Cum alegem salteaua pe care ne petrecem o treime din viaţă şi după cât timp trebuie să o schimbăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil că nu am concura la un maraton sau nu ne-am apuca de alpinism fără echipamentul potrivit. Sau cel puţin aşa ar fi indicat. Cu toate acestea, când vine vorba despre condiţiile în care dormim, nu prea acordăm atenţia cuvenită alegerii unei saltele potrivite. Chiar dacă ne petrecem o treime din viaţă în lumea viselor.

Paradoxal, adesea nu dăm importanţă saltelei chiar dacă ştim că este esenţială pentru starea noastră de bine, dar şi pentru sănătate. Conform unui sondaj realizat de Fundaţia Naţională pentru Somn din SUA, 92% din oameni consideră că o saltea confortabilă este esenţială pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Preţul destul de piperat al unei saltele de bună calitate ar fi principalul motiv pentru care cele mai multe persoane preferă să-şi strice somnul, şi nu numai. Poate dacă am realiza că un somn liniştit ne ajută să pierdem mai uşor în greutate, îmbunătăţeşte memoria şi ne prelungeşte viaţa, atunci am fi mai motivaţi să facem un efort financiar, arată  Business Insider. Cu toate că, de multe ori, producătorii de top nu garantează şi că veţi primi ceea ce este bun pentru dumneavoastră. Un preţ mai mare nu se traduce întotdeauna printr-o calitate extraordinară. Nu aceasta este singurul lucru de care trebuie să ţineţi cont.

Salteaua ideală îi vine stresului de hac

În cadrul unui studiu, 59 de persoane, bărbaţi şi femei fără probleme de sănătate, au dormit timp de 28 de nopţi la rând pe saltelele lor obişnuite, apoi le-au schimbat, timp de alte 28 de nopţi, cu alte saltele, de data aceasta cu unele de fermitate medie. Ulterior au fost rugaţi să evalueze, în funcţie de mai mulţi factori, nivelul de stres resimţit după cele două etape (nelinişte, iratibilitate, dureri de cap, spasme musculare etc), iar concluzia a fost că noile saltele au adus o îmbunătăţire semnificativă a odihnei, urmare a diminuării disconfortului şi durerilor asociate cu salteaua mult prea moale pe care dormeau subiecţii în propriile paturi.

Alergici la saltea

Praful care se adună în saltea conţine milionane de „creaturi“ microscopice care se hrănesc din celulele moarte de la suprafaţa pielii, exfoliate în mod natural. Astfel, salteaua se transformă într-o adevărată casă pentru aceste microorganisme, adesea principalele vinovate pentru declanşarea de alergii. De exemplu, un studiu recent a arătat că peste 20 de milioane de americani sunt alergici la acest gen de microorganisme, iar numărul atinge proporţii uriaşe raportat la întrega populaţie a globului, scrie Huffington Post. Iar o saltea foarte veche se poate dovedi problematică mai ales pentru persoanele care suferă de astm. Dincolo de faptul că trebuie să încercaţi să cumpăraţi o saltea nouă atunci când simţiţi că este cazul, este necesar să spălaţi aşternuturile cât mai des, cu apă fierbinte, pentru a mai îndepărta din paraziţi. O altă soluţie este şi husă antialergică pentru saltea, care mai împiedică microorganismele să treacă din saltea în cearceafuri şi perne. Indicat este şi să aspiraţi din când în când salteaua cu aspiratorul.

„Saltea potrivit de tare“, descrierea care nu spune nimic

Nu există o definiţie clară, standardizată, a ceea ce înseamnă o saltea moale sau tare. În funcţie de greutate, o persoană mai corpolentă poate să spună despre o saltea că este extrem de moale, în timp ce o siluetă subţirică se poate plânge că aceeaşi saltea este tare, a explicat directorul Institutului „Sleep to Live“ din SUA, Robert Oexman. „Termeni ca „ultra-pufoasă“ poate că sună atrăgător, dar nu poţi să afli cât de pufoasă este în realitate dacă nu o testezi, la orizontal, cel puţin 20 de minute. Prin urmare, nu daţi banii pe o saltea nouă fără să o testaţi înainte“, consideră Robert Oexman. Ba chiar, şi mai bine este să luaţi saleaua acasă, pentru o probă de câteva zile, pentru că multe persoane au nevoie de un timp pentru a se obişnui cu o saltea nouă. Dacă nu observaţi o îmbunătăţire a odihnei după câteva nopţi, returnaţi salteaua şi căutaţi altceva. Nu în ultimul rând, acesta este de părere că o saltea ar trebui schimbată după o perioadă de aproximativ opt ani.

Foiala pe timpul nopţii, un semn că trebuie să schimbaţi salteaua

Evident, atunci când salteaua are cocoloaşe sau spaţii goale trebuie să o atuncaţi şi să achiziţionaţi una nouă. Dar situaţia nu este întotdeauna atât de clară. Dacă realizaţi că de la o vreme nu mai puteţi dormi la fel de bine cum o făceaţi înainte, verificaţi dacă nu este salteaua de vină. 
O saltea foarte groasă nu înseamnă, neapărat, că va fi şi mult mai confortabilă. De fapt, grosimea este adesea folosită de producători ca un fel de cârlig vizual pentru a atrage atenţia clientului şi a-l face să creadă că respectivul produs este extrem de comod. Cel mai bine este să ne ascultăm propriul corp şi să alegem salteaua pe baza a ceea ce simţim, nu numai a ceea ce vedem.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite