VIDEO Filmul mut „The Tribe“, recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din filmul "The Tribe"
Secvenţă din filmul "The Tribe"

Filmul mut "The Tribe", regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, a fost recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes 2014 (14 - 25 mai). Annie Silverstein a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation pentru scurtmetrajul „Skunk“, informează AFP, citat de Mediafax

Filmul mut "The Tribe", regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, a fost recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes 2014 (14 - 25 mai), informează AFP, citat de Mediafax.


Semaine de la Critique, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962, este consacrată descoperirii unor noi cineaşti talentaţi. În această secţiune sunt proiectate doar primul sau al doilea lungmetraj regizat de fiecare cineast selecţionat. 

Acţiunea din lungmetrajul "The Tribe", regizat de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, se derulează într-un cămin de surdo-muţi, în care elevii se organizează în bande mafiote, pe fondul unor teme precum infracţionalitate, prostituţie şi poveşti de dragoste. Actorii joacă folosind limbajul semnelor.


"The Tribe" este primul film al acestui regizor în vârstă de 39 de ani, care le succede lui Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, recompensaţi anul trecut cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique, pentru filmul "Salvo". 

De asemenea, juriul secţiunii a acordat peliculei "The Tribe" trofeul Révélation France 4, dar şi un premiu care constă în sprijin pentru distribuirea filmului în cinematografe (Aide Fondation Gan à la Diffusion).
La gala de joi, pelicula "Hope", regizată de francezul Boris Lojkine, a primit premiul Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD). 

În ceea ce priveşte scurtmetrajele, Prix Découverte Sony CineAlta i-a revenit peliculei "A Ciambra", de Jonas Carpignano, în timp ce Prix Canal+ a fost acordat filmului "Crocodile", de Gaelle Denis.

Din cele 1.200 de pelicule vizionate pentru ediţia din 2014, organizatorii au reţinut 11, din care şapte au intrat în competiţie.
Juriul acestei secţiuni, din care a făcut parte şi criticul de film român Andrei Rus, a fost prezidat de regizoarea britanică Andrea Arnold, care a primit premiul juriului la Cannes în 2006 şi 2009.

Scurtmetrajul "Skunk", de Annie Silverstein, premiul I al secţiunii Cinéfondation

 Annie Silverstein, o studentă la Universitatea Austin din Texas, SUA, a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2014, pentru scurtmetrajul "Skunk", informează AFP.

Secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, Semaine de la Critique, ajunsă la cea de-a 53-a ediţie, a fost dedicată de la început descoperirii unor noi talente. În fiecare an, sunt selectate 10 lungmetraje, dintre care şapte sunt în competiţie, şi o serie de scurtmetraje şi mediumetraje, într-o altă competiţie. Regizori ca Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Otar Iosseliani, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard şi Arnaud Desplechin au debutat în Semaine de la Critique.
Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se va încheia duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul"). Gala de premiere a Festivalului de Film de la Cannes 2014 va avea loc sâmbătă.

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.
Premiile ediţiei de anul acesta au fost anunţate joi de preşedintele juriului Cinéfondation, regizorul iranian Abbas Kiarostami.
În competiţie au participat 16 filme, selectate din 1.631 de scurtmetraje propuse de 457 de şcoli de cinema din lumea întreagă.
Premiul al II-lea al secţiunii a fost atribuit scurtmetrajului "Oh Lucy!", regizat de Atsuko Hirayanagi, student din Singapore.
Premiul al III-lea a fost atribuit, ex-aequo, peliculelor "Lievito Madre", a italianului Fulvio Risuleo, şi "The bigger picture", de Daisy Jacobs (Marea Britanie).
Premiile sunt însoţite de cecuri în valoare de 15.000 de euro (I), 11.250 de euro (II), respectiv 7.500 de euro (III).
Juriul care a desemnat filmele câştigătoare în secţiunea Cinéfondation - format, alături de Kiarostami, din Noémie Lvovsky (Franţa), Daniela Thomas (Brazilia), Mahamat-Saleh Haroun (Ciad) şi Joachim Trier (Norvegia) - va desemna şi câştigătorul premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va fi decernat în timpul galei Festivalului de la Cannes, sâmbătă seară.
Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 14 mai şi se încheie duminică. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite