Tompa Gábor şi George Banu, într-o dublă lansare de carte la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dublă lansare de carte a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe", care are loc până pe 4 decembrie la Cluj Napoca: regizorul Gábor Tompa a prezentat publicului albumul foto "Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini", în timp ce criticii George Banu şi Mircea Murariu au venit la Cluj cu ”Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru”.

Albumul publicat de Editura Institutului Cultural Român cuprinde imagini din spectacole puse în scenă Gábor Tompa în perioada 2013-2015:  Livada de vişini de A.P. Cehov (Teatrul Naţional Maribor, Slovenia), Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), UbuZdup! (Alfred Jarry / Gábor Tompa, Teatrul National Cluj-Napoca), Noul locatar de Eugène Ionesco (Teatrul Nottara, Bucureşti), Moartea lui Danton de Georg Büchner (Seul Arts Center, Coreea de Sud) şi Astă seară se improvizează de Luigi Pirandello (La Jolla Playhouse, San Diego, SUA).

image

"Tompa este un regizor ce armă teatralitatea ca dat prioritar, ca asumare a unei arte reticente faţă de realism şi organic. El preferă, cum spunea Louis Aragon, „adevărul arti­ficiului", le mentir vrai - acea conştiinţă a „falsului scenic" ca drum spre gând şi conştiinţă. Fotografi­ile o atestă, înrudirea cu Ionesco si Beckett e flagrantă: scena se constituie în spaţiu ludic, ironic, anti-iconic. O lume aparte, policromă, cu peruci şi veşminte colorate, cu haine peticite, pantofi­ scâlciaţi şi deşeuri sufocante. Aici totul e convenţie, strategie teatrală pentru a parveni, pentru a comunica neliniştea existenţială. Teatrul absurdului ramâne domeniul privilegiat al acestui regizor intelectual", declară George Banu, autor al prefaţei.

De cealaltă parte, ”Viaţă secundă – comentarii şi mărturii despre teatru” de George Banu şi Mircea Morariu, un volum publicat de editura Fundaţiei Camil Petrescu, prezintă, pe lângă dialogul celor doi, sub forma unui interviu de peste o sută de pagini, un eseu al autorului despre ansamblul creaţiei critice a lui George Banu, eseu al cărui rost e acela de a surprinde esenţa, dominantele metodei sale critice, cuantumul de originalitate adus de critic în evaluarea axiologică a fenomenului teatral, văzut printr-o perspectivă complexă.

image

Totodată, o a treia secvenţă a cărţii conţine comentarii detaliate asupra tuturor cărţilor apărute din 1990 încoace, la diverse edituri româneşti, cărţi purtând ilustra semnătură a criticului. Lor alăturându-li-se comentarii asupra a două cărţi de ultimă oră din creaţia sa. A patra secvenţă a volumului conţine o amplă fişă bio-bibliografică însoţită de comentarii.

În fine, o amplă anexă, intitulată File dintr-o memorie salvată, va reuni o selecţie de 20 de texte publicate de George Banu în presa din România înainte de stabilirea lui în Franţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite