FOTO Cum arată oamenii străzii într-un studio?
0Prima imagine care vine în minte când este rostit cuvântul „cerşetor” sau „omul străzii” are în prim-plan o cutie de carton şi străzi goale, devenite casa acestora. Fotograful Jan Banning a vrut să se distanţeze de acest tip de portret, alegând să mizeze pe om şi nu pe mediul încojurător, când a pornit proiectul cu oamenii străzii.
„Am vrut să-i fotografiez într-un studio, pe un fundal neutru, tocmai ca să mă pot concentra pe personalitatea lor şi nu pe stereotipurile din jurul acestor oameni”, a scris Banning pe site-ul său. „Am vrut să arăt cum sunt ei în esenţă, nu felul în care sunt etichetaţi”, a adăugat artistul.
Proiectul include portrete de prim-plan ale oamenilor întâlniţi între 2010 şi 2011, în diferite state ale Americii. Folosind un fundal gri, asociat cu tipul de imagine din albumele foto aparţinând unei familii mai ciudate, Banning îmbibă munca sa cu imaginaţie.
Pentru „Down and Out in the South (Pe jos şi pe afară prin sud)”, fotograful a lucrat cu peste 100 de oameni ai străzii. Fiecare dintre aceştia a fost intervievat cel puţin jumătate de oră înainte de şedinţa foto. De la întrebări precum „Cum ai ajuns pe stradă?” până la „Ce s-a întâmplat cu viaţa ta?”, Banning a încercat să arate că nimeni nu este ferit de asemenea turnură.
Fotograful este obişnuit cu genul acesta de subiecte jurnalistice. În trecut, imaginile capturate de acesta au surprins chipurile sclavelor sexuale din Indonezia şi sărăcia din Malawi.
Proiectul a luat forma unui album foto, sub acelaşi nume, disponibil acum şi pe site-ul artistului.