VIDEO Dezbatere Historia la Adevărul Live: Manipularea presei în cazul Corneliu Zelea Codreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Cristoiu şi Ion M. Ioniţă au încercat să explice contextul interbelic şi instabilitatea politică de atunci, similară oarecum cu cea de azi. Manifestaţiile, bătăile, voturile fraudate din perioadă constituie tot atâtea motive pentru apariţia Mişcării Legionare. Totuşi factorul important în dezvoltarea acestei grupări o constituie tocmai această crimă şi aces proces.

e asemenea, dezbaterea a luat în discuţie şi cum a devenit Marea Debarcare a aliaţilor din Normadia, din Al Doilea Război Mondial, o mare afacere pentru statul francez de azi.

Jurnalistul Ion Cristoiu a încercat să explice cum s-a implicat presa în promovarea procesului lui Corneliu Zelea Codreanu şi cum mesajul clar al uciderii unui om este distorsionat în faptul că generaţia de studenţi din anii 1922 sunt o victimă a sistemului de învăţământ.

De asemenea cei doi jurnalişti au încercat să explice contextul interbelic şi instabilitatea politică de atunci, similară oarecum cu cea de azi. Manifestaţiile, bătăile, voturile fraudate din perioadă constituie tot atâtea motive pentru apariţia Mişcării Legionare. Totuşi factorul important în dezvoltarea acestei grupări o constituie tocmai această crimă şi aces proces.

Legiunea Arhanghelului Mihail a luat naştere vineri, 24 iunie 1927, în cadrul unei reuniuni de doar un minut. Pentru explicarea acestui moment cercetătorii invocă o mie şi una de fapte: de la certurile din interiorul LANC până la ruperea lui C.Z. Codreanu de A.C. Cuza. Însuşi C.Z. Codreanu se desfată, în Pentru legionari, cu argumente care plasează înfiinţarea Mişcării în planul banal al apariţiei unei noi organizaţii politice.

În realitate, momentul 24 iunie 1927 îşi găseşte explicaţia în momentul 26 mai 1925, când C.Z. Codreanu (foto dreapta) e achitat la Turnu Severin, deşi împuşcase mortal un om (C. Manciu) şi rănise grav alţi doi. Verdictului îi urmează în Turnu Severin şi în ţară manifestări de simpatie faţă de C.Z. Codreanu de o neobişnuită amploare.

Codreanu

Pentru acuzaţia cu care fusese trimis în judecată, C.Z. Codreanu ar fi fost condamnat la muncă silnică pe viaţă dacă verdictul juraţilor era împotriva sa. Riscase şi câştigase! La Turnu Severin, aşadar, s-a convins C.Z. Codreanu că gestul extrem poate fi, cu asumarea tuturor riscurilor, producător de capital politic uriaş. Gesturile extreme (crima, bătăile cu forţele de ordine) vor fi unul dintre principalele mijloace de acţiune ale Mişcării Legionare într-o Românie de politicieni care foloseau violenţa în hotarele prudenţei. La Turnu Severin, în 26 mai 1925, s-a convins C.Z. Codreanu că riscul poate fi un factor de succes politic. Şi din 24 iunie 1927 destinul său a fost marcat de riscuri din care a ieşit nu numai nevătămat, dar şi tot mai puternic. Până în anul fatidic 1938, când a riscat din nou şi a pierdut.

Dezbatere Historia la Adevărul Live: Ion Cristoiu despre manipularea presei în cazul Corneliu Zelea Codreanu 

Materialul pe larg în regăsiţi în revista Historia, nr. 139, care se găseşte pe piaţă încă de pe 15 August.

image

Jurnalistul Ion Cristoiu a povestit şi cum a devenit locul debarcării din Normandia, o adevărată afacere pentru statul francez. Pe lângă reconstituirea şi amenajarea locurilor unde s-au dat cumplitele bătălii, francezii au dezvoltat o întreagă intrustrie turistică, amenajată cu toate dispozitivele moderne care ar putea să plaseze turistul, pentru câteva clipe, în tranşeele celui de-al Doilea Război Mondial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite