Un deputat PNL ridică suspiciuni asupra concursului de proiecte care trebuie să primească bani pentru Ziua Culturii Naţionale, organizat de Minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul de Arad Glad Varga (PNL), citat de News.ro, acuză că în Ministerul Culturii ”există deja o listă cu proiectele care trebuie să primească finanţare” pentru Ziua Culturii Naţionale, în condiţiile în care anunţul privind sesiunea de selecţie a fost publicat în 6 ianuarie, iar la dispoziţia celor interesaţi să acceseze o parte din cei 200.000 de lei alocaţi au rămas doar câteva zile.

Într-un comunicat de presă remis joi după-amiază, deputatul liberal Glad Varga arată că anunţul privind sesiunea de selecţie a proiectelor dedicate Zilei Culturii Naţionale a apărut abia în 6 ianuarie 2017 pe site-ul Ministerului Culturii, deşi selecţia are loc în 15 ianuarie.

Deputatul se declară ”convins de faptul că anunţând sesiunea de selecţie într-un interval atât de scurt, doar nouă zile, cel mai probabil ministerul are deja lista cu cei care trebuie să primească finanţare”, iar procedura este ”doar de faţadă”.

Citeşte şi: EXCLUSIV Scandal pe ziua lui Eminescu la Ministerul Culturii

”Toată situaţia cu sesiunea proiectelor pentru Ziua Naţională a Culturii este bătătoare la ochi. Am experienţă în ceea ce priveşte derularea unui proces de obţinere a fondurilor nerambursabile pentru proiecte culturale, de mediu şi ecologie, voluntariat şi mi se pare un termen imposibil pentru realizarea întregii acţiuni propuse de Ministerul Culturii. Mai precis, în 6 ianuarie apare anunţul, care este valabil până în 11 ianuarie, ceea ce înseamnă că până în 15 ianuarie comisia de evaluare trebuie să selecteze proiectele, să facă anunţul oficial şi să contracteze evenimentul. Concluzia mea este că undeva în acest minister există deja o listă cu proiectele care trebuie să primească cei 200.000 lei”, susţine Glad Varga.

Deputatul precizează că potrivit OG nr. 51 din 11 august 1998, cap III, art. 10  ”anunţul public privind sesiunile de selecţie este comunicat pe site-ul autorităţii finanţatoare, precum şi în presa scrisă şi audiovizuală, după caz, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data limită pentru depunerea ofertelor culturale”, spunând că acest termen nu s-a respectat.

”În cazul proiectelor pentru Ziua Naţională a Culturii, termenul de 30 zile nu s-a respectat de către guvernul PSD, acesta fiind înlocuit cu 9 zile. Pentru că, ne demonstrează cei de la minister, nu ai nevoie de o lună să selectezi nişte proiecte care primesc finanţare de 200.000 lei, când deja se ştie cine sunt câştigătorii, cel mai probabil ONG-urile de casă ale PSD-ului”, spune deputatul.

Glad Varga mai arată că legea specifică perioada de contestaţii de cinci zile lucrătoare, ”care nici măcar nu se regăseşte în normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale”.

”După ce că perioada depunerilor de proiecte este extrem de scurtă, implicit depunerea contestaţiilor nu se poate realiza”, a adăugat parlamentarul, care solicită ministerului ”un răspuns public”, lista cu toate ONG-urile care au depus proiecte şi lista cu ONG-urile care au câştigat, precum şi data, locaţia desfăşurării proiectelor.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a publicat luni câteva precizări privind timpul scurt acordat propunerii de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale, afirmând că decizia publicării anunţului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate şi selecţie a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesaţi să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru pregătire.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite