Cum se bea corect agheasma. Cum trebuie păstrată apa sfinţită de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ESC
FOTO ESC

Pe 6 ianuarie se sărbătoreşte în calendarul creştin-ortodox, Botezul Domnului sau Boboteaza. Agenţia de ştiri a patriarhiei Române explică ce este agheasma mică sau mare, cum se întrebuinţează corect şi cum se păstrează apa sfinţită.

Agheasma este mică şi se mai numeşte în popor şi şfestanie, care înseamnă luminare sau slujba luminilor. 

Agheasma poate fi şi mare, iar aceasta se oficiază la Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.

Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, „rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, potrivit site-ului Biselica.ro

Citeşte integral articolul pe Click!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite