Cum să protejezi viaţa sălbatică din propria grădină, de la arici la broscuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă locuiţi la o casă care are curte sau grădină, este foarte probabil să fiţi din când în când gazda unor vizitatori neaşteptaţi. De obicei, dacă găsiţi diferite animale în grădină înseamnă că proprietatea le oferă un mediu propice. Descoperirea unui arici care se relaxează într-un tufiş sau a unei broscuţe care se ascunde prin iarbă nu e motiv de îngrijorare.

Aricii

Dacă găsiţi arici în grădină, atunci ar fi un lucru frumos să le faceţi un adăpost în frunziş.

RSPCA recomandă să vă lasaţi anumite părţi ale grădinii mai sălbatice sau mai puţin îngrijite, să nu curăţaţi locurile respective de frunze şi beţe, pe care aricii le pot folosi drept adăpost sau culcuş. Mai mult, astfel de zone pot atrage şi alte vieţuitoare, ca melci sau gândăcei, cu care aricii se pot hrăni.

Deşi aricii îşi pot procura hrana singuri, le puteţi da o mână de ajutor: mâncarea la conservă, destinată câinilor sau pisicilor e potrivită şi pentru ei. Un vas cu apă ar completa festinul cu brio, însă trebuie să ştiţi că aricii nu ar trebui să fie hrăniţi cu lapte sau pâine.

Broaştele 

Froglife, o organizaţie care se ocupă de protejarea amfibienilor şi reptilelor spune că este cât se poate de normal să găsiţi broaşte în curte.

„Amfibienii îşi petrec cea mai mare parte a vieţii pe uscat şi se pot găsi deseori în grădină, la sute de metri distanţă de o baltă,” a spus organizaţia.

„Broaştele comune pot fi găsite frecvent în zonele urbane şi grădinile sunt un habitat important pentru ele.”

Deşi broaştele comune nu ar trebui să reprezinte un pericol, organizaţia atrage atenţia că anumite animale de companie pot avea reacţii alergice la contactul cu toxina pe care broaştele râioase o produc. Dacă acest lucru se întâmplă, este recomandat să vă duceţi urgent animalul la un medic veterinar.

În timpul iernii, boraştele se vor adăposti, de obicei, în zone cu frunze, pe sub diferite obiecte de prin grădină sau pe fundul iazurilor. De obicei, îşi pot purta singure de grijă, însă dacă aveţi un iaz care îngheaţă, adăpostirea se va dovedi problematică.

Albinele

Multă lume se teme de o întâlnire cu o albină prin grădină, fiind cu gândul la o posibilă înţepătură, dacă se apropie prea mult.

Dar prezenţa albinelor în grădină se poate dovedi foarte benefică pentru creşterea plantelor. Albinele grăbesc procesul de polenizare prin strângerea nectarului şi polenului de la flori pentru a se hrăni, zburând din plantă în plantă. Albinele nu sunt singurele insecte care fac asta. Folosirea pesticidelor în grădină este un risc pentru toate insectele care ajută aceste procese naturale.

Există variante mai prietenoase decât folosirea pesticidelor. Pe piaţă sunt disponibile tratamente naturale ce pot scăpa plantele de dăunători sau cel puţin insecticide cu impact redus asupra albinelor.

Păsările

O varietate de păsări pot petrece mai mult sau mai puţin timp în grădini. Dintre cele mai întâlnite pe lângă casa omului sunt vrăbiile, graurii, mierlele, măcălendrii (mai ales în timpul iernii). Păsările vor fi mai atrase de grădină dacă vor găsi aici hrană disponibilă. 

Societatea Ornitologică Română (SOR) îndeamnă oamenii ca odată cu instalarea iernii, păsările să fie hrănite, dat fiind faptul că pe perioada rece insectele dispar şi fructele diferiţilor arbuşti şi copaci sunt pe terminate. 

SOR recomandă amplasarea de hrănitori în grădini, care să fie umplute cu seminţe de floarea soarelui, de cânepă, de bostan sau de mei. În lipsa lor sau în plus, se mai pot da păsărilor: pasat, făină de porumb macinată mare (sau mămăligă), orez şi ovăz (de preferinţă  fierte), cartofi  şi morcovi  fierţi, alte zarzavaturi fierte  (le  vor manca  mai ales mierlele), bucăţi de măr (inclusiv mere bătute sau parţial stricate), alte fructe, miez de nucă, arahide, fructe de pădure strânse  toamna şi uscate, scoruş, porumbele, soc. 

Unele  produse de origine animală sunt  foarte hrănitoare şi apreciate de păsări: slănina (nesarată şi neafumată), untura de porc, carnea fiartă, ou fiert, brânză. De asemenea, se pot face amestecuri între cele menţionate.

Este important să nu le fie date seminţe sărate, pentru că sarea este dăunătoare pentru păsări. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite