Spectacolul Oedipe, invitat din Belgia la Covent Garden. Opera lui Enescu, în premieră cântată în Marea Britanie, va fi dirijată de Leo Hussain

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul "Oidipe", care va fi invitat la Covent Garden din Marea Britanie
Scenă din spectacolul "Oidipe", care va fi invitat la Covent Garden din Marea Britanie

Pe 23 mai, opera ,„Oedipe”, de George Enescu, va fi prezentată  la Covent Garden. Cu starul danez Johan Reuter în rolul principal şi o distribuţie de zile mari care îi mai include pe Sir John Tomlinson, Sarah Connolly şi Sophie Bevan, spectacolul „Oedipe” de la Opera Regală Covent Garden, regizat de Àlex Ollé şi Valentina Carrasco şi dirijat de Leo Hussain, este prima montare a tulburătoarei capodopere enesciene, invitată în Marea Britanie.

Idiosincrasic şi totuşi covârşitor, dificil dar vizionar, inovator şi totuşi destul de rar pus în scenă, „Oedipe”-ul lui George Enescu rămâne una dintre capodoperele canonului modernist. 

Spectacolul aparţine Teatrului de Operă "La Monnaie" din Bruxelles şi a avut premiera în 2011.

Opera "Oedipe" de George Enescu a fost realizată în colaborare cu Teatrul de Operă din Paris, într-o versiune regizorală semnată Alex Ollé şi Valentina Carrasco.

Ioan Holender, prezent la premiera din 22 octombrie 2011, a declarat:

«În primul rând, cel mai important lucru este că a avut loc această premieră la Opera "La Monnaie" de la Bruxelles, producţia a fost jucată şi prezentată şi la Teatrul "Colon" din Buenos Aires, la Teatrul "Liceo" din Barcelona şi - ceea ce n-am ştiu şi este un lucru nou, dar important.

În 2015 a fost cântată şi la Opera "Bastille" din Paris, unde precum ştiţi a avut loc prima prezentare a operei Oedipe. Oedipe circulă şi - ceea ce-mi pare bine - insistenţele mele au avut succes: în sfârşit s-a scris Enescu cu u şi nu cu o. Deci este Enescu şi nu este franţuzit.

Regizorul Alex Olle a creat un Oedip care ar putea exista în orice perioadă a istoriei. Singura problemă, ceva mai dificilă, a fost Sfinxul care a fost un aeroplan cu elice, ceea ce poate că n-a fost ideea cea mai fericită. Excepţională a fost partea orchestrală, iar Leo Hussain, care este dirijor şef la Teatrul din Salzburg, un dirijor excepţional! Corul a fost foarte bun, însă foarte slab şi sub orice critică interpretul principal, Dietrich Henschel… Atât vocal, cât şi ca personalitate a fost mult sub aşteptări, ceea ce e mare păcat, pentru că bineînţeles că rolul titular este decisiv pentru această lucrare, dar se pare că a fost o alegere nu tocmai potrivită..»,  a subliniat Ioan Holender pentru Radio România Muzical.

oidipe

Premiera de la Covent Garden are loc, în Marea Britanie, pe 23 mai, spectacolele continuând până în 8 iunie:  26 mai, 30 mai, 2 iunie, 4 iunie.

OIDIPE

Muzica George Enescu

Libret Edmond Fleg

Directors Àlex Ollé şi Valentina Carrasco

Set designer Alfons Flores

Costume designer Lluc Castells

oidipe covent garden

Lighting designe rPeter van Praet

ConductorLeo Hussain

Oedipe Johan Reuter

Tirésias John Tomlinson

Antigone Sophie Bevan

Mérope Claudia Huckle

Jocaste Sarah Connolly

The Sphinx Marie-Nicole

Lemieux A Shepherd Alan Oke

The Theban  High Priest Nicolas Courjal

Laïos Hubert Francis

Créon Samuel Youn

Phorbas In Sung Sim

ChorusR oyal Opera Chorus

Concert master Peter Manning

Orchestra Orchestra of the Royal Opera House

Institutul Cultural Român din Londra celebrează premiera sa absolută în Marea Britanie cu un program având ca protagonişti mari staruri ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internaţională, dar şi artişti fascinaţi de creaţia enesciană. 

Gravitând în jurul producţiei de la Opera Regală Covent Garden, care va debuta în 23 mai şi va ţine capul de afiş până în 8 iunie, „Luna Oedip la Londra” propune, printr-o serie de evenimente speciale – concerte, conferinţe şi expoziţii –, o iniţiere de profunzime în concepţia estetică, universul muzical, dar şi în convingerile morale ale marelui compozitor român.

Invitaţi: Valentina Carrasco, Sarah Connolly, Dan Dediu, Lauren Fagan, Kasper Holten, Leo Hussain, Àlex Ollé, Johan Reuter, Sir John Tomlinson, Rodica Vică şi Iuri Iurciuc. Cu contribuţii de Cristina Andrei, Cornel Brad, Diana Ionescu şi Christopher Willis. 

Programul, care se va desfăşura începând cu data de 4 mai, este realizat de către Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii, al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi al Media Cars.

