Depresiile se pot trata prin stimularea electrică a creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul studiu placebo cu electrozi implantaţi a dat rezultate pozitive, dar vindecarea este lentă.

Depresiile profunde care nu au răspuns la alte tratamente pot fi ameliorate sau vindecate prin stimularea unor zone din creier. Primul studiu placebo controlat a arătat că reacţiile pozitive pot fi menţinute pe termen lung.


Neurologul Helen Mayberg, de la Emory University din Atlanta, Georgia, a urmărit 10 pacienţi cu depresii grave şi şapte pacienţi cu tulburare bipolară sau depresie maniacală după ce le-a fost implantat un electrod în zona subcalosală cingulată a materiei albe a creierului. Toţi cei 12 pacienţi care au urmat doi ani tratamentul s-au vindecat de depresie sau mai doar vagi simptome. Pentru psihiatricii obişnuiţi să vadă pacienţi care nu răspund la tratamentul clasic cu antidepresive, acest rezultat pare aproape miraculos. Dar metoda nu este totuşi o rezolvare simplă şi rapidă. Pe lângă faptul că implică o operaţie invazivă a creierului, şi recuperarea este înceată. Unii dintre pacienţi au răspuns la tratament abia după un an sau chiar mai mult de stimulare.


Chiar dacă nu se cunoaşte exact de ce aceste boli răspund la stimularea electrică, cercetătorii vor continua să perfecţioneze această tehnică.
"Majoritatea acestor pacienţi sunt depresivi de ani buni, sunt izolaţi şi se simt ca şi cum ar fi infirmi. Odată ce îşi vindecă depresia, ei au nevoie în paralel de un proces care să-i ajute să se integreze înapoi în societate", a explicat co-autorul studiului, Paul Holtzheimer de la Şcoala de Medicală de la Darthmouth. "Sperăm să îmbunătăţim rata de însănătoşire a acestor pacienţi prin folosirea unui model de reabilitare psihoterapeutică bazat pe caracteristice fiecărui individ în parte", a adăugat Holtzheimer.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite