu solista Daiana Marușca

Ansamblul folcloric „Strugurelul” din Valea Lungă, alături de soliștii Alexandra Băcilă, Bianca Crețu și Cristina Căpâlnean

Ansamblul folcloric „Citera cu dor” din Ciuruleasa

O tradiţie dispărută

Potrivit etnografilor, la Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile, iar în ziua târgului fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Alţi istorici contestă faptul că târgul de fete era un prilej de încheiere a  unor cununii, ci doar o sărbătoare locală, cu însemnătate profundă pentru locuitorii Ţării Moţilor, unde oamenii petreceau şi făceau schimburi de mărfuri.

În ultimii ani, târgul de fete a rămas doar un prilej de petrecere pentru numeroşii oaspeţi ai locului impresionant de pe munte. Nu au lipsit spectacolele folclorice, muzica rock şi folk, focurile de tabără şi de artificii.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite