Hrăneşte-ţi pielea şi părul cu măşti naturale!
0Doreşti să ai o piele catifelată şi un păr mătăsos? În zilele noastre, când cosmetica este o industrie, măştile preparate acasă sunt o alternativă sănătoasă .
Morcovii împrospătează pielea
Dacă tenul tău şi-a pierdut prospeţimea, iar oboseala a lăsat urme pe chipul tău, poţi redresa aceste neajunsuri cu ajutorul unei măşti preparate din morcovi şi din brânză de vaci. Alege un morcov de mărime potrivită şi dă-l pe răzătoarea cu zimţii mici, apoi adaugă o linguriţă de brânză de vaci proaspătă şi amestecă bine ingredientele. Aplică pasta obţinută pe faţă şi pe gât, într-un strat consistent. Aşteaptă 20 de minute ca să pătrundă în piele şi spală-te cu apă călduţă.Masca este recomandată pentru tenurile normale şi mixte.
Roşiile închid porii
Din cauza unor manevre greşite, dar şi odată cu vârsta, apare problema porilor măriţi, care dau un aspect inestetic pielii. O pastă preparată din pulpa unei roşii şi dintr-un gălbenuş hrăneşte pielea şi închide porii. Masca se menţine 10 minute pe piele şi se aplică de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Caisele şi piersicile, hidratante
Lipsa apei în organism se reflectă la nivelul epidermei. De aceea, ridurile apar pe o piele uscată. Dacă ai tenul deshidratat şi iritat, prepară o mască din caise. Acest fruct, bogat în vitamina A, descongestionează pielea şi o hidratează. Alege două caise, curăţă coaja şi sâmburele şi amestecă miezul cu două linguri de iaurt.
Întinde pasta pe obraz cu vârful degetelor şi las-o să acţioneze 20 de minute. Nu uita că şi gâtul, şi decolteul trebuie îngrijite ca şi tenul. Apoi, spală faţa cu ceai de muşeţel şi aplică o cremă nutritivă. Se aplică de două ori pe săptămână. Pentru hidratarea pielii, poţi folosi şi masca de piersici. Pulpa de piersică trebuie s-o amesteci cu o linguriţă de miere.
Întinde pasta obţinută pe obraz şi pe gât şi las-o să acţioneze un sfert de oră. După aceea, spală faţa cu ceai de gălbenele. Substanţele nutritive din compoziţia piersicii hidratează tegumentul, iar pielea rămâne catifelată.
Zmeura, pentru fermitate
Bogată în nutrienţi (conţine peste 20 de substanţe cu efect antioxidant), zmeura previne îmbătrânirea ţesuturilor şi contribuie la păstrarea tinereţii biologice. O mască se poate prepara din şase linguri de zmeură proaspătă pasată, amestecată cu trei linguri de iaurt, iar pasta se aplică pe faţă, pe gât şi pe decolteu. După 15 minute, speli tegumentul cu ceai de muşeţel. Masca redă strălucirea şi fermitatea pielii, care devine mult mai elastică. Tratamentul se poate repeta de două-trei ori pe săptămână
Nuca întăreşte rădăcina părului
Amestecă trei linguri de nucă măcinată cu un gălbenuş de ou, o lingură de miere şi adaugă patru linguri de ceai din frunze de nuc. Aplică pasta pe pielea capului şi las-o să acţioneze cel puţin 15 minute. Spală părul cu şampon care conţine extract de brusture. Aplică masca la rădăcina
părului, de două ori pe săptămână, iar după o lună de tratament ai să descoperi că părul tău este mai des şi mai rezistent. Şi încă un avantaj: după acest tratament, coafura ta se menţine mult mai bine decât înainte.
Sucuri hrănitoare pentru părul deteriorat
Părul deteriorat şi mătreaţa au nevoie de o îngrijire atentă. Amestecă şase linguri cu suc de lămâie şi câte patru linguri de ulei de măsline şi de suc de pepene roşu. Întinde soluţia obţinută pe fiecare şuviţă de păr, apoi fricţionează pielea capului cu sucul care a rămas. După 20 de minute, spală părul cu un şampon care conţine urzică. Repetă tratamentul cel puţin patru săptămâni la rând. După o pauză de şapte zile, terapia se poate repeta încă o lună.
Truc: Dacă vrei să ai un păr bogat, fricţionează pielea capului cu un decoct de lăptucă.
Perele, aliatele părului lung
Un grup de cercetători olandezi de la Universitatea „Einhoven" au descoperit că o cură cu suc de pere, bogat în vitamina B şi în derivaţi ai vitaminei E, stimulează creşterea firului de păr. O cură trebuie urmată un interval de 21 de zile. În cazul părului deteriorat de vopsea sau de fixativ, cura cu suc trebuie urmată 30 de zile.
Specialistul nostru
Betty Raţiu
estetician
Pentru a avea un ten strălucitor, nu este suficient doar să te demachiezi în fiecare seară şi să foloseşti creme hidratante adaptate nevoilor tale. Măştile făcute acasă din fructe şi din legume sunt eficiente cu condiţia ca ele să fie potrivite tenului nostru. Ele conţin ingrediente naturale (de exemplu, acizii din fructe) cu eficienţă demonstrată. Dar pot avea şi efecte secundare - de exemplu, acizii din fructe pot fi fotosensibilizanţi.
Avantajul acestor măşti este că se fac rapid, sunt ieftine şi nu conţin produşi toxici sau conservanţi.Condiţia necesară este să ştim care dintre ingredientele pe care le folosim se potrivesc pielii noastre şi să cunoaştem eventualele efecte secundare.
Frunzele de piersic înmuiate în apă fierbinte sunt un leac excelent pentru combaterea furunculelor.