Scriitoarea Eleanor Catton a pus mâna pe Man Booker Prize la doar 28 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Man Booker a fost acordat marţi seară scriitoarei neozeelandeză Eleanor Catton pentru romanul său „The Luminaries“. Scriitoarea în vârstă de 28 de ani a devenit astfel cea mai tânără câştigătoare a prestigioasei distincţii literare.

Totodată, romanul său de 832 de pagini, o poveste plasată în secolul al XIX-lea, este cel mai lung volum recompensat din istoria Man Booker Prize. Anterior, cel mai lung roman recompensat cu acest premiu a fost cel al lui Hilary Mantel, „Wolf Hall“ (2009).

Tânăra Eleanor Catton a învins în cursa pentru Man Booker Prize 2013 scriitori precum Jim Crace („Harvest“), Colm Toibin („The Testament Of Mary“), Ruth Ozeki („A Tale For The Time Being“), Jhumpha Lahiri („The Lowland“) şi NoViolet Bulawayo („We Need New Names“).

Man Booker Prize înmânat de Ducesa de Cornwall

Câştigătorul Man Booker Prize pe 2013 a fost anunţat marţi seară, într-o ceremonie care a avut loc la Guildhall din Londra. Premiul a fost înmânat de Camilla, ducesa de Cornwall, care sprijină o serie de organizaţii ce promovează lectura, inclusiv National Literacy Trust, organizatorul acestei ceremonii.

Ducesa de Cornwall a declarat audienţei că a aşteptat cu nerăbdare „anunţarea victoriosului“ ca şi „un cititor obişnuit“, pentru că acest lucru „fie ne dă şansa de a desoperi un nou scriitor, fie oportunitatea de a sărbători munca unui scriitor deja cunoscut“.

Juriul a apreciat „maturitatea şi echilibrul“

Membrii juriului au apreciat „uimitoarea maturitate şi echilibrul“ de care scriitoarea a dat dovadă în cele 832 de pagini, spunând că lungimea unei cărţi „nu contează atâta timp cât este bine scrisă “. Aceştia au adăugat că romanul „orbitor, luminos şi mare“ a permis cititorilor să se piardă într-o poveste care este „cu totul excepţională“, după cum notează jurnaliştii de la The Telegraph.

Autoