De ce vedem feţe umane în diferite obiecte? Psihologii explică acest fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi avem impresia că vedem pe diferite obiecte feţe cu expresii foarte umane. Psihologii spun că acest fenomen este foarte răspândit şi perfect normal, dovedind conexiuni corecte care au loc în creierul nostru.

Norii, frunzele, fructele sau legumele, feliile de pâine prăjită, toate acestea par să aibă uneori pe ele chipuri zâmbăreţe sau dimpotrivă, foarte triste ori speriate. Psihologii au numit acest fenomen pareidolie facială şi spun că este o reacţie normală a creierului nostru, care este predispus să vadă şi să recunoască feţe umane.

image

Desigur, unele persoane sunt mai predispuse la această reacţie decât altele. Cei la care fenomenul este foarte accentuat nu sunt nebuni, ci au conexiuni foarte bine formate în creier, spune profesorul Kang Lee, de la Universitatea din Toronto, care a realizat un studiu în acest sens.

image

„Mulţi oameni cred că trebuie să fii nebun ca să vezi chipuri în diferite obiecte, de aceea cei care le văd de obicei nu vorbesc despre asta, ca să nu fie ridiculizaţi”, declară Lee. „Dar studiile noastre arată că reacţia este una normală, pentru că oamenii sunt predispuşi să vadă feţe umane, chiar şi atunci când văd de fapt doar o vagă sugestie a unei figuri”, explică el. Acesta este modul în care creierul nostru face conexiunile, scrie Daily Mail.

image

Lee a coordonat un studiu de recunoaştere a unor figuri în obiecte, alături de cercetători de la Universitatea Jiaotong din Beijing, Universitatea Xidian şi Academia de Ştiinţe din China. Ei au observat că recunoaşterea unor false chipuri umane se produce în cortexul frontal şi vizual al creierului nostru. Cortexul frontal trimite apoi semnalele primite spre cortexului posterior, unde elementele de recunoaştere ale figurilor sunt analizate şi interpretate.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite