VIDEO Balerina Alina Cojocaru părăseşte Royal Ballet, după 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balerina Alina Cojocaru a hotărât să părăsească Royal Ballet, una dintre cele mai cunoscute companii de balet din Marea Britanie, pentru English National Ballet, companie la fel de prestigioasă.

Luna trecută, românca şi partenerul ei, atât de scenă cât şi din viaţa reală, Johann Kobborg, au susţinut un ultim spectacol la Covent Garden, la puţin timp după ce Royal Ballet a emis o scurtă declaraţie prin care anunţa plecarea lor. Artiştii au părăsit scena sub o mare de flori şi buchete, „care semănau cu o baricadă“, după cum a afirmat criticul Sarah Crompton. 

Royal Ballet a rămas fără balerinele de aur

Anul trecut, vedeta spaniolă a Baletului Royal, Tamara Rojo, a părăsit compania pentru a deveni director artistic şi dansator principal al celuilalt gigant al scenei britanice de dans contemporan, Baletul Naţional Englez, conform The Guardian.

Cele două au fost declarate balerinele de aur de la Royal, cele mai mari staruri ale companiei, iar din cauza acestui lucru zvonurile legate de rivalitatea lor au tot circulat în lumea dansului. 

Schimbarea apărută, a admis Rojo, seamănă puţin cu situaţia în care actualul campion Wimbledon îl recrutează pe Novak Djokovic la echipa Murray.

 „Oamenii au tot spus că suntem rivale, dar, de fapt, am ajuns să ne înţelegem foarte bine. E ca atunci când te uiţi la Wimbledon: acei oameni sunt, desigur, rivali într-un meci, dar în afara terenului există camaraderie şi repsect pentru talentul fiecăruia“, a declarat balerina pentru The Guardian. 

Rojo a precizat că numirea unui astfel de nume mare, ca al Alinei Cojocaru, va creşte enorm „conştiinţa internaţională“ a Baletului Naţional Englez, şi speră ca va atrage turişti de peste hotare, precum şi colaborări cu cei mai buni regizori şi designeri.

alina cojocaru

În presa britanică au apărut speculaţii conform cărora balerina româncă a devenit frustrată de numărul mic de lucrări noi create pentru ea de echipa Royal, în timp ce Kobborg, aflat aproape de sfârşitul carierei sale de dans, nu a găsit ceva suficient de ofertant pentru ambiţiile sale coregrafice. 

English National Ballet îi oferă mai multe oportunităţi româncei

Într-o declaraţie, Alina Cojocaru a afirmat că a fost atrasă de „oportunităţile oferite de repertoriul Baletului Naţional Englez şi de şansa de a lucra cu coregrafi pe care îi admiră cu adevărat.“

De-a lungul sezoanelor trecute, Cojocaru a avut câteva leziuni, ceea ce a dus la un program redus de spectacole. Rojo a încercat să estompeze problema leziunilor:

„Este doar ceva ce se întâmplă, ca dansatori lucrăm cu trupurile noastre şi asta este o parte din cine şi ceea ce suntem. Leziunile sunt absolut normale.“

Rojo a mai adăugat că „până acum“ Kobborg nu a fost atras de Baletul Naţional Englez ca şi artist invitat. „El este un om foarte ocupat“, a spus ea. 

Balerina româncă va debuta, pe scena prestigiosului English National Ballet, în rolul eroinei Medora, din spectacolul„Le Corsaire“, care va avea loc în Milton Keynes pe data de 17 octombrie.    

Alina Cojocaru a câştigat, la vârsta de 15 ani, medalia de aur la Prix de Lausanne, o prestigioasă competiţie internaţională de balet. Pe lângă premiul cel mare, balerinei i s-a oferit o bursă de şase luni la Şcoala de Balet Regal din Londra.

 În 1999 a intrat în corpul de balet al Royal Ballet, urmând ca în 2001 să să fie avansată la rangul de solist principal, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor“, „Romeo şi Julieta“ (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote“ (în viziunea lui Rudolf Nureev) şi multe altele.

 În 2004 a câştigat premiul Benois de la Danse, una dintre cele mai importante competiţii de balet, pentru rolul principal din piesa „Cenuşăreasa“. În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din „Giselle“, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu“. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler

În 2012, românca a devenit prima balerină care a primit premiul Benois de la Dance de două ori, de data aceasta pentru rolul Julie din piesa „Liliom“. Reperul carierei sale este marcat de parteneriatul cu dansatorul principal danez, Johan Kobborg. Parteneriatul celor doi a început în 2001 când au dansat împreună în piesa „Romeo şi Julieta“. De atunci, Kobborg şi Cojocaru au fost numiţi unul dintre cele mai măreţe cupluri din istoria baletului şi au dansat împreună nu numai la Covent Garden, ci în toată lumea. 

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite