Cum îţi poate schimba viaţa în bine parola de la calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvântul sau combinaţia de litere şi cifre pe care o alegem ca parolă pentru diverse gadget-uri sau pentru conturile de e-mail pot părea lipsite de importanţă la prima vedere, dar s-a descoperit că semnificaţia acestora ar putea să joace un rol motivaţional incredibil la nivel mental.

Efectul pozitiv al banalelor parole pe care le folosim zilnic pentru a ne loga pe diverse conturi a fost observat de un director de creaţie care lucrează în Shanghai, China, Mauricio Estrella, într-o perioadă dificilă a vieţii. Bărbatul a descoperit că tastarea zilnică a parolei „Forgive@h3r“ (Iart-o), după ce s-a despărţit de soţie, a acţionat ca o incantaţie şi l-a ajutat să treacă peste furia nutrită faţă de fosta parteneră.

„Eram nevoit să tastez de câteva ori pe zi această parolă, de fiecare dată când se bloca ecranul computerului. Şi de tot atâtea ori îmi apărea un screensaver cu poza fostei. Această acţiune simplă, care îmi reamintea constant că trebuie să o iert, mi-a schimbat sentimentele negative faţă de fosta soţie. M-a ajutat să accept modul în care s-a încheiat relaţia şi să descoper o nouă modalitate de a trece peste depresia care mă acaparase“, a povestit Estrella pe blogul personal.

image

FOTO Mauricio Estrella susţine că a simţit pe propria piele efectele benefice ale terapiei cu parole pozitive

Pe măsură ce a observat efectele benefice ale parolei legate direct de evenimentul din viaţa sa, Estrella a început să-şi seteze noi ţinte pe care dorea să le atingă, la fiecare 30 de zile. Aşa a început să folosească parola „Quit@smoking4ever“ (Lasă-te de fumat pentru totdeaua), „Save4trip@thailand“ (Economiseşte pentru excursia în Thailanda), „Sleep@before12“ (Culcă-te înainte de 12 noaptea). Singura parolă care nu a dat rezultate a fost „Eat2times@day“ (Mănâncă de două ori pe zi), menită să-l determine să dea jos câteva kilograme.

Estrella susţine că terapia cu parole l-a ajutat să treacă peste depresie şi să-şi pună oridine în viaţă. Între timp şi-a găsit o iubită, pe care a cucerit-o tot graţie unui mesaj tastat zi de zi, care i-a dat curajul să facă pasul spre o nouă relaţie: „Ask@her4date“ (Invit-o în oraş). „Aştept cu nerăbdare sfârşitul lunii pentru a schimba parola cu una nouă, care mă va aduce mai aproape de atingerea unui nou scop“, a mărturisit directorul de creaţie.

Puterea gândirii pozitive 

Psihologul Jeanne Decker a confirmat efectele terapeutice ale parolelor care pot declanşa gândirea pozitivă. „Cred cu tărie în puterea gândirii pozitive. Ne ajută să trecem peste momente negative şi ne protejează de pericole“, a explicat aceasta pentru Daily Mail. 

Tastarea unui mesaj cu însemnătate personală constituie o idee nemaipomenită din punct de vedere psihologic. Această practică poate contrabalansa tendinţa de a perpetua numai sentimente negative, sentimente care pot fi învinse prin acceptare, urmărirea unui nou scop, stimulare logicii şi recăpătarea autocontrolului, a subliniat specialistul.   

Un alt psiholog, Michael Mercer, a declarat că a folosit cu succes acest gen de terapie cu parole pe unii din pacienţii săi: „Oamenii se identifică, în cele din urmă, cu propoziţiile şi cuvintele pe care le repetă cu convingere. Atâta timp cât folosim atât de des parolele, mesajele pozitive, motivaţionale, vor ajunge să producă schimbări în atitudinea de zi cu zi.“

Mercer a oferit exemplul unei paciente care a învins depresia în timpul unui program terapeutic ce a presupus schimbarea parolei cu mesaje de tipul  „ifeelhappy“ (sunt fercită), „ifocusonwhatiwant“ (mă concentrez pe ceea ce îmi doresc) şi „ismilealot“ (zâmbesc des).

În prezent, cele mai folosite parole sunt formate din combinaţii de cifre sau cuvinte extrem de simple, precum „2013“, „123456“, „password“, „12345678“, „qwerty“ sau „abc123“, care sunt uşor de reţinut. Psihologii recomandă ca parolele să fie schimbate cu mesaje motivaţionale, care ar putea să ne facă viaţa mai frumoasă fără ca măcar să realizăm când se întâmplă acest lucru. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite