Cum să-ţi „păcăleşti“ creierul pentru a deveni mai productiv: de ce nu este indicat să bem cafea la prima oră
0Zilele de lucru şi activităţile zilnice arată mult diferit faţă de cum erau în urmă cu 50 de ani, iar corpurile noastre nu s-au adaptat complet la progresele tehnologice, este de părere neurologul Sahar Yousef. Specialistul susţine însă că oamenii îşi pot „păcăli“ creierul pentru a deveni mai productivi.
Dacă v-aţi plâns vreodată că şeful vă pune în cârcă prea multe sarcini, s-ar putea ca nu el să fie problema. Specialiştii susţin că angajaţii pierd multă energie şi timp distraşi de socializare şi e-mailuri. Paradoxul dintre declinul muncii productive şi sentimentul de suprasolicitare ar putea să se accentueze din cauza construcţiei genetice a indivizilor.
„Mulţi dintre noi nu ne-am adaptat biologic la modificările tehnologice“, susţine neurologul. Yousef explică modalităţile prin care ne putem reîmprospăta mintea pentru a profita la maximum de capacitatea de performanţă, scrie businessinsider.com.
Modalităţi de a-ţi „păcăli“ creierul pentru a fi mai productiv:
Nu bea cafea la prima oră
Yousef recomandă consumul eficient al cafelei. Oamenii au suficientă energie atunci când se trezesc, nutriţioniştii fiind de părere că plusul de energie din cafea dereglează activitatea normală a organismul de a-şi gestiona această resursă. Cele mai bune momente de a consuma cofeină sunt între orele 10.00-13.00 sau după prânz.
Păstraţi telefoanele departe de voi
Distragerea atenţiei este inamicul numărul unu al productivităţii. Un studiu realizat în cadrul Universităţii Texas a constatat că dacă subiecţii se aflau în aceeaşi cameră cu orice iPhone, chiar şi unul care nu este pornit, nivelul atenţiei scade. Telefoanele inteligente distrag atenţia deoarece, din punct de vedere psihologic, nu sunt doar obiecte. Oamenii devin emoţional ataşaţi de aceste dispozitive pentru că ele reprezintă cel mai rapid mod de comunicare cu cei dragi.
Feriţi-vă de birourile „open space“
Birourile în spaţiu deschis provoacă o scădere netă a productivităţii. Într-un birou deschis, oamenii interacţionează în mod constant cu cei din jur, spune Yousef. Din moment ce oamenii sunt fiinţe biologic sociale, având legături emoţionale, cu siguranţă vor pierde timp socializând. În plus, „creierul uman nu este conceput pentru a sta într-un spaţiu deschis, fiind supus unui nivel crescut de stres“, spune neurologul.
Multitaskingul înbătrâneşte creierul
Când oamenii trec de la o sarcină la alta, creierul nostru trebuie să aibă timp pentru a se concentra pe următoarea activitate. Timpul pierdut în trecerea dintre sarcini se numeşte „cost de comutare“. Yousef îi încurajează pe oameni să ia pauze între sarcini, un focus mai bun reprezentând o mai bună capacitate de găsire a soluţiilor.
Află-ţi orele de performanţă maximă
„Orele zilei nu sunt egale“, spune Yousef. În unele părţi ale zilei nivelul de creativitate este semnificativ mai ridicat, în timp ce altele ne menţin un nivel scăzut de energie. Găsirea orelor în care atingeţi nivelul maxim de performanţă este esenţială, susţine specialistul.
Automatizarea deciziilor mai puţin importante
Mulţi oameni de succes, de la Barack Obama la Steve Jobs, poartă aceeaşi tinuţă în fiecare zi. Din punct de vedere psihologic, fac acest lucru pentru a nu mai trebui să decidă ce să poarte. În acest fel, ei evită consumul de energie. Cheltuind prea mult timp luând decizii lipsite de sens, pierzi concentrarea pe cele cu adevărat importante. Yousef sugerează automatizarea anumitor decizii, cum ar fi ce purtăm în acea zi sau ce mâncăm la micul dejun şi ora la care ieşim pe uşă.