Eveniment astronomic spectaculos pe 21 decembrie: Jupiter şi Saturn vor fi atât de aproape încât vor părea o planetă dublă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

„Mare conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn va avea loc pe 21 decembrie 2020. Acea dată este, din întâmplare, şi data solstiţiului de iarnă. De asemenea, aceasta va fi prima conjuncţie dintre Jupiter şi Saturn din anul 2000 şi cea mai apropiată conjuncţie dintre cele două planete din anul 1623, la doar 14 ani după ce Galileo şi-a făcut primul telescop. La cea mai apropiată distanţă, Jupiter şi Saturn se vor afla la doar 0,1 grade depărtare. Asta reprezintă doar o cincime din întregul diametru al unei Luni pline, scrie descoperă.ro

Putem recunoaşte cu uşurinţă Jupiter şi Saturn, prima fiind mai luminoasă ca orice altă stea, iar cea din urmă fiind una dintre cele mai luminoase. În plus, Saturn are şi o strălucire distinctă, în nuanţe aurii. Saturn este la est de Jupiter pe cer, iar spre deosebire de alte stele care „sclipesc”, Jupiter şi Saturn strălucesc în mod constant.

Saturn, a şasea planetă de la Soare, este cea mai îndepărtată şi mai lentă planetă pe care o putem vedea cu ochiul liber. Fermecătoarea Jupiter, a cincea planetă de la Soare, este a doua cea mai lentă planetă luminoasă, după Saturn. Tocmai de aceea, conjuncţiile dintre Jupiter şi Saturn sunt printre cele mai rare conjuncţii de planete luminoase. Saturn are nevoie de 30 de ani pentru a înconjura Soarele, în timp ce Jupiter o face în aproape 12 ani, informează EarthSky.

Următoarea „Mare conjuncţie dintre Jupiter şi Saturn va mai avea loc tocmai la data de 15 martie 2080. „Cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla foarte aproape aparent una de alta, atât de aproape încât vor părea un astru dublu”, scrie Observatorul Astronomic Bucureşti.

„Apropierea minimă şi rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una faţă de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în acelaşi câmp şi inelele lui Saturn şi benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliţi ai planetelor. Dacă ar fi să puteţi obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeţi noaptea de 21 decembrie!”, mai transmite Observatorul Astronomic Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite