Şuteu, despre declaraţia avocatului proprietarilor ”Cuminţeniei Pământului”: S-a exagerat. Colecta continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a comentat, joi, după o conferinţă de presă, declaraţia avocatului proprietarilor ”Cuminţeniei Pământului”, care a afirmat că statul român va plăti, potrivit contractului, 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma strânsă prin subscripţia publică lansată de Guvern, spunând că că s-a exagerat şi că are încredere în campania care sprijină cumpărarea operei.

”A declarat ce se ştia deja, doar că, din nou, s-a dat o interpretare... Din punctul nostru de vedere, s-a exagerat, s-a deturnat această informaţie. Se întâmplă lucrul ăsta. E adevărat că noi, prin repetitivitatea acestei... Circulaţia aceasta deturnată de informaţie, chiar, sincer, informaţional nu văd ce avantaj are. Din punct de vedere al campaniei, iarăşi, nu cred că are vreo relevanţă în realitate, pentru că cei care sunt dedicaţi campaniei, doresc să susţină campania, o susţin, cei care nu o susţin, pot să fie convinşi să o susţină pentru nişte motive, dar tipul acesta de informaţii nu mi se pare neaparat de dat. Noi am încercat tot timpul să dăm o informaţie corectă despre stadiul donaţiilor”, a spus ministrul Culturii.

Corina Şuteu a adăugat că va continua  colecta şi că au fost trimise peste 30.000 de SMS-uri, ceea ce înseamnă 60.000 de euro strânşi astfel.

”Colecta continuă, să vă uitaţi pe sms-uri, acum cred că au ajuns peste 30.000 de sms-uri, ceea ce înseamnă 60.000 de euro, avem aceste promisiuni de donaţii care vin ... avem alte donaţii care sosesc, avem un teledon în 18 septembrie”, a mai spus ministrul.

Şuteu a mai precizat că este o campanie de participare şi responsabilizare faţă de modul în care cetăţenii se raportează la bunul cultural şi că, până în momentul de faţă, s-a depăşit numărul de 80.000 de donatori.

”Repet, campania este o campanie de strângere de fonduri în beneficiul achiziţionării «Cumninţeniei Pământului». Este foarte multă campanie despre participare, responsabilizare faţă de modul în care te raportezi la bunul cultural, tu ca cetăţean, şi până la ora asta cred că am depăşit un număr de cam 80.000 de donatori. Sigur, unii dintre donatori sunt foarte mici, nu contează că au donat puţin, dar au participat. Noi credem în campanie şi o să derulăm campania. Noi nu presupunem deocamdată nimic. Facem tot ce este posibil pentru ca această campanie să continuie şi pentru ca participarea, înţelegerea tuturor despre importanţa acestui tip de campanie să fie cât mai corectă”, a mai spus Corina Şuteu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, în urma afirmaţiilor făcute pentru News.ro de avocatul moştenitorilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, că Ministerul Culturii nu a semnat un contract, ci a încheiat un proces-verbal cu proprietarii. ”Nu există un contract, există un proces verbal, care a fost la data respectivă explicat de ministrul Culturii”, a spus Liviu Iolu la întâlnirea cu presa.

În plus, Liviu Iolu a menţionat că Guvernul îşi pune mari speranţe privind strângerea donaţiilor pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi în teledonul organizat de TVR pe 18 septembrie.

Avocatul moştenitorilor operei ”Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat marţi, pentru agenţia de presă News.ro, că la data convenită în acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul român va plăti 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma strânsă prin subscripţia publică lansată de Guvern.

Vorbind despre cum văd moştenitoarele campania ”Brâncuşi e al meu”, avocatul a spus: ”Statul român s-a angajat şi contractul este semnat. Banii trebuie plătiţi, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie. Proprietarii şi ministerul au un acord cu privire la acest drept de preempţiune în care scrie că statul român va da 11 milioane de euro necondiţionat. La 31 octombrie, toţi banii trebuie plătiţi”, a completat avocatul.

Subscripţia publică a reuşit să adune, până în prezent,  562.117 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie.

Donaţiile pentru achiziţionarea lucrării ”Cuminţenia Pământului” se pot face, începând de miercuri, prin realitatea augmentată, astfel, modelul tridimensional al sculpturii lui Constantin Brâncuşi poate fi aplicat pe orice suprafaţă surprinsă de camera foto a telefoanelor inteligente, în orice colţ al lumii, iar utilizatorii au posibilitatea să doneze, apoi, online sau prin SMS.

Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.
În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura Cuminţenia Pământului unui bun prieten de-al său, inginerul Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Abia în 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Lucrarea a fost expusă pentru prima data in 1910 la Bucureşti.

Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional şi se află, în prezent, expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite