De ce visăm cu ochii deschişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gândurile ne fug
departe mai ales atunci când facem lucruri plictisitoare FOTO Shutterstock
Gândurile ne fug departe mai ales atunci când facem lucruri plictisitoare FOTO Shutterstock

Tuturor ni se întâmplă să ne lăsăm gândurile să rătăcească, pentru ca apoi să ne trezim zâmbind sau oftând. Este bine să ne dăm voie să visăm cu ochii deschişi, dar nu prea mult, spun specialiştii.

 Uneori, gândurile ne fug de la viaţa cotidiană preţ de numai câteva secunde, dar când durează minute bune, visele cu ochii deschişi nu pot trece neobservate. Cei din jur ar putea spune despre tine că eşti „cu capul în nori“ ori aerian, că eşti plictisit, că nu te interesează subiectul unei discuţii sau activitatea pe care o desfăşori în acel moment, iar în unele cazuri, rişti să fii catalogat ca instabil emoţional.

Stimulează creativitatea

Visăm cu ochii deschişi pentru că uneori avem nevoie să „evadăm“ din cotidian, să ne eliberăm de probleme, sunt de părere unii psihologi. Visăm pentru că în viaţa reală nu primim lucrurile pe care ni le dorim şi atunci ne refugiem în imaginar, spun alţii. Dar visele cu ochii deschişi nu sunt mereu o „supapă“ sau un mecanism de adaptare. Ele ne pot ajuta să ne construim viitorul, să ne imaginăm aventuri sau să găsim soluţii pentru diverse probleme. Activitatea cerebrală nu încetineşte, aşa cum ar putea părea din exterior. Din contră, ea devine mai intensă, ceea ce înseamnă că ne concentrăm mai mult asupra problemelor.

Este chiar recomandat să ne dăm voie să visăm cu ochii deschişi la serviciu, iar şefii nu ar trebui să ne critice pentru asta, spun cercetătorii britanici de la Universitatea din Lancashire, citatţi de cotidianul „Daily Mail“. Din studiul pe care l-au publicat de curând reiese că visatul cu ochii deschişi ne ajută să devenim mai creativi şi să găsim mai uşor soluţii pentru diverse probleme. Acestă stare mentală ne ajută să explorăm posibilităţi şi să construim scenarii. Sarcinile plictisitoare, pasive, cum ar fi participarea la o şedinţă sau citirea unui raport, stimulează creativitatea mai mult decât cele care ne solicită mai mult.

Când visarea ne acaparează viaţa

Despre visarea cu ochii deschişi nu există foarte multe date ştiinţifice şi asta pentru că este un fenomen prea puţin studiat până acum. Cât de des este normal să cădem pe gânduri într-o zi nu se ştie exact, dar un semnal de alarmă ar trebui să apară atunci când ajungem să ne construim o viaţă alternativă visând cu ochii deschişi. Trăirile imaginare ne pot acapara într-o măsură atât de mare, încât viaţa profesională şi cea personală pot avea de suferit. Profesorul Eli Somers, psihoterapeut israelian, spune că în asemenea situaţii vorbim de o tulburare de adaptare, dar ea nu este recunoscută deocamdată ca boală de comunitatea medicală.

O femeie care suferă de această tulburare încă de la vârsta de cinci ani povesteşte calvarul prin care trece: „Am petrecut zile întregi nefăcând altceva decât să visez cu ochii deschişi. Am pierdut multe weekenduri în care nu am visat cu ochii deschişi într-o manieră obsesivă, incontrolabilă (...) Mi se întâmplă pur şi simplu, fără să doresc şi fără să plănuiesc nimic. Această problemă mi-a creat multe neplăceri în viaţă şi mi-a afectat capacitatea de a funcţiona normal zi de zi“. Femeia, care şi-a păstrat anonimatul, a înfiinţat un site pentru persoanele care se confruntă cu această problemă: http://daydreamingdisorder.webs.com.

Nu există la ora actuală un tratament pentru episoadele obsesive de visare. Singura metodă de a reduce frecvenţa acestor episoade este de a evita factorii declanşatori odată ce au fost identificaţi. Muzica, privitul la televizor, datul în leagăn sau în balansoar ori plimbările sunt cei mai frecvenţi factori declanşatori. Activităţile plictisitoare, de rutină pot, de asemenea, să ne predispună la visare, dar adeseori nu le putem evita.

În cazul copiilor poate fi semn de ADHD 

Foarte mulţi copii visează cu ochii deschişi în timpul orelor de curs, atunci când îşi fac temele sau chiar când se joacă. Acest comportament îi îngrijorează pe mulţi dintre părinţi iar temerile lor sunt oarecum justificate, pentru că visarea cu ochii deschişi se află printre simptomele tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie (ADHD). Aceasta nu este însă printre cele mai vizibile manifestări ale tulburării. Copiii cu ADHD sunt neatenţi la ore şi la teme, dezorganizaţi, impulsivi şi agitaţi. Dacă visează cu ochii deschişi, dar nu au niciuna dintre aceste manifestări, este puţin probabil să sufere de ADHD. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite