Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a împlinit astăzi 79 de ani
0Dalai Lama reprezintă o figură importantă în istoria Asiei. El este pe de-o parte contestat de autorităţile chineze, dar privit cu respect de restul lumii. Autoritatea divină a lui Dalai Lama este învăluită în mister. Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a împlinit astăzi 79 de ani.
La vârsta de doi ani mai liderii budişti l-au recunoscut ca fiind încarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama. Astfel a devenit al 14-lea Dalai Lama înainte de a împlini patru ani. În 1950, când a împlinit 15 ani, trupele comuniste au invadat Tibetul şi tânărul Dalai Lama a preluat puterea deplină de şef al statului. În 1951 oficialii chinezi şi-au arogat dreptul de a integra Tibetul în China. În 1959 tibetanii au protestat împotriva orânduirii chineze, dar trupele Chinei au zdrobit revolta şi mii de manifestanţi au fost ucişi. Dalai Lama a fugit în India pe jos şi s-a stabilit în Dharamsala (nordul Indiei), în prezent oraşul care găzduieşte Guvernul tibetan în exil. El a fost urmat în exil de aproape 80.000 de tibetani, cei mai mulţi dinte ei stabilindu-se în aceeaşi arie.
Zece lucruri despre ce înseamnă Dalai Lama
- Dalai Lama reprezintă autoritatea supremă a budiştilor tibetani.
- Dalai Lama înseamnă „maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul”.
- Dalai Lama, şef al mânăstirii de la Lhasa, este considerat ca reîncarnarea lui bodhisattva – bărbat luminat care renunţă la Nirvana şi se reîncarnează pentru a contribui la progresul spiritual al omenirii, Avalokitesvara.
- Nirvana este starea supremă în budism, ce reprezintă eternitatea, inexistenţa, antipodul lumii pământeşti. Nirvana este starea care încheie şirul reîncarnărilor.
- Tradiţia spune că una dintre reîncarnările lui Avalokitesvara este Dalai Lama: când moare, călugării budişti hotărăsc în ce copil se va reîncarna, iar copilul devine automat noul Dalai Lama.
- În 1577, mongolii i-au recunoscut pe Dalai Lama drept suverani ai Tibetului, care au devenit în acest fel o monarhie absolută teocrată.
- Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a fost obligat să ia calea exilului, refugiindu-se de ocupaţia chineză, în 1959, în nordul Indiei.
- În 1989, Dalai Lama a obţinut premiul Nobel pentru pace.
- Tibetul se află în permanent conflict cu China, iar în luna martie 2008 au avut loc mari proteste ale tibetanilor, inclusiv în regiuni din China care nu fac parte din Tibet, proteste care vizează independenţa regiunii, deşi Dalai Lama afirmă că acest lucru nu este vizat în mod necesar.
- Protestele au cerut de-a lungul anilor ca lui Dalai Lama să i se permită să revină în Tibet. Autorităţile chineze au refuzat constant acest lucru, nefiind de-acord cu concesiile şi concentrând forţe militare la graniţa cu Tibetul, afirmând că toate tulburările i se datorează exclusiv lui Dalai Lama.
Citeşte şi:
Dalai Lama nu exclude ca succesorul său să fie o femeie
Dalai Lama a făcut o declaraţie surprinzătoare, într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera“. Liderul spiritual al budiştilor tibetani, aflat în exil, a spus că sucesorul său ar putea fi o femeie.
Dalai Lama nu este împotriva căsătoriei între persoane de acelaşi sex
Dalai Lama, liderul spiritul al tibetanilor, a susţinut joi că nu vede nicio problemă în căsătoria între persoane de acelaşi sex şi a condamnat homofobia, relatează AFP.
Cum vrea China să îl cenzureze pe Dalai Lama
China plănuieşte să reducă la tăcere vocea liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama, aflat în exil, asigurându-se că „propaganda“ sa nu va mai fi auzită de niciun cetăţean tibetean, anunţă Huffington Post, pe baza afirmaţiilor unui înalt oficial chinez.
Mexic: Dalai Lama susţine legalizarea marijuanei în scop medicinal
Dalai Lama a participat la dezbaterea despre legalizarea marijuanei şi a declarat în cadrul unei audienţe în Mexic că susţine utilizarea plantei în scopuri medicinale.
Satul chinez Hongai, în care s-a născut actualul Dalai Lama, trece printr-un amplu proces de modernizare, iar casa în care liderul spiritual a copilărit a fost „renovată”. Comunitatea budistă a acuzat autorităţile de pângărirea unui simbol sacru.
VIDEO Profil: Dalai Lama, omul ales liderul religios al Tibetului de mic copil
În încercarea de a obţine autonomia Tibetului, Dalai Lama promovează aşa numita „cale de mijloc”, propunând un plan în cinci puncte prin care Tibetul devine un „tărâm al păcii”.