Lumea digitală a rupt legătura dintre generații. Psiholog: „Generațiile actuale nu mai diferă doar prin valori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenții de azi nu doar că resping valorile părinților, ci trăiesc într-o realitate diferită, în care lumea digitală devine mai autentică decât cea fizică, ceea ce face ca limbajul și percepția realității să fie aproape imposibil de tradus pentru adulți, spun specialiștii.

Adolescenții de azi trăiesc într-o realitate diferită, unde digitalul domină FOTO Arhivă
Adolescenții de azi trăiesc într-o realitate diferită, unde digitalul domină FOTO Arhivă

„Generațiile actuale nu mai diferă doar prin valori sau preferințe, ci trăiesc, literalmente, în realități diferite”, susține psihologul Adrian Socol, care dă ca exemplu serialul „Adolescence”.

Potrivit acestuia, dacă altădată părinții și copiii lor se diferențiau prin valori, stiluri de muzică sau haine (diferențe axiologice), astăzi generațiile sunt separate fundamental prin experiența propriu-zisă a realității. Cu alte cuvinte, adolescenții de azi nu doar că aleg să respingă valorile părinților, ci ei locuiesc într-un alt tip de realitate: realitatea virtuală.

Adolescenții, între două realități

Această separare este atât de profundă încât tinerii nu mai percep o distincție clară între viața reală și cea digitală.

„Astăzi, adolescenții sunt simultan aruncați în două lumi distincte: cea fizică și cea digitală. În timp ce adulții folosesc lumea digitală doar ca instrument, adolescenții sunt imersați în această lume fără să simtă nevoia să facă o distincție între lumea «reală» și «lumea virtuală», ea devenind parte esențială din identitatea lor”, explică Socol.

El face referire și la filozoful Jean Baudrillard, care susținea că simulacrele digitale pot deveni mai reale decât realitatea însăși.

„Astfel, pentru adolescent, viața digitală de pe Instagram, sau oricare altă platformă, nu e mai puțin reală decât cea offline – dimpotrivă, devine chiar mai reală, mai intens trăită, mai autentică în modul în care o experimentează și o înțelege.”

Ruptura dintre generații

Această ruptură dintre generații se manifestă și la nivel de comunicare. Părinții sunt ancorați într-o realitate logică și coerentă, în timp ce adolescenții folosesc un limbaj fragmentat, fluid și emoțional, greu de decodat.

„Limbajul simbolic al adolescenților este fragmentat, fluid, marcat de emoții intense, cu sensuri volatile care se schimbă rapid, în funcție de contextul digital.”

O astfel de diferență face comunicarea autentică extrem de dificilă și poate duce la conflicte majore. „În absența unor structuri simbolice și morale comune, fiecare generație devine captivă propriei sale perspective, propriului univers emoțional. Aceasta duce inevitabil la conflicte, neînțelegeri și chiar tragedii, așa cum vedem în serial.”

„Înțelegerea profundă și empatică a acestei lumi fragmentate, unde emoțiile și limbajele simbolice sunt radical diferite, devine primul pas pentru construirea unor punți între adulți și adolescenți și între oameni în general”, a conchis el.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite