Tudor Chirilă, un „nebun frumos“. Actorul revine pe scena de teatru în spectacolul „Coada“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spectacolul „Coada“, care va avea premiera pe 29 aprilie, la Studio Space (Grădina Icoanei), de la Teatrul Bulandra, solistul trupei Vama, Tudor Chirilă, interpretează un personaj „îndrăgostit iremediabil de Mozart“.

După ce a compus hitul „Perfect fără tine“, lui Tudor Chirilă (39 de ani) i s-a făcut dor de teatru. După o pauză de doi ani, solistul trupei Vama urcă din nou pe scenă în calitate de actor. Cel mai nou spectacol în care joacă este „Coada“, la Teatrul Bulandra, după un text al dramaturgului american Israel Horovitz (75 de ani), regizat de Iarina Demian. Premiera spectacolului va avea loc pe 29 aprilie, fiind urmată de alte două reprezentaţii pe 30 aprilie şi pe 1 mai. 

Din distribuţie fac parte: Tudor Chirilă, Radu Gheorghe, Ion Grosu, Nicodim Ungureanu/ Cristi Creţu, Mariana Dănescu/ Irina Ungureanu. Regia este semnată de Iarina Demian, scenografia şi costumele Dana Istrate, iar coregrafia poartă semnătura Andreei Novac.

 „Coada“, spectacol prezentat în premieră naţională, vorbeşte despre concurenţă, ierarhii şi clasamente inventate de firea umană. Stephen, personajul lui Tudor Chirilă, este un „frumos nebun, orgolios şi îndrăgostit iremediabil de Mozart“, în cazul căruia concurenţa este sfidătoare: el se luptă pentru primul loc chiar cu Mozart. „Joc un personaj foarte complex, care are o parte de bine, dar şi o mare parte de rău. Ca orice personaj bine scris, îl iubeşti, îl urăşti, are dreptate, n-are dreptate“, adaugă actorul.  

image

Chirilă, alături de colegii din spectacolul „Coada“, regizat de Iarina Demian FOTO Adi Bulboacă

„O lecţie de viaţă“

Chirilă recunoaşte că există un aspect  în care se aseamănă cu personajul său: orgoliul. „Un lucru bun repetând la acest spectacol este că am învăţat foarte multe lucruri despre natura umană şi despre natura mea interioară. Cred că un spectacol bun poate să fie tot timpul o lecţie de viaţă“, mărturiseşte actorul. Totodată, la fel ca personajul său, Tudor Chirilă iubeşte muzica lui Mozart. „Şi pentru mine, Mozart reprezintă un vârf absolut sublim. Lumea îl aşteaptă pe Iisus să vină a doua oară, dar nu şi-au dat seama că Iisus a venit. El este Mozart. Sunt unul dintre cei care cred că «Requiem»-ul este, poate, cea mai complexă operă muzicală a umanităţii“, punctează artistul. 

Joc un personaj foarte complex, care are o parte de bine, dar şi o mare parte de rău.  Tudor Chirilă, actor

Pe lângă spectacolul „Coada“, Chirilă urmează să joace în toamnă în „Tartuffe“, la Teatrul de Comedie, regizat de László Bocsárdi. El continuă totodată să pregătească noi melodii alături de colegii din trupa Vama. „E adevărat că muzica a trecut în planul doi în prima parte a anului, dar noi lucrăm deja la mai multe cântece, la cel de-al treilea disc. Nu e timp să le faci pe toate. Undeva, cineva pierde de fiecare dată“, spune Tudor Chirilă. 

Spectacolul absurd „Coada“ s-a jucat pentru prima dată în 1967, la teatrul newyorkez Café La Mama. Cea de-a doua reprezentaţie a avut loc la The New Comedy Theatre, în 1971, urmând ca, după-aceea, piesa să fie tradusă şi jucată în aproape treizeci de limbi din lumea întreagă. Eugen Ionescu a sintetizat, într-o prefaţă, esenţa textului: „Avem nevoie să credem că există un loc întâi, altfel cum am putea să avem competiţii?“.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite