Ce înseamnă să fii propriul lider și cum ne ajută în viața de zi cu zi. Opinia unui cunoscut psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulți oameni preferă să se lase conduși de alții atât în viața personală, cât și în cea profesională. Psihologii spun că o astfel de atitudine nu e de dorit pentru că stima de sine va avea serios de suferit, iar odată cu ea și sănătatea mentală, emoțională și fizică.

Să fii lider nu înseamnă să conduci prin forță FOTO arhivă Adevărul
Să fii lider nu înseamnă să conduci prin forță FOTO arhivă Adevărul

În social media și nu numai circulă tot felul de informații despre ce înseamnă să fii lider. Depinde de fiecare din noi ce model ne alegem. Sunt de notorietate cazurile de preoți și politicieni acuzați de manifestări sexuale care intră în sfera penalului, dar sunt mediatizate și persoane care au plecat de la zero și au ajuns foarte sus.

„Pentru a depăși influența programelor negative care vin din exterior, e nevoie să ne dezvoltăm liderul interior. Se vorbește mult în prezent despre coaching, despre lidership transformational și despre programare neurolingvistică. Toate acestea urmăresc nivelul de perfecțiune și performanță din exterior”, explică psihologul Stelian Chivu.

Dezvoltarea liderului interior începe printr-o autoanaliză sinceră și o transformare permanentă a celor care își doresc cu adevărat asta. Pentru început e necesar să ne întrebăm „ce fel de lider vreau să fiu?”, „cât investesc în propria dezvoltare?”, „ce model de lider îmi aleg să urmez?”, „ce mă sabotează?”, „care sunt abilitățile mele?”, „ce trebuie să transform la mine?” și „către ce țintesc ca lider?”

Liderul ecologic

Toate aceste întrebări funcționează ca niște indicatori interiori ce ne pot ajuta să atingem nivel de lider pe care ni-l dorim. Nu este însă orice lider. Vorbim de un așa numit lider ecologic, iar pentru a atinge acest nivel, e necesar să trecem de șapte etape.

Prima dintre ele este adaptabilitatea, fără de care nu vom face față diverselor situații cu care ne vom confrunta. Inteligența joacă și ea un rol important, ca și conștiința, ce joacă un rol definitoriu, pentru că ne permite să interacționăm atât cu interiorul, cât și exteriorul.

„Nu ne putem dezvolta liderul interior fără a fi și spirituali, pentru că un adevărat lider interior este cel care înțelege exteriorul și pliază interiorul pe acesta. Să definim și noțiunea de lider ecologic. Dacă îmi place să ascult muzică, nu înseamnă că dau boxele la maxim, ci ascult muzică în căști ca să nu îi deranjez pe ceilalți. În acest fel îmi este bine și mie și permit și mediului exterior să se manifeste fără să îl perturb”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

E necesar să fim și empatici cu noi înșine, pentru că astfel ne cunoaștem mai bine, dar și cu exteriorul, pe care îl vom schimba gradual în funcție de interiorul nostru. Mai pe românește, dacă intrăm într-un grup de oameni triști, iar noi suntem optimiști, încetul cu încetul vom reuși să îi schimbăm și pe ei, cu condiția să ne menținem starea interioară.

Pasiune și atitudine pozitivă

Din această ecuație nu putea lipsi pasiunea, care reprezintă energia de care avem nevoie ca să ne dezvoltăm liderul interior, și atitudinea pozitivă, fără de care nu vom putea face pașii necesari ca să ajungem unde ne dorim.

Este important să nu confundăm dezvoltarea liderului interior cu narcisismul și egoismul. Dacă nu vom face clar această distincție, vom deveni doar lideri de fațadă. Liderii adevărați devin lideri și pentru cei din jur.

Dacă persoana în cauză se manifestă ca un lider autentic, iar liderul interior este profund, acea persoană va fi un lider permanent, nu doar o oră pe zi. Cert este că întotdeauna vor apare factori perturbatori. E suficient să vină programe negative din exterior sau chiar emoții distructive, traumatice, ca să blocheze evoluția liderului interior.

„Am avut ca pacient un copil de 14 ani, care pot spune că s-a născut campion, un adevărat lider. Câștiga meciuri pe bandă la tenis de câmp, dar a suferit o traumă emoțională care l-a blocat. Din acel moment nu a mai reușit să câștige niciun meci. Am lucrat cu el și am reușit să îi trezesc din nou liderul interior și imediat a început să câștige meciuri cum o făcea înainte. Iată cât de importantă este armonia între mental, emoțional și fizic. Conducându-te pe tine însuți armonios, îi poți conduce pe ceilalți fără să îi conduci efectiv, doar prin energia, mentalul și emoția ta. Dacă tu nu ești un lider pentru tine, altcineva va deveni lider și te va conduce”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite