Cum ne ajută zâmbetul să trecem mai uşor prin viaţă
0
Un surâs nu reprezintă doar modalitatea prin care arătăm că ceva anume ne face plăcere, un indicator al fericirii. Zâmbetul are un rol social mai important decât ne putem închipui, un simplu surâs influenţând în măsură destul de mare felul în care suntem percepuţi din cei din jur.
Zâmbim încă din perioada vieţii intrauterine, după cum s-a demonstrat în mod ştiinţific. Dar dincolo de o banală activare a acelor 17 muşchi faciali care sunt implicaţi în redarea unui zâmbet, această modalitate de exprimare ne aduce beneficii în viaţa de zi cu zi, după cum demonstrează mai multor studii realizate de-a lungul anilor.
Zâmbetul sincer
Oamenii au mai multă încredere într-o persoană care zâmbeşte, considerând automat că aceasta este generoasă şi înţelegătoare. Un studiu din 2007, realizat în Marea Britanie de psihologul Marc Mehu, a arătat că un surâs catalogat ca fiind sincer, aşa-numitul zâmbet „Duchenne“, declanşează dorinţa de a ne încrede în persoana care ne gratulează cu un asemenea gest de bunăvoinţă. Zâmbetul arată că suntem mai dispuşi la cooperare şi că putem fi abordaţi cu succes pentru a ne implica în rezolvarea unei probleme.
Zâmbetul vinovat
Un zâmbet îi face pe cei din jur să fie mai îngăduitori atunci când încălcăm reguli sociale general acceptate. În această situaţie, contează ca zâmbetul să fie înţeles ca o scuză sau o încercare de a cere iertare pentru neplăcerea produsă. O cercetare condusă de psihologii La France şi Hecht în 1995 a arătat că avem tendinţa de a fi mult mai indulgenţi cu persoanele care schiţează un zâmbet după ce greşesc, spre deosebire de modul în care reacţionăm atunci când nu există un astfel de răspuns din partea „vinovatului“ descoperit.
Zâmbetul ruşinat
Ai uitat de aniversarea persoanei iubite sau te-ai împiedicat şi ai căzut lat în mijlocul străzii? Ai lovit din neatenţie un copil sau persoana cu care tocmai vorbeşti realizează că nu i-ai reţinut numele? Un surâs detensionează situaţiile încordate şi ne face să trecem mai uşor peste momentele penibile, conform unei cercetări făcute de Keltner şi Buswell în 1997.
Zâmbetul de complezenţă
Experienţa de viaţă ne învăţă că este indicat să zâmbim în anumite împrejurări, chiar dacă nu simţim nevoia. Este un semn de politeţe în lipsa căruia oamenii devin reticenţi faţă de persoana pe care o au în faţă. Acest efect a fost evidenţiat într-un studiu din 1997, al psihologului Marianne LaFrance. Aceasta a observat că avem tendinţa de a răspunde cu un zâmbet atunci când cineva ne împărtăşeşte o realizare personală sau o veste bună pentru că suntem conştienţi de faptul că o altfel vom fi consideraţi insensibili şi nepoliticoşi.
Zâmbetul care relaxează
Chiar dacă pare greu de crezut, putem să ne inducem o stare de bine atunci când suntem supăraţi sau deprimaţi prin simpla exersare a zâmbetului. Bineînţeles, nu este o regulă care se aplică indiferent de situaţie, dar funcţionează, dacă luăm în considerare concluzia la care a ajuns omul de ştiinţă Matthew E.Ansfield în 2007. Consideraţi-l un exerciţiu care ridică moralul.
Zâmbetul ne face mai atrăgători
În general, persoanele care zâmbesc sunt considerate mai atrăgătoare, dar acest lucru se schimbă atunci când zâmbetul este folosit pentru a ne apropia de o persoană necunoscută. De exemplu, bărbaţii sunt atraşi de necunoscutele care surâd, în vreme ce femeile apreciază un bărbat care zâmbeşte, dar sunt atrase mai degrabă de bărbaţii care nu exagerează în acest sens. Şi asta se întâmplă pentru că reprezentantele sexului frumos nu asociază, de regulă, zâmbetul cu masculinitatea, caracteristică pe care o caută instinctiv la un bărbat, este explicaţia oferită de psihologii Tracy şi Bell într-un studiu din 2011.
Zâmbetul care aduce bani
Un surâs poate produce bani la propriu, lucru care se poate observa cel mai bine în industria serviciilor. Chelnerii, recepţionerii sau însoţitorii de zbor care zâmbesc sunt percepuţi ca angajaţi eficienţi, iar efortul de a afişa un zâmbet este răsplătit financiar de clienţi în mod frecvent, acolo unde este cazul. Nu în ultimul rând, o figură zâmbitoare şi o atitudine pozitivă ne poate asigura inclusiv un salariu mai bun, au descoperit economiştii Kathi Tidd şi Joan Lockard într-un studiu din 1978.