Eroarea în care sunt induse femeile care se epilează definitiv. Un chirurg plastician explică diferenţa dintre laser şi IPL şi cui îi este contraindicată procedura
0Epilarea laser şi IPL sunt adesea confundate, însă aceste metode diferă din foarte multe puncte de vedere, pornind de la preţ şi până la gradul de confort şi durata efectului fiecăreia.
Visul oricărei femei este să scape definitiv de părul nedorit de pe corp. Cât mai repede şi cu riscuri cât mai puţine. Multe dintre doamne nu au înţeles însă care este diferenţa dintre laser şi IPL, cum funcţionează acestea sau dacă se supun la anumite riscuri. Dr. Andrei Martin, chirurg plastician şi director medical al Clinicilor Medispa, ne-a explicat cum putem scăpa de părul nedorit şi cât de sigură pentru sanatate este epilarea definitiva.
„Adevărul“: Epilarea defintivă poate fi realizată cu laser sau IPL. Care sunt diferenţele dintre acestea şi cum funcţioneaza fiecare?
Dr. Andrei Martin: Principiul de funcţionare al IPL constă în transformarea energiei luminoase în energie termică. Lumina intens pulsată transportă o cantitate mare de energie la nivelul unei ţinte, respectiv pigmentul firului de păr, iar acesta este distrus.
În ceea ce priveşte sistemele de epilare bazate pe emisia de fascicule laser, dispozitivele cu tehnologia Alexandrite sunt gold standardul în întreaga lume datorită lungimii de undă de 755 nm care livrează la nivelul rădăcinii firului de păr un nivel de energie incomparabil cu alte tehnologii. Comparativ cu epilarea IPL, laserul Alexandrite are rezultate şi în cazul firelor de păr mai subţiri şi puţin pigmentate aşa cum sunt cele de la nivel facial
Este una mai bună decât cealaltă?
Epilarea IPL poate oferi acelaşi rezultat ca şi laserul pentru foarte puţini dintre pacienţi. Asta nu înseamnă că epilarea IPL nu este deloc eficientă sau că epilarea-laser are o eficienţă de 100%, dar studiile clinice arată o superioritate netă în favoarea epilării-laser. La acestea se adaugă tehnologia superioară a sistemelor de răcire a pielii pentru platformele laser, care cresc profilul de siguranţă a tratamentelor.
Cât durează o şedinţă?
Durata unei şedinţe este determinată de suprafaţa tratată, între 10 minute şi o oră.
Care este intervalul dintre şedinţe?

Părul creşte în mai multe etape (anagen, catagen şi telogen), iar radiaţia luminoasă afectează doar foliculii aflaţi în faza de creştere activă, aşadar sunt necesare mai multe şedinţe pentru a distruge firele de păr aflate în toate stadiile de creştere. Intervalul mediu recomandat între şedinţe este de 4-6 săptămâni sau chiar 10 săptămâni pentru anumite zone.
De câte şedinţe este nevoie pentru a scăpa de părul nedorit?
Numărul de sesiuni depinde de diverşi parametri individuali precum vârsta, greutatea, sexul pacientului, statusul hormonal, eventualele tratamente medicamentoase, zona corpului care urmează a fi tratată. Fiecare regiune a corpului dispune de un ciclu specific de creştere a firelor de păr, iar grosimea şi culoarea firului de păr diferă, de asemenea. Astfel, sunt necesare, în medie, între 5 şi 10 şedinţe.
Tratarea unor zone pentru regiunea facială a bărbaţilor sau tratarea pielii mai închise la culoare poate necesita un număr mai mare de şedinţe.
Cum se face pregătirea pielii pentru tratament şi îngrijirea ulterioară?
Este importantă o consultaţie specializată înainte de începerea sesiunilor de epilare definitivă pentru a se determina toate coordonatele menţionate mai sus şi a se stabili schema de tratament în conformitate. De asemenea, este necesară o sesiune de test pentru a fi determinata reacţia pielii. Înainte de începerea sesiunilor de epilare definitive părul va fi ras şi nu este recomandată expunerea la soare cu minim patru săptămâni înainte de tratament şi două săptămâni după. În primele zile după tratament, este bine să evitaţi să radeţi zona tratată şi să folosiţi o cremă intens hidratantă.
Este dureroasă epilarea definitivă?
Nu este cazul pentru Laserul Alexandrite Candela. El are încorporat în capul de tratament un sistem de răcire extrem de performant, care pulverizează la nivelul zonei tratate o substanţă de răcire, înainte, în timpul sau imediat după pulsul luminos
Ce persoane nu pot recurge la epilarea definitivă?
Contraindicaţiile sunt reprezentate de diverse boli fotosensibile (ex. lupus eritematos), tatuaje sau afecţiuni dermatologice ale tegumentului care urmează a fi tratat. De asemenea, epilarea definitivă este contraindicată în cazul consumului recent al unor medicamente fotosensibilizante (ex. Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina, antiinflamatoare)
Expunerea la ultraviolete (soare, solar) sau tratamentele recente de exfoliere a tegumentului care urmează a fi tratat (utilizarea retinoizilor topici, ex. Retin-A, peeling-uri chimice recente) sunt contraindicate. Nevii pigmentari şi, implicit, pilozitatea aferentă nu vor fi niciodată trataţi.

Există anumite perioade din an în care nu poate fi efectuată procedura?
Epilarea definitivă cu laser se poate face chiar şi în perioada verii însă respectând termenul celor minim patru săptămâni fără expunere la soare înainte şi după procedură, dar şi aplicarea unei creme cu factor de protecţie mare.
Persoanele bronzate pot urma procedura de epilare definitivă?
Având cel mai performant laser, epilarea definitivă se poate efectua şi pe pielea închisă la culoare, evident cu energii diferite mult mai mici decât cele folosite în mod normal
Cât de sigură pentru sănătate este epilarea definitiva?
Epilarea definitivă este o metodă non-invazivă, nu afectează oase, organe etc. Având o lungime de undă de 755nm are efect doar asupra pielii şi a rădăcinii firului de par. Laserul nu trece de bariera pielii, acesta fiind motivul pentru care avem nevoie de mai multe şedinţe
Poate provoca leziuni ale pielii?
Procedeul de epilare cu laser este o metodă non-invazivă, dar pot apărea reacţii adverse de tipul edem, roşeaţă, care de obicei cedează în câteva ore, sau complicaţii precum arsuri ale pielii în cazul echipamentului mai puţin performant sau a lipsei de pregătire a operatorului. De aceea, recomand efectuarea sesiunilor de epilare definitive într-o clinică medicală.
De la ce vârstă se poate efectua procedura?
Epilarea definitivă este indicată după vârsta de 18 ani. În cazuri extreme, de pilozitate excesivă, şi la vârste mai mici, dar cu un consult endocrinologic prealabil şi numai cu acordul părinţilor.
Epilarea definitivă favorizează apariţia cancerului?
Nu există niciun studiu care să arate vreo legătura între epilarea-laser şi cancerul de piele. În plus, lungimile de undă ale laserului Alexandrite şi Nd:Yag nu sunt în spectrul ultraviolet UVA sau UVB care sunt implicate în foto-îmbătrânire şi apariţia cancerului de piele.