Flori în gropi, pentru un oraş mai frumos
0Acum cu doi ani, un britanic a început să acopere cu flori gropi din Londra. Proiectul lui are mii de fani pe internet, iar „gropi cu fericire“ apar şi în alte oraşe.
Mai în glumă, mai în serios, un britanic a decis să „se ocupe" singur de gropile din Marea Britanie: le „acoperă" cu iarbă şi cu flori. De câte ori dă cu ochii de o groapă - mai mică sau mai mare -, pe trotuarele sau pe străzile din Londra, Steve Wheen „plantează" o grădină în miniatură.
Uneori alege un aranjament simplu, alteori asezonează plantele cu piese de mobilier stradal pitic, de care n-ar putea să se bucure, eventual, decât furnicile şi buburuzele. „Un grădinar a găsit o variantă de poveste pentru problema gropilor stradale din Londra", scrie „The Daily Mail", într-un articol recent. „Fisurile din carosabil sau cele de pe lângă clădirile vechi sunt umplute cu flori care dau strălucire Londrei", notează ziarul.
Click pe imagini pentru a mări
Într-unul dintre videoclipurile postate de el pe YouTube, grădinarul Steve a surprins reacţiile londonezilor care i-au văzut operele, pe care le numeşte „gropi cu fericire". Unii s-au oprit să pozeze mini-grădinile, alţii au făcut ochii mari cât cepele de mirare că o tufă cu trandafiri englezeşti tronează în mijlocul străzii.
Unii s-au uitat în jur să vadă pe unde e ascunsă vreo cameră de filmat, gândind că au căzut în capcana vreunei televiziuni puse pe glume, alţii şi-au lăsat câinele să urineze pe tufa de panseluţe şi-apoi au mers mai departe. Fără să-i pese, un şofer a parcat pe un aranjament abia pus. Cei mai mulţi însă dintre londonezii surprinşi în videoclipul făcut de Steve Wheen s-au arătat încântaţi de iniţiativă, care, spun ei, face oraşul mai frumos, îi dă o pată de culoare.

Grădinarul din zorii zilei
Pe blogul său, Steve Wheen, în vârstă de 35 de ani, se declară „un grădinar fără grădină". Proiectul lui de gherilă urbanistică a început acum doi ani. Şi asta, spune Steve Wheen, nu dintr-o singură motivaţie, ci din mai multe. Prima - cartierul în care locuieşte duce lipsă de spaţii verzi.
A doua - deşi este grădinar, cultivă seminţe de flori şi-i place să se ocupe de plante, nu are o grădină proprie, aşa că mereu a fost în căutare de locuri în care să planteze frumuseţi ce pot bucura privirea, chiar şi pentru câteva ore. A treia, dar nu ultima motivaţie a britanicului - după ce s-a împiedicat de câteva ori în gropile din drumul spre casă, a decis să le acopere el până o vor face cei care trebuie, adică autorităţile locale.

„Misiunea mea este, de asemenea, să atrag atenţia asupra unei probleme care supără mulţi londonezi", mai scrie Steve în manifestul publicat pe thepotholegardener.com, pe 7 martie 2010, când a pornit gherila. Primele flori „plantate" în carosabil de Steve au fost câteva garofiţe roz şi o tufă de primule albe. Le-a găsit loc aproape de casă, pe strada Davenant, într-o zi de joi, la ora 6.30. Le-a pus în grabă, scrie el pe blog, ca să nu fie luat la rost de poliţişti. Cineva l-a urmărit de la fereastra unui bloc apropiat şi i-a zâmbit, mai scrie grădinarul londonez, iar asta a fost recompensa de care s-a bucurat.
Au urmat, la scurt timp, alte trei tufe simple, în aceeaşi zonă. Apoi a început să gândească mici amenajări peisagistice, în colaborare cu prieteni din diverse domenii. Aşa că londonezii s-au bucurat să vadă prin oraş un colţ de grădină cu teren de golf şi unul de tenis, unul cu „instrumente" de jucat crichet, o mini-grădină cu şezlong de stat la soare, una cu fire de tricotat, un colţ verde bun pentru lectură.
"Cei mai mulţi dintre oameni au exact reacţia pe care mi-o doresc: zâmbesc."
"Misiunea mea este să atrag atenţia asupra unei probleme care supără mulţi londonezi.
Steve Wheen, 35 de anigrădinarul gropilor

Mini-grădini cu efect
Reacţiile l-au încurajat pe Steve să ducă proiectul şi în afara ţării. În ultima excursie, în India, a amenajat o grădină cu flori galbene. De curând, a primit imagini cu „gropi cu fericire“ din Paris şi New York.