Tristan Tzara, scriitorul care a revoluţionat arta secolului 20, de la Moineşti la cimitirul Montparnasse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie dedicată lui Tristan Tzara, una dintre cele mai interesante personalităţi care au marcat secolul 20, este vernisată astăzi, la Strasbourg, la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană, la eveniment fiind invitaţi preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, academicianul Eugen Simion şi profesorul Ion Pop.

Expoziţia, prima de mare amploare dedicată lui Tristan Tzara, fondator al mişcării dadaiste, va putea fi vizitată până pe 17 ianuarie 2016.

Expoziţia propune o lectură cronologică a unui ansamblu de 450 de opere ale artiştilor apropiaţi lui Tzara, printre care românii Brâncuşi, Victor Brauner, Maxy, Marcel Iancu, Perahim, dar şi Hans Arp, Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Marcel Duchamp, Man Ray, Henri Matisse, Pablo Picasso, Ossip Zadkine, importante mărturii documentare, precum şi evocarea copilăriei şi adolescenţei artistului, petrecute în România, se arată într-un comunicat de presă.

Manifestarea este clasată de interes naţional de Ministerul Culturii din Franţa şi beneficiază de un sprijin excepţional din partea statului francez.

Fondator al mişcării dadaiste, Tristan Tzara s-a născut la Moineşti, în România, pe 16 aprilie 1896, la sfârşitul unui secol care pregătea mari schimbări. Tristan Tzara este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet şi eseist român evreu, care avea să părăsească într-o zi România, alegând Franţa, care îl revendică, şi devenind cofondator al mişcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi literatură.

În 1912, era încă în România, era licean, şi publica în Revista „Simbolul”, cu ajutorul lui Alexandru Macedonski şi al lui Iosif Iser. Asta este şi perioada în care îşi alege pseudonimul Tristan Tzara... În 1915, tânărul Tristan ajunge la Zürich şi se alătură unui grup de tineri intelectuali care pun la cale „happening-urile” de la Cabaret Voltaire. Atunci şi acolo s-a născut celebra mişcare Dada, care nu e o invenţie exclusivă a lui Tzara, dar „nu ar fi devenit niciodată ceea ce a devenit fără eforturile de popularizare şi diplomaţia lui”.

În 1919 alege Parisul, unde încearcă să lanseze mişcarea Dada pe o scenă cu deschidere universală. Viaţa lui se schimbă din acel moment, o cunoaşte pe artista suedeză Greta Knutson cu care se căsătoreşte şi are un fiu, şi de care se desparte în 1942. În tot aest timp, Tzara creează. Dar schimbările prin caretrece lumea se răsfrâng şi asupra arte lui.

Tristan Rzara a murit la Paris şi a fost înmormântat la cimitirul Montparnasse.

Comisarul general al expoziţiei este Serge Fauchereau, istoric al artei, bun cunoscător al peisajului cultural românesc, în colaborare cu directoarea Muzeului de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, Estelle Pietrzyk, şi Henri Béhar, profesor universitar emerit de literatură franceză şi editor al seriei de opere complete „Tristan Tzara”.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite