FOTO Spitalul de păpuşi care a avut 3 milioane de „pacienţi“
0Peste 3 milioane de păpuşi şi ursuleţi de pluş au primit „tratament“ până acum la spitalul special pentru ele din Australia, vechi de un secol. Cei care vin cu jucăriile la reparaţii sunt în mare parte adulţi nostalgici, care-şi dau amintirile din copilărie generaţiilor tinere.
Într-o epocă în care păpuşile din plastic ieftin domină piaţa jucăriilor, Spitalul de păpuşi din Sydney, Australia, se bucură de un număr tot mai mare de „pacienţi“. În jur de 80% din cei care îi calcă pragul sunt adulţi care vor să dea mai departe copiilor şi nepoţilor jucăriile frumoase de altădată, scrie Reuters. Spitalul de păpuşi din Australia, unul dintre puţinele de acest fel din lume, a „tratat“ peste trei milioane de „pacienţi“ în cei peste 100 de ani de existenţă.
Şeful secţiei de „chirurgie“ este Geoff Chapman (67 de ani), al cărui bunic a pus temeliile spitalului, în 1913. Cei 12 „doctori“ care îl ajută să păstreze această afacere de familie le înlocuiesc păpuşilor mâinile şi picioarele rupte, le pictează manual ochii pentru a le reda strălucirea de altă dată sau le refac podoaba capilară. Nicio „rană“ nu este imposibil de „tratat“, spun ei.
FOTO: Reuters
„Am reparat clovni mari cât un om şi un crocodil de patru metri – desigur, de pluş“, glumeşte Chapman, citat de Reuters. Cele mai multe reparaţii pe care le face implică părul şi ochii păpuşilor.
Precizie de chirurg
Instrumentele din spital seamănă foarte mult cu ale chirurgilor, iar „doctorii de păpuşi“ au specializări, la fel ca medicii din spitalele pentru oameni: unii se pricep să repare mâini, picioare şi degete, alţii să facă „implanturi“ de păr, iar alţii să „vindece“ ochii. Şi toţi au nevoie de o precizie de chirurg pentru a repara jucăriile.
FOTO: Reuters
Una dintre cele mai mari satisfacţii ale celor care lucrează într-un asemenea loc este bucuria pe care o văd în ochii clienţilor când vin să-şi recupereze jucăriile dragi. „Am avut clienţi care au izbucnit în lacrimi când şi-au văzut preţioasa păpuşă ca şi nouă“, a povestit Geoff Chapman.
FOTO: Reuters
Clienţii lui sunt, în mare parte, femei, dar spune că sunt destul de numeroşi bărbaţii „ataşaţi de ursuleţii lor de pluş“.
FOTO: Reuters
Spital şi în Bucureşti
Un Spital pentru jucării „bolnave“ s-a deschis în 2013 şi în Bucureşti. Proiectul aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar sediul este în strada Foişorului nr. 56 - 58, într-o încăpere care altădată era sală de şedinţe a personalului direcţiei. Jucăriile care ajung aici sunt donate şi ajung la copiii defavorizaţi din Bucureşti.
Valentin Dinu, „doctorul de jucării“, este mândru de ce face şi spune că „operaţiile“ cele mai frecvente pe care le suportă „pacienţii“ săi coloraţi sunt „cusut, curăţare şi dezinfectare“, a declarat pentru Agerpres. Cei care lucrează în acest inedit spital sunt angajaţi ai DGASMB care nu ao o specializare în acest sens, pentru că nu există în nomenclatorul de meserii cea de ”reparator de jucării”.
Statisticile arată că, în lume, peste 1.000 de tone de jucării stricate ajung la gropile de gunoi, în loc să fie reciclate.