FOTO VIDEO 12 săruturi memorabile şi semnificaţiile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărutul are conotaţii culturale variate. În funcţie de mediul social în care se întâmplă şi de context, sărutul poate exprima sentimente de iubire, pasiune, afecţiune, respect, o simplă formă de salut, prietenie, un semn de pace sau unul cu trimiteri religioase, printre multe altele.

Revista Time a făcut o trecere în revistă a unora dintre cele mai cunoscute săruturi, fie ele surprinse în opere de artă celebre, momente politice de importanţă istorică, scene religioase sau scene din filmele clasice ale marelui ecran. Nu sunt, cu siguranţă, singurele care merită să fie menţionate.

„Sărutul“ lui Auguste Rodin

Statuia sculptată de Rodin îi înfăţişează pe Francesca da Rimini şi Paolo Malatesta, doi îndrăgostiţi din opera Divina Comedie a lui Dante Alighieri. Sărutul este atât de pasional încât nu-ţi este greu să-ţi imaginezi că ajung să fie damnaţi la petrecerea veşniciei în iad din cauza iubirii adulterine şi înfocate pe care o trăiesc, după cum se povesteşte în Divina Comedie. Cuplul a fost creat iniţial pentru a face parte din proiectul „Porţile iadului“, dar Rodin a decis, în 1886, că descrierea unei imagini a fericirii şi senzualităţii nu-şi are locul în acel ansamblu, prin urmare a realizat o statuie separată, expusă în 1887, conform reprezentanţilor Muzeului Rodin din Paris. De asemenea, o versiune a sculpturii „Sărutul“ ar fi trebuit să fie expusă la Chicago, în 1893, dar apropierea celor două trupuri a fost considerată mult prea erotică pentru a fi prezentată publicului larg.

image

FOTO wikimedia.org

Primul sărut filmat

În 1896, actorii May Irwin şi John Rice au reeditat în faţa unui Vitascope ( proiector cinematografic realizat de Edison Manufacturing Company şi inventat de Thomas Armat şi C. Francis Jenkins-n.r.) un sărut care dura 19 secunde în piesa de teatru „The Widow Jones“, jucată pe scenele teatrelor de comedie din New York.

Scena este considerată prima care arată un sărut filmat. La acel moment nu toată lumea a considerat romantic sărutul dintre cei doi actori. Pictorul John Sloan scria în presa vremii, scârbit: „Accentuat până a căpătat dimensiuni gargantueşti şi repetat de trei ori, sărutul este absolut dezgustător“.

image

FOTO wikimedia.org

„Naşul II“: sărutul morţii

Alte săruturi sunt departe de a putea fi considerate romantice sau un semn de prietenie. Este cazul scenei din pelicula „Naşul II“ (1974), când şeful Mafiei, Michael Corleone (interpretat de Al Pacino) îşi sărută fratele Freddo (John Cazale), în stil sicilan, apoi îi mărturiseşte că ştie că el este cel care l-a trădat: „Ştiu că ai fost tu, Fredo. Mi-ai frânt inima.“

image

screeninsults.com

Sărutul liderilor comunişti 

În cinstea aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Republicii Democrate Germane, în 1979, liderul sovietic Leonid Brejnev şi preşedintele est german, Erich Honecker, s-au sărutat frăţeşte. Momentul tandrul s-a dorit a fi o întruchipare a solidarităţii dintre polii de putere din blocul estic. 

image

Un răspuns ironic la acest sărut prietenesc a fost oferit, la acel moment, de artistul rus Dmitri Vrubel, printr-o pictură murală realizată pe zidul Berlinului, cu mesajul „Dumnezeule. Ajută-mă să supravieţuiesc acestei poveşti de amor mortale!“.

Sărut de dragul alegerilor electorale 

Vicepreşedintele american Al Gore a ţinut prima pagină a ziarelor din State şi nu numai, după ce, la 17 august 2000, şi-a sărutat soţia, pe Tipper, timp de trei secunde, în faţa susţinătorilor strânşi la Convenţia Naţională a Democraţilor. După această efuziune sentimentală, revista Time a descris episodul drept „carnalitatea absolută a sărutului - o urgenţă de tipul nu am putut aştepta să mai ajungem în camera de hotel, o clipă în care s-a simţit cum se scurge electricitatea sexuală.“ 

image

FOTO truthbeforedishonor.wordpress.com

Analiştii politici au „înfierat“ sărutul, considerat un episod calculat într-o încercare de a-l „umaniza“ pe Al Gore şi de a-l prezenta ca un adept convins al monogamiei, în contrast cu fostul său „şef“, Bill Clinton, care întinase instituţia căsătoriei prin legătura cu stagiara Monica Lewinsky. Sărutul de trei secunde nu l-a ajutat pe Gore să câştige alegerile prezidenţiale din 2000, iar zece ani mai târziu cuplul s-a despărţit. 

„Smotoceala“ dintre Madonna şi Britney

Sărutul dintre cele două dive ale muzicii pop, Britney Spears şi Madonna, din 28 august 2003, pe scena MTV Video Music Awards, a făcut înconjurul lumii, şocându-i pe mulţi.

image

FOTO music.ninemsn.com.au

Un exemplu grăitor în acest sens este scandalul iscat de publicarea unei fotografii cu cele două celebrităţi sărutându-se pe prima pagină a publicaţiei „The Atlanta Journal-Constitution“. Cititorii revoltaţi că au fost expuşi atât de direct momentului de tandreţe dintre cele două femei au obligat redacţia ziarului să le ceară scuze în mod public, prin sutele de mesaje critice trimise pe adresa publicaţiei.  

Sărut în mijlocul violenţelor

Violenţele de stradă care au izbucnit la 15 iunie 2011 în Vancouver, Canada, după ce Cupa Stanley (trofeu în cadrul competiţiilor de hockey) a fost câştigată de Boston Bruins în defavoarea echipei Vancouver Canucks, au „asigurat“ cadrul incredibil pentru o fotografie realizată de fotograful Rich Lam pentru agenţia Getty Images.

image

FOTO www.realitatea.net

Fotografia îl înfăţişează pe australianul Scott Jones care îşi sărută iubita, pe Alexandra Thomas, în mijlocul străzii, nepăsători la haosul din jur. Ulterior, povestea din spatele fotografiei a fost dezvăluită: Jones încerca să-şi calmeze iubita speriată de manifestarea de forţă pusă în acţiune de poliţie.

Săruturile toleranţei, trucate  

Compania United Colors of Benetton a lansat o campanie publicitară, în 2011, din seria dedicată Fundaţiei UNHATE, inspirată de sărutul dintre Brejnev şi Honecker. În acest scop, imagini cu mai mulţi lideri politici au fost modificate digital în aşa fel încât cancelarul german Angela Merkel a fost cuplată pentru un sărut tandru cu Nicholas Sarkozy, fostul preşedinte francez, preşedintele Barack Obama l-a primit partener pe omologul chinez Hu Jintao, iar defunctul lider suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-il, s-a sărutat cu preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak.

image

Dintre seria de postere a fost eliminat, la cererea expresă a Vaticanului, cel în care Papa Benedict al XVI-lea îl săruta pe imam-ul Egiptului Ahmed el-Tayeb.

FOTO mymodernmet.com

image

Reprezentanţii Sfântului Scaun au motivat cererea explicând faptul că imaginea este „ofensatoare“ pentru Papă şi pentru catolici, în general. În apărare, Benetton a arătat că respectiva campanie a dorit să arate „imagini simbolice de reconciliere“, cu o uşoară tentă ironică, şi că au încercat să lanseze o provocare constructivă.

Sărutul celui mai rapid om din lume

Oarecum atipic pentru această enumerare este sărutul pe care atletul jamaican Usain Bolt l-a depus pe pista de alergare după ce a câştigat cursele de 100 de metri şi de 200 de metri în timp record, la Jocurile Olimpice de Vară, în 9 august 2012, o premieră în istoria Olimpiadei.

image

FOTO mirror.co.uk

„Sunt o legendă vie“, a declarat acesta, la scurt timp după Olimpiadă, pentru The New York Times.

Cel mai lung sărut

Cartea Recordurilor menţionează performanţa stabilită de Ekkachai Tiranarat şi Laksana Tiranarat prin sărutul de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde, în cadrul unei ediţii a emisiunii Ripley’s Believe It Or Not, care a fost realizată în Pattaya, Tailanda, între 12 şi 14 februarie 2013.

Obositoarea dovadă de dragoste le-a adus celor doi un premiu în valoare de 3.000 de dolari şi două inele cu diamante. 

Sărutul lui Iuda

În tradiţia creştină, Iuda l-a trădat pe Iisus cu un sărut, moment care a oferit acestui gest, asociat cu pacea şi dragostea, o conotaţie negativă, cu trimitere la moarte şi trădare.

image

FOTO en.wikipedia.org

Considerat de creştini ca o trădare a Domnului, sărutul lui Iuda rămâne o referinţă biblică extrem de comentată. 

Sărutul de la Soci

Patinatorul de viteză Charles Hamelin şi-a manifestat bucuria după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în Rusia, ecaladând parapetele care delimitează pista de concurs de zona în care se află publicul pentru a-şi săruta iubita, patinatoarea Marianne St-Gelais.

FOTO ctvnews.ca

Sărutul celor doi a fost o reeditare a momentului similar pe care l-au avut în 2010, la Olimpiada de Iarnă de la Vancover, în Canada.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite