Diferenţa dintre psihoterapeut şi psihiatru: „Sunt persoane care consideră că psihologii tratează «nebuni»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţa
dintre psihoterapeut şi psihiatru
Diferenţa dintre psihoterapeut şi psihiatru

Deşi informaţia se găseşte la un click distanţă, sunt persoane care privesc psihologul cu teamă, cu neştiinţă, „pe după perdea” ca să nu îi considere cineva „nebuni“. Un psiholog român explică diferenţa dintre psihoterapeut şi psihiatru, explicând care sunt afecţiunile tratate de fiecare în parte.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), nu este mai bine sau mai rău la psiholog faţă de psihiatru şi viceversa, ci contează doar ceea ce căutăm cu adevărat: o rezolvare a unei situaţii de moment şi cu efecte pe termen scurt sau o schimbare a felului în care îţi trăieşti viaţa pe termen lung. Uneori este posibil să avem nevoie de ambii specialişti şi, dacă îi găsim şi sunt dispuşi să colaboreze, atunci ne putem considera pe jumătate vindecaţi.

Ce face psihiatru?

Psihiatrul este specialistul care:

1. Alocă o discuţie scurtă (max. 20 min) cu persoana în privinţa situaţiei deoarece are o anumită pregătire, abordare şi direcţie medicală şi treaba lui este să recomande un tratament pe care să-l ia persoană acasă.

2.    Tratează medicamentos persoană care prezintă un dezechilibru ajuns deja în planul fizic.

3.    Tratează efectul pe care l-au avut evenimentele în viaţă persoanei.

4.    Tratează la nivel fiziologic, aducând chimic în organism substanţele necesare pe care corpul nu le mai produce suficient sau reglând ceea ce produce în exces şi ajutând organismul să reînveţe treptat echilibrul natural.

5.    Tratează pe termen limitat, până la eliminarea simptomelor.

6.    Susţine medicamentos persoana care se simte emoţional suficient de rău încât să nu se poată concentra asupra schimbării în plan mental, emoţional, comportamental.

Ce face psihiterapeutul?

Psihoterapeutul, practicianul de neuro-programare lingvistică (NLP), coach-ul, consilierul de dezvoltare personală, este specialistul care:

1.    Alocă câte o şedinţa pe săptămână (50 minute) pe un termen mai lung persoanei pentru a produce schimbarea solicitată şi treaba lui este să recomande un mod de gândire şi comporatament pe care-l exersează împreună în cabinet şi apoi este fixat prin lucrul de acasă al persoanei.

2.    Susţine şi ghidează persoana psihic, emoţional şi comportamental, în a învaţă cum să facă faţă evenimentelor trecute, prezente şi viitoare şi cum să înveţe prin prisma acestora să devină o persoană mai bună şi plină de resurse.

3.    Tratează deseori cauza şi sădeşte seminţele unei percepţii şi unui comportament pentru viitor, centrate pe rezultat

4.    Produce schimbare la nivel mental, emoţional şi comportamental

5.    Ghidează şi învaţă persoana pentru tot restul vieţii să-şi acceseze forţa interioară şi toate resursele necesare unei vieţi împlinite pe toate planurile.

6.    Ghidează persoana spre a găsi şi exersa metode pentru schimbare potrivite, cu scopul dezvoltării şi evoluţiei personale, îmbunătăţirii abilitaţiilor sociale şi de comunicare, a menţinerii sănătăţii mentale, emoţionale şi comportamentale în toate aspectele vieţii şi pentru tot restul vieţii

Unde se întâlnesc aceste 2 profesii?

1.    Sunt situaţii în care persoana se simte emoţional destul de rău încât să nu se poată concentra asupra schimbării şi exersării de noi atitudini şi abilităţi de gândire pozitivă lucrate cu psihoterapeutul sau ghidul. “În acest caz, psiholog-psihoterapeutul sau ghidul tău pentru viaţă, ar fi bine să te îndrume către un specialist psihiatru care să-ţi recomande o medicaţie uşoară, astfel încât să te poţi capacita pentru schimbarea în plan concret. Asta nu înseamnă că eşti “nebun” sau că ar fi vreun pericol fizic, ci înseamnă că acei doi specialişti colaborează pentru starea ta de bine, pentru a te ajuta să faci schimbarea mai repede şi sigur”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

2.    “Sunt situaţîi în care medicaţia este insuficientă pentru că persoana să facă schimbări semnificative în viaţă ei, deoarece pastila nu schimbă modul de gândire, intrepretare a evenimetelor şi reacţia sau comportamentul. În acest caz, psihiatrul tău ar fi bine să te îndrume către un specialist psihoterapeut/coach/practician NLP/consilier de dezvoltare personală care să te susţină pe drumul unei schimbării mai profunde şi de durată”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite