INFOGRAFIE Bătălia caloriilor la masa de Crăciun: unde se situează românii în topul mâncăcioşilor din Europa
0Bucatele tradiţionale pregătite pentru masa de Crăciun în nouăsprezece ţări europene au fost analizate în cadrul unui studiu recent, iar pe baza datelor obţinute s-a realizat un top din care reiese cine are parte de cel mai nociv ospăţ în data de 25 decembrie
Compania Lifesum, producătoare a unei aplicaţii Android care calculează numărul de calorii pentru diverse alimente, a stabilit valoarea nutriţională a meselor tradiţionale de Crăciun din Europa, pe baza unui sondaj de opinie realizat în rândul angajaţilor din ambasadele de la Londra a nouăsprezece state.
În uma comparării datelor obţinute, Franţa s-a situat pe primul loc al clasamentului, cu cea mai sănătoasă masă de Crăciun, urmată de Cehia, Polonia, Portugalia, Austria, Ungaria, Norvegia, Rusia, Finlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Spania, Danemarca, Italia, Elveţia, Germania, Irlanda şi Marea Britanie.
Cu o medie de 7.000 de calorii pentru o persoană, britanicii au înregistrat cel mai mare aport caloric la masa festivă.
Chiar dacă România nu apare în clasament, estimarea numărului de calorii pe care un român le consumă, în medie, la masa de Crăciun, ne-ar situa în zona de mijloc a topului, cu un total de 4.405 calorii de persoană.
Ce au francezii şi n-au englezii?
Meniul din Regat conţine o mulţime de preparate cu sosuri şi umpluturi pe bază de unt care au contribuit din plin la desemnarea ospăţului britanic drept cel mai nociv. Astfel, festinul englezilor include friptură de curcan, raţă, gâscă sau fazan, friptură de vită, diverse umpluturi, sos cu pâine, sos cu unt şi brandy, varză de Bruxelles, plăcintă cu carne, drob cu nuci coapte, cartofi la cuptor, budincă de Crăciun şi tartă cu fructe.
La polul opus, Franţa se laudă cu cea mai sănătoasă masă tradiţională, chiar dacă meniul conţine treisprezece feluri de desert, un simbol pentru cei doisprezece apostoli şi Iisus. Totuşi, majoritatea produselor sunt neprocesate, iar dulciurile conţin, în principiu, foarte multe fructe. Conform studiului, francezii se delectează cu stridii, foie gras, somon afumat, pui la cuptor sau curcan umplut cu castane, prăjitură Buche de Noel, treisprezece tipuri de desert, nuci, jeleu de gutui, migdale, stafide, prăjitură Calisson Aix-en-Provence (conţine pastă din fructe zaharisite), nuga albă, nuga neagra cu miere, mere, pere, portocale, pepene de iarnă şi Fougasse, un tip de pâine provensală.
„Dezlegare“ de la nutriţionist
În opinia medicului nutriţionist Adrian Copcea, „Crăciunul şi Sărbătorile, în general, reprezintă cea mai bună perioadă în care ne putem permite să ne relaxăm culinar şi să mâncăm mai mult, cu condiţia să fi fost cumpătaţi în restul anului“.
Specialistul consideră însă că „nu ar trebui să depăşim 1.000 de calorii peste necesarul zilnic al unei persoane adulte“, de 1.800-2.000 de calorii pentru femei, respectiv 2.200-2.400 de calorii pentru bărbaţi. Bineînţeles, suplimentul trebuie combătut cu cât mai multă activitate fizică, subliniază Copcea.
Pe de altă parte, medicul nutriţionist recomandă ca gospodinele să înlocuiască maioneza din comerţ sau reţeta clasică de maioneză pentru salata de boeuf (care are cam 700 de calorii/100 gr.-n.r.) cu o varianta uşoară, cu iaurt şi muştar (aproximativ 280 de calorii/100 gr.-n.r.).
Dacă vom consuma cârnaţii ca atare, preparaţi tradiţional, cu carne de porc şi grăsime, atunci ar trebui ca măcar sarmalele să le facem din curcan, cu orez, varză şi condimente de tipul mărarului, şi cât mai puţin ulei. Important este să ne bucurăm de Sărbători şi de preparatele tradiţionale şi să evităm produsele absolut inutile, de tipul băuturilor carbogazoase şi îndulcite, cele foarte grase sau patiserie. Nu în ultimul rând, persoanele cu diverse probleme de sănătate, de la cele de greutate, la glicemie, diabet, ficat gras, gută, gastrită trebuie să fie atente la ce anume şi cât mănâncă pentru a nu agrava situaţia, atrage atenţia nutriţionistul.
Topul caloriilor de la masa de Crăciun a europenilor:
- Franţa
- Cehia
- Polonia
- Portugalia
- Austria
- Ungaria
- Norvegia
- Rusia
- Finlanda
- Suedia
- Olanda
- Islanda
- Spania
- Danemarca
- Italia
- Elveţia
- Germania
- Irlanda
- Marea Britanie