4 mai, 7.15pm, Sala Clore a Operei Regale
„În profunzime: Oedip”– discuţie şi ilustraţie muzicală

Regizorii Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, autorii concepţiei dramatice a „Oedip”-ului londonez, împreună cu Leo Hussain, dirijorul spectacolului, şi compozitorul Dan Dediu, profesor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, discută despre complexitatea şi originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar şi despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei capodopere tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly şi bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor pincipale în producţia de la Opera Regală Covent Garden, vorbesc despre provocările muzicale şi actoriceşti pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene.

5 mai, 7pm, Institutul Cultural Român

„Enescu pentru voce”– conversaţie şi concert

Intrarea este liberă, dar este esenţială înregistrarea pe Eventbrite

Muzician de geniu captivat de formele muzicale cele mai diverse, Enescu rămâne cunoscut mai ales ca un remarcabil concertist, fie interpret ori dirijor, precum şi ca autor simfonic. Însă liedurile sale şi mai ales opera „Oedipe” demonstrează că, între lucrările sale, compoziţiile pentru voce nu sunt cu nimic mai puţin inovatoare şi fascinante. Într-un eveniment special, organizat în sala noastră de concerte camerale ce poartă numele marelui compozitor, bas-baritonul Johan Reuter, starul producţiei de la Opera Regală Covent Garden, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, şi compozitorul Dan Dediu examinează dimensiunea vocală a creaţiei enesciene. Cu participarea sopranelor Rodica Vică şi Lauren Fagan, a baritonului Iuri Iurciuc, a pianistei Diana Ionescu şi a dirijorului şi corepetitorului Christopher Willis.

Program:

Cuvânt de bun venit adresat de Dorian Branea, directorul ICR Londra

Dan Dediu despre universul operei „Oedipe”
Rodica Vică & Diana Ionescu:  „Estrene à Anne”,  „Languir me fais”,  „Present de couleur blanche” şi  „Du confict en douleur” din ciclul de lieduri  „7 Chansons de Clément Marot”

Leo Hussain despre muzica operei „Oedip”

Johan Reuter despre rolul Oedip
Kasper Holten despre producţia operei „Oedip” la Opera Regală Covent Garden
Muzică din „Oedip” în interpretarea lui Johan Reuter, Lauren Fagan, Iuri IUrciuc şi Christopher Willis

4 mai – 8 iunie, Sala Clore a Operei Regale din Londra şi Institutul Cultural Român
„Oedipe: o istorie vizuală” – expoziţie
4 mai – Sala Clore a Operei Regale din Londra – disponibilă numai pentru publicul evenimentului „În profunzime: Oedipe”
5 mai – 8 iunie – Institutul Cultural Român – intrarea liberă

După prima reprezentaţie din 1936 de la Opéra Garnier din Paris, capodopera enesciană a fost cântată pe cele mai renumite scene muzicale din lume. În cei 80 de ani de la premieră, mari baritoni ca David Ohanesian, José Van Dam sau Monte Pederson au dat interpretări memorabile în rolul tragicului erou antic. Expoziţia  „Oedip: o istorie vizuală”, realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, urmăreşte destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga ei gestaţie şi debutul parizian, bine primit de public şi de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. Expoziţia, prezentată la Londra împreună cu Institutul Cultural Român din capitala britanică, a fost curatoriată de muzicologul Cristina Andrei.

Expoziţia va putea fi vizionată la Opera Regală numai în cadrul evenimentului „În profunzime: Oedip”. În restul zilelor, va fi accesibilă publicului la ICR Londra.

Până pe 8 iunie,  Institutul Cultural Român
„Interludii în cheie fotografică” – expoziţie
Intrarea liberă

Realizate cu ocazia celui mai mare eveniment cultural din România, Festivalul Internaţional „George Enescu”, fotografiile lui Cornel Brad, reunite într-o expoziţie intitulată „Interludii în cheie fotografică”, prezintă, într-o manieră expresivă, portretele unor mari muzicieni – solişi, dirijori, cântăreţi – surprinşi în scene de culise şi instantanee intime, înainte sau după ce au triumfat în sălile de concert ale Bucureştiului. Aceste „interludii” oferă o privire inedită în culisele unui impresionant eveniment muzical, protagonişii fiind Vladimir Jurowski, Ioan Hollender, Sir Antonio Pappano, Sorin Coliban, Anita Hartig, Fazil Say, Maxim Vengerov, Murray Perahia, Katia & Marielle Labeque, Evgheni Kissin, Elisabeth Kulman, Amanda Forsyth, Pinchas Zukerman şi Angela Cheng.

„Oedipe” în Festivalul Internaţional „George Enescu” 2017

Ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional „George Enescu” se va deschide cu o versiune concertantă a operei „Oedip” în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. În prezent, maestrul Jurowski este directorul artistic al Festivalului. Pentru a face muzica lui Enescu cât mai cunoscută, cel puţin 20 de lucrări ale marelui compozitor sunt cuprinse, ediţie de ediţie, în programul acestuia.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite