Mircea Baniciu: „Nişte fete au cântat «Andrii Popa» doar în chiloţi. Când le-am întrebat de ce, bodyguardul lor m-a oprit în culise şi m-a întrebat cine sunt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Baniciu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Mircea Baniciu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Voce inconfundabilă a rockului românesc, Mircea Baniciu rămâne la fel de legat de scenă ca acum mai bine de patru decenii, când a debutat cu Phoenix. Cu un nou proiect, trupa Pasărea Rock, formată din prieteni vechi, Mircea Baniciu va urca pe scenă la Folk You pe 1 august, la doar o zi după ce împlineşte 65 de ani. Despre toate acestea, artistul a vorbit la Adevărul Live.

Au creat unele dintre capodoperele rockului românesc în grupul Phoenix, iar acum legendele Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Josef Kappl s-au reunit într-un nou proiect: grupul Pasărea Rock.  Au avut deja concerte în toată ţara, iar publicul cu suflet rock, de la generaţia ce a crescut cu Phoenix la adolescenţii de azi, a redescoperit bucuria muzicii bune.

Ce pregăteşte Pasărea Rock, dar şi cum îşi va serba ziua de naştere Mircea Baniciu aţi putut afla la Adevărul Live.

Cele mai importante declaraţii:

„În contextul ăsta s-au strâns două sau trei echipe. Una dintre ele suntem noi (Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Josef Kappl - n.r), cei care au fost în Phoenix, în formula originală. Îl avem pe Cristi Gram, pe Cristi Gram cu un parcurs important după anii 1990. A colaborat şi el cu Phoenix, dar, până la urmă a fost exclus din trupa de bază. Mai este violonistul Mani Neumann, dar şi Vlady Cnejevici, cu care au am cântat mult, în ultimii ani. Noi facem asta pentru că mai sunt lucruri de spus. Fiecare dintre noi şi-a dorit să mai trăiască atmosfera pe care am trăit-o la începuturile Phoenix, în anii '70, sau mai târziu, după Revoluţie, atunci când am zguduit stadioane, săli de sport. Lumea rămâne aproape de ideea Phoenix, iar Phoenix e un tot, nu o persoană“, a povestit Mircea Baniciu.

„Numele trupei vine de la o piesă de pe albumul «Cantafabule», iar lumea m-a felicitat pentru alegere. Ideea mea a fost preluată cumva de la Florian Pittiş, care a  venit cu numele trupei Pasărea Colibri, în care am cântat amândoi. Pe vremea aceea, aram cu o gaşcă de folk la Râmnicul Vâlcea, după ce am ieşit de pe scenă am fost prezentat ca trupa Mircea Baniciu şi trupa Pasărea Colibri. Mă retrogradaseră de la Pasărea Phoenix la Pasărea Colibri“, a glumit artistul.

mircea baniciu foto eduard enea

Mircea Baniciu FOTO Eduard Enea

Pasărea Rock a adunat trei generaţii la concerte

„Cu Pasărea Rock Am avut concerte la Sala Palatului, dar şi prin ţară. Vă mărturisesc că mi-a fost teamă la început să facem un turneu fără un sponsori. Dar Pasărea Rock a fost primită extraordinar în fiecare oraş. Au fost trei generaţii cu care ne-am întâlnit la concerte. La Timişoara am fost primiţi extraordinar, timişorenii au fost cei mai înfocaţi fani ai trupei Phoenix. Pe Facebook ne-au mai criticat unii, dar au fost şi chestii pozitive. Cu cât se discută mai mult despre un fenomen, cu atât reclama e mai bună“, a completat muzicianul.

Nişte fete, nu vreau să le dau numele (trupa Elegance - n.r.), au cântat «Andrii Popa» îmbrăcate doar în chiloţi, iar când le-am întrebat de ce au făcut asta bodyguardul lor m-a oprit în spatele scenei şi m-a întrebat cine sunt.

„Tot turneul a fost filmat, la fel şi spectacolul mare pe care l-am susţinut la Sala Palatului, astfel că vom lansa un DVD, cred că e mai potrivit decât un CD. Piesele se evaporă în internet, aici lucrurile sunt mai complicate. Internetul e plin de muzică, avem o concurenţă foarte puternică la ora asta. Trebuie să faci lucruri excepţionale ca să poţi rezista“, a explicat acesta.

Gestul egoist al lui Nicu Covaci

Recent, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a câştigat un proces prin care a cerut ca foştii săi colegi, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Mani Neumann, să nu mai aibă dreptul să cânte piesele care i-au făcut celebri. Mircea Baniciu spune însă că va continua să cânte aceste melodii în concerte, pentru că hotărârea judecătorească nu este una finală. 

„Nu mă aşteptam ca legea să îi dea dreptate lui Nicu, dar legea e strâmbă, problema e cu legea. El a şi zis «Profit de lege». Niciunde în lume nu poţi face un asemenea lucru. În momentul în care o piesă, un cântec sau un act artistic este public, atunci nu mai este al tău, este deja dat pe piaţă. Ţi se plătesc drepturi pentru ce ai făcut. Dar legea noastră are nişte cârlige care îi permit compozitorul să interzică cuiva să-i interpreteze o melodie, mergând pe ideea că a prejudiciat piesa. Or, cum să prejudiciez când noi am făcut acele piese, împreună, în Phoenix? Noi le-am cântat de la început. Nu cred că e bine să intru în amănunte pentru că au fost destule de discutat pe seama acestui proces. Doar că procesul încă nu s-a terminat şi putem să o lungim. Nici nu a fost dată decizia finală. Nicu s-a bucurat prematur de toată prostia asta, mi se pare un gest absolut egoist de a ne interzice nouă să cântăm piesele. De fapt, el ştie foarte bine că fără noi nu făcea piesele. Voi cânta piesele în concert, sigur că da. Asta am făcut şi până acum. În loc să îşi vadă de lucrurile pe care le mai are de făcut, ne monitorizează pe noi. E cumva urât să umbli după colegii tăi şi să îi pârăşti, apoi să te duci cu ei la tribunal. E o pierdere de vreme şi de energie. Dar asta e, am încheiat subiectul“, a spus Mircea Baniciu.

„De ziua mea (pe 31 iulie muzicianul împlineşte 65 de ani - n.r.) vom fi în Vama Veche, o să fim la festivalul Folk You. Am fost aproape la toate ediţiile, de când trăia şi Moţu Pittiş. Am avut multe întâmplări haioase acolo, iar festivalul a crescut an de an. Anul trecut erau parcate maşinile din 2 Mai până în Vamă. Lumea spune că folkul e un curent muzical, un mod muzical în cădere. Dar dacă e prezentat ca lumea, aţi văzut ce se poate întâmpla“, a povestit el.

mircea baniciu foto eduard enea

Mircea Baniciu FOTO Eduard Enea

Andrii Popa şi fetele în chiloţi

„În showbiz, în muzică aproape totul e cu o aluzie spre spre sex. Poate e singurul mod de a atrage vizibil, dar se poate face şi altfel. Poţi să ambalezi orice produs bun în orice formă, azi nu mai există cenzură, nu trebuie neapărat să te foloseşti de sex, să te dezbraci. Nişte fete, nu vreau să le dau numele (trupa Elegance - n.r.), au cântat «Andrii Popa» (una dintre cele mai iubite piese Phoenix, scrisă de Mircea Baniciu - n.r.) îmbrăcate doar în chiloţi, iar când le-am întrebat de ce au făcut asta bodyguardul lor m-a oprit în spatele scenei şi m-a întrebat cine sunt“, a dezvăluit muzicianul.

Cântăreţ din întâmplare

„Iniţial nu am vrut să fac muzică, eu voiam să mă fac arhitect. Eram convins că pot să fac foarte bine treaba asta. În anul I de facultate, Covaci rămăsese fără o parte din trupa sa. Maică-mea neavând posibilităţi materiale, mi-am zis să mă întreţin singur şi aşa am început să cânt. Succesul m-a determinat să rămân în muzică, scena e ca un microb de care scapi greu. Când ajungi pe scenă cu tracul acela pozitiv, e greu să renunţi. Am fost pus şi în situaţia să mă angajez ca şi arhitect, dar nu am rezistat mai mult de două săpătămâni. Era pe vremea comuniştilor, proiectele se luau pe pile şi se construia standardizat. Am continuat pe scenă. Eu eram cap de afiş, lumea venea ca la urs să mă vadă, să-l vadă pe ăla din Phoenix care nu a fugit din ţară“, a încheiat Mircea Baniciu.

mircea baniciu foto eduard enea

Mircea Baniciu FOTO Eduard Enea

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite