TNB restaurează bunurile din colecţia muzeului, cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Naţional Bucureşti restaurează bunurile Muzeului         FOTO: Florin Ghioca / TNB
Teatrul Naţional Bucureşti restaurează bunurile Muzeului         FOTO: Florin Ghioca / TNB

Proiectul "Expoziţie inovativă cu bunuri restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti" a fost lansat de TNB şi va fi un pas semnificativ pentru redeschiderea acestuia, după cum a precizat managerul Ion Caramitru în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată marţi după-amiază.

Un număr de 38 de bunuri culturale au fost expertizate, conservate şi urmează a fi restaurate în cadrul proiectului finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Ro-Cultura.

La conferinţa de deschidere a proiectului au participat reprezentanţi ai beneficiarului finanţării - Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, precum şi ai partenerilor proiectului - Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi Biblioteca Naţională a României. „Această expoziţie care pleacă astăzi la drum prin această conferinţă de presă aş vrea să fie, şi sper să fie, o anticameră a deschiderii marelui muzeu al Teatrului Naţional", a afirmat Ion Caramitru, managerul Naţionalului.

Mircea Rusu, directorul artistic al TNB, a afirmat că Teatrul Naţional, "cel mai mare şi cel mai vechi din ţară, are nevoie de un muzeu pe măsura însemnătăţii sale în cadrul culturii poporului român". „Noi ni-l dorim a fi un loc de pelerinaj al celor care vor fi doritori să înţeleagă cum au transmis artiştii români spectatorilor ultimelor 17 decenii din istoria României bucuria de a vorbi o limbă românească curată şi, sper eu, elevată", a precizat Mircea Rusu.

Muzeul Naţional de Artă al României, prin secţia de restaurare şi prin laboratoarele de specialitate din cadrul acesteia, va asigura investigaţiile fizico-chimice necesare, tratarea, conservarea şi restaurarea obiectelor de patrimoniu din cadrul Muzeului Teatrului, ce îi vor fi încredinţate în acest scop.

La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" se va realiza examinarea, conservarea uscată sau umedă, după caz, precum şi restaurarea a opt piese de costum ce au fost purtate în reprezentaţii teatrale de mari actori ai scenei româneşti - Constantin Nottara, Ion Manolescu sau George Calboreanu.

Biblioteca Naţională a României va expertiza şi restaura 24 de obiecte de papetărie ce vor face parte din Expoziţia inovativă.

restaurare document TNB

Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare şi reinventariere a colecţiilor pe care le deţine. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecţia Muzeului TNB există 227 de lucrări de pictură, 213 sculpturi, 500 de lucrări de grafică, 157 de costume şi accesorii, 390 de decoraţii şi medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar în depozitele muzeului se află numeroase afişe, fotografii şi tipărituri care vor intra în fondul Bibliotecii Teatrului Naţional.

Ioan Onisei, director general adjunct TNB, a afirmat că proiectul este programat să se încheie la începutul anului 2022, şi a spus că speră ca în doi-trei ani muzeul se va putea deschide. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 18 luni, începând cu iulie 2020, iar expoziţia va avea loc în foaierul teatrului.

Finanţarea totală a proiectului se ridică la 530.225, 41 lei, din care finanţare nerambursabilă din SEE - 450.717,10 lei şi finanţare nerambursabilă din bugetul naţional - 79.538,31 lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite