Scriitoarea Herta Muller, suspendată din Uniunea Scriitorilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea Herta Muller, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România (USR) pentru că nu şi-a plătit cotizaţia anuală, în valoare de 150 de lei, informează Hotnews. Conform statutului USR, acest lucru înseamnă că scriitoarea pierde anumite drepturi de membru, cum ar fi că nu poate vota la alegerile pentru preşedinţia uniunii.

Preşedintele actual al USR, criticul Nicolae Manolescu, a explicat pentru Hotnews că Herta Muller este în continuare membră a uniunii, însă este suspendată, „neplătindu-şi de ani de zile cotizaţia”.Manolescu a mai explicat că anumiţi membri din USR s-au oferit să plătească cotizaţia, însă acest lucru se face doar după ce aceasta îşi dă acordul.

 „Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea”, a adăugat preşedintele USR.

Scriitoarea germană de origine română nu este singura în această situaţie, 600 de membri fiind, de asemenea, suspendaţi. Aceşti membri nu pot vota în alegerile din cadrul USR şi nu pot participa la anumite proiecte organizate de filialele uniunii. 

Scriitoarea germană originară din România Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf.

Imagine indisponibilă

După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează  pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri „Ţinuturile joase", foarte cenzurat, a cărui versiune integrală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987.

Publică romanele: „Omul este un mare fazan pe lume" (1986), „Călătorie într-un picior" (1989), „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" (1992), „Animalul inimii" (1994), „Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine" (1997), „Leagănul respiraţiei"  (2009), volume de eseuri, între care „Foame şi mătase" (1995), „Regele se înclină şi ucide" (2003), volume de povestiri.

Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004). În 2009, Academia Suedeză îi atribuie Premiul Nobel pentru literatură.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite