De la covoare la florile din glastră: trucuri care prelungesc durata de viaţă a celor mai diverse lucruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Covoarele trebuie aspirate o dată pe săptămână, mai des în zonele cu trafic intens FOTO diylife.com
Covoarele trebuie aspirate o dată pe săptămână, mai des în zonele cu trafic intens FOTO diylife.com

Înlocuirea cât mai rapidă a obiectelor achiziţionate este unul din principiile pe care se bazează societatea de consum. Durata de utilizare a produselor este atent stabilită, în aşa fel încât acestea să se uzeze după un anumit număr de utilizări, de la caz la caz. Există, totuşi, modalităţi de a menţine pentru mai mult timp, în stare bună, achiziţiile făcute, ceea ce se traduce în economisirea banilor.

Covoare cu viaţă lungă

Preşul/covoraşul de la intrare poate face diferenţa între un covor care rezistă frumos timp de 20 de ani, nu doar 10 ani. Distanţa pe care o parcurgem de afară până intrăm în casă nu este suficientă pentru a lăsa în urmă mizeria strânsă pe tălpile pantofilor. În timp, nisip, pietricele, praf şi alte resturi se impregnează în fibre şi le uzează rapid, acţionând asupra covorului ca şmirghelul. Tot pe covoare ajungem să cărăm din bucătărie murdăria lipicioasă formată din particule de praf şi grăsime.

Conform unor studii făcute în acest sens, covoarele absorb nisip (40%), oxizi (20%), fibre organice şi sintetice (20%), uleiuri şi răşini (9%), carbon (5%), grăsime animală (4%) şi umezeală (2%).

Prin urmare, dacă nu vreţi să vă rugaţi cunoscuţii să se descalţe atunci când intră în casă, aveţi grijă ca măcar să se şteargă temeinic pe covoraşul de la intrare. Iar atunci când gătiţi, nu uitaţi să daţi mereu drumul la hotă.

Covoarele trebuie aspirate o dată pe săptămână, mai des în zonele cu trafic intens, iar pentru a elimina 20% din acarieni o aspirare a covorului trebuie să dureze 30-40 de minute.De regulă, trebuie să aspiraţi în lungimea covorului, dar şi pe lăţime şi în diagonală pentru ca perii covorului să fie curăţaţi în profunzime. Important este fiţi blânzi, nu frecaţi covorul cu putere, chiar dacă trebuie să insistaţi pe o zonă. 

Lame de ras ascuţite pe jeansi

Lamele de ras nu sunt tocmai ieftine, aşa că dacă eşti un fan al bărbieritului clasic, un trend care a revenit în atenţie, ar trebui să afli că o lamă este făcută să reziste, în funcţie de calitate, între 5 şi 7 utilizări înainte să se simtă nevoia uneia noi. Folosite cu grijă, până şi aparatele de ras de unică folosinţă pot fi utilizate chiar şi un an de zile, în funcţie de calitate. Doamnele şi domnişoarele ar trebui să ştie că ar trebui să se radă sub duş sau imediat după ce au făcut duş, atunci când firul de păr este mai puţin aspru, pentru a păstra tăişul ascuţit mai mult timp. Ştergeţi apoi lamele sau aparatul de apă sau lăsaţi-le să se usuce şi păstraţi-le într-un loc uscat pentru a evita coroziunea. Puteţi ascuţi tăişul lamei trecând lama înainte şi înapoi, de 10 sau 20 de ori, pe cracul unei perechi de jeans. Frecarea repetată cu fibrele va netezi eventualele crestături fine de pe tăiş.

Farduri folosite eficient

Femeile investesc sume considerabile de bani în produse de make-up, de aceea este important să ştie cum ar trebui să se folosească de ele pentru a nu le consuma prea devreme, în condiţiile în care produsul este încă în termen de garanţie. Fondul de ten poate fi aplicat cu o pensulă, în locul bureţilor speciali. Astfel va fi necesară o cantitate mai mică de produs, pe care puteţi să o întindeţi mai bine, fără să fie nevoie să încărcaţi tenul în mod inutil cu fond de ten. 

La fel este bine să procedaţi şi în ceea ce priveşte aplicarea rujului, tot cu ajutorul unei pensule. Mascara poate fi utilizată cu economie dacă nu extrageţi şi introduceţi în mod repetat periuţa în şi din tub, acţiune care va usca mai repede conţinutul. Indicat este să folosiţi o mişcare de rotire pentru a scoate mai mult produs. Când conţinutul tubului este pe terminate, lăsaţi recipientul închis sub jetul fierbinte de apă, timp de un minut, pentru a lichefia resturile solidificate. Puteţi să ajungeţi la un rezultat similar dacă adăugaţi în tub câteva picături de soluţie salină sau de ser fiziologic, conform Daily Mail. 

Oja care nu se lasă dusă de pe unghii

Atunci când ne facem manichiura, fie că mergem la cosmetică sau că o realizăm acasă, ar trebui să acordăm atenţie unor detalii care pot scuti nu doar bani, ci şi timp. Pentru ca oja să reziste mai mult, îndepărtaţi eventualele urme de grăsime, de cremă sau de umezeală de pe suprafaţa unghiilor. Stratul de ojă va adera mai bine şi va rezista mai mult dacă înainte ştergeţi unghile cu puţin oţet sau acetonă. După ce este aplicată oja, chiar dacă aveţi senzaţia că s-a uscat, nu vă spălaţi pe mâini cu apă fierbinte în următoarele 12 ore. Acesta este timpul necesar pentru ca oja să se întărească aşa cum trebuie.

Fructe şi legume păstrate corect

Pentru a revitaliza morcovii cu un aspect învechit, încercaţi să-i introduceţi timp de o oră în apă rece ca gheaţa. De asemenea, atunci când depozitaţi legumele în frigider nu uitaţi să aşterneţi pe fundul sertarului prosoape de hârtie care vor absorbi apa şi umezeala. 

Căpăţânile de usturoi şi ceapa se vor păstra proaspete şi timp de şase luni, dacă sunt introduse într-un dres de nylon şi strânse individual, cu câte un nod, la fel cum procedăm atunci când vopsim ouă pe care aplicăm plante. Legăturile trebuie agăţate într-un loc uscat şi răcoros.

Bananele trebuie păstrate departe de alte fructe, nu la grămadă. Acestea emană un gaz numit etilenă, ceea ce va grăbi putrezirea restului fructelor .  

Maşina de spălat rezistă mai mult

La fel ca restul electrocanicelor şi maşinile de spălat se uzează după un timp „setat“ de companiile producătoare. Un studiu realizat recent de Asociaţia Consumatorilor din Marea Britanie releva că una din trei maşini are nevoie de reparaţii în primii şase ani de utilizare. Pentru a prelungi acest termen, maşina nu trebuie umplută până la refuz cu haine, altfel se va balansa violent la fiecare utilizare, ceea ce va face să se uzeze sau să se strice mai repede. Verificaţi să fie cât se poate de stabilă în locul unde este aşezată. Dacă se zdruncină excesiv atunci când maşina ajunge la ciclul de stoarcere, anumite piese sau părţi se vor defecta sau sau se vor uza mai repede. Bineînţeles, nu uitaţi să folosiţi un produs anticalcar, mai ales dacă locuiţi într-o zonă în care apa are o duritate mai mare.

Flori proaspete... cu apă de gură 

Un alt truc care va face ca florile din vază să reziste mai mult timp este să puneţi un căpăcel de apă de gură în apă. Acţiunea antibacteriană va încetini dezvoltarea bacteriilor care determină putrezirea şi are efect de „sigilare“ a tulpinii. Un efect similar ar trebui să aibă şi o cantitate mică de votcă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite