De ce un câştig la Loto nu ne-ar face mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii nu aduc fericirea, este de părere psihologul Tom Stafford. FOTO Shutterstock
Banii nu aduc fericirea, este de părere psihologul Tom Stafford. FOTO Shutterstock

Biletul câştigător la loterie nu este şi tichetul adevăratei fericiri, ne consolează psihologii. Cu o excepţie: atâta vreme cât nu ducem grija zilei de mâine.

Cu toţii ne imaginăm cum ar fi să nu mai lucrăm niciodată şi să ne putem permite orice, dar banii nu pot cumpăra fericirea. Cel puţin, nu atunci când nu ai grija zilei de mâine, crede psihologul Tom Stafford, de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie. „Un cunoscut studiu arăta că fericirea este relativă. Norocoşii de la Loto nu au fost mai fericiţi decât posesorii biletelor necâştigătoare. Atâta vreme cât îţi permiţi un trai decent, sumele mari de bani nu te fac cu mult mai fericit decât veniturile medii“, argumentează psihologul, citat de BBC.

Unul dintre argumentele aduse de specialist este că orice câştigător la Loto se va obişnui cu noua situaţie materială, iar gradul lui de fericire va reveni la cel iniţial. Altfel spus, individul va trece de la entuziasm la o stare de spirit normală, în ciuda evenimentelor pozitive ce au survenit în viaţa sa.

O altă explicaţie ar fi aceea că fericirea este influenţată de modul în care oamenii se raportează la cei din jur. „Dacă vei câştiga la loterie, te vei simţi mai bogat decât vecinii tăi şi vei căpăta convingerea că ai fi mai fericit dacă te-ai muta într-o casă mare, dintr-un cartier rezidenţial. Apoi, vei privi pe geam şi vei realiza că noii tăi prieteni locuiesc în case mai mari decât a ta“, spune psihologul Tom Stafford. Intervine aşadar o nouă frustrare. Oamenii vor avansa pe scara socială, dar realizează că există şi alţii cu venituri similare sau mai mari. Apare din nou dorinţa de a se diferenţia de ceilalţi, astfel încât oamenii revin la sentimentele, gândurile şi ideile care îi preocupau în trecut.

Banii ne distrag atenţia

Fericirea nu este un atribut ce poate fi măsurat asemenea înălţimii, greutăţii sau venitului social, punctează Stafford. Fericirea, această nebuloasă alimentată de plăceri tranzitorii, este o stare de spirit la care oamenii ajung prin intermediul opţiunilor făcute în viaţă. Deşi sunt responsabili de propriile emoţii şi trăiri, nu toţi oamenii reuşesc să-şi gestioneze acţiunile şi sfârşesc, în multe cazuri, întrebându-se care sunt motivele insatisfacţiei lor.

În cele mai multe situaţii, oamenii care încearcă să-şi măsoare fericirea uită să se bucure cu adevărat de ea. O cercetare realizată de Christopher Hsee şi de echipa sa de la Chicago School of Business a arătat acest lucru. Autorii studiului au supus un grup de voluntari unui test în cadrul căruia i se oferea ocazia să aleagă între realizarea unei sarcini de 6 minute în schimbul unei îngheţate de vanilie şi realizarea unei sarcini de 7 minute în schimbul unei îngheţate de fistic. Mai puţin de 30% au ales a doua variantă. Potrivit rezultatelor, oamenii au preferat un volum de muncă mai mic în detrimentul gustărilor ce le aduc satisfacţie. Aşadar, ei au ales să-şi minimizeze efortul, mai degrabă decât să acorde importanţă propriilor preferinţe. „Banii nu ne cumpără fericirea, ci ne distrag atenţia de la adevăratele valori“, mai spune Tom Stafford.

Dragostea, mai importantă

Teoria psihologului britanic este completată de un studiu australian publicat luna trecută. Psihologii Universităţii „Monash“ din Melbourne au încercat să afle caere sunt lucrurile considerate de oameni cu adevărat importante. Pe primul loc nu s-au aflat banii, aşa cum mulţi s-ar aştepta, ci dragostea, scrie independent.co.uk. O familie fericită este lucrul cel mai de preţ pentru majoritatea oamenilor. „Pe termen lung, relaţiile cu cei din jur includ multe, multe momente care nu sunt tocmai plăcute, dar cu toate acestea, cei mai mulţi dintre noi avem convingerea că viaţa merită să fie trăită pentru aceste relaţii. Lucrul acesta ar trebui să ne spună ceva despre natura umană“, crede dr. Gregory Bonn, lector universitar în psihologie şi autor al studiului australian.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite