Cum ne este afectat creierul de consumul insuficient de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul insuficient de apă, cauză a problemelor de atenţie: cercetătorii pun deshidratarea pe seama lipsei eficienţei FOTO klaipeda.diena.lt
Consumul insuficient de apă, cauză a problemelor de atenţie: cercetătorii pun deshidratarea pe seama lipsei eficienţei FOTO klaipeda.diena.lt

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra consumului insuficient de apă, ce poate avea drept consecinţă perturbarea circulaţiei sângelui din creier, ducând la o performanţă cognitivă redusă a memoriei pe termen scurt, atenţiei şi timpului de reacţie.

Literatura de specialitate a sugerat mult timp o legătură între deshidratare şi raţionament. Cu toate acestea, chiar şi fără să fim oameni de ştiinţă ne putem da seama că în momentul în care organismul este foarte deshidratat, apa devine o problemă de supravieţuire, iar corpul nostru are pur şi simplu preocupări mai presante decât citirea rapoartelor sau concentrarea la mailurile pe care le avem de trimis, scrie jewishworldreview.com.

Studii recente sugerează că nu trebuie să ne pierdem prin deşert pentru a ne confrunta cu deshidratarea şi a ajunge să împiedicăm buna funcţionare a creierului. Chiar şi deshidratarea uşoară este suficientă pentru a ne face să ne pierdem concentrarea şi capacitatea de a atinge productivitatea maximă.

Cercetătorii de la Weill Cornell Medical College au descoperit că deshidratarea uşoară - adică un volum mai mic de 5% din greutatea corporală -, poate suprima creşterea fluxului sanguin necesară pentru o activitate neuronală la parametri normali.


Acest lucru perturbă circulaţia sângelui din creier, ducând la o performanţă cognitivă redusă a memoriei pe termen scurt, atenţiei şi timpului de reacţie.

„Pe baza acestor constatări, este de la sine înţeles că inclusiv o uşoară deshidratare ar putea avea un impact semnificativ asupra capacităţii de muncă şi a productivităţii“, spune Giuseppe Faraco, unul dintre autorii studiului. Efectele, spune el, par deosebit de pronunţate la copii, care, în general, nu îşi dau atât de uşor seama când corpul are nevoie de lichide.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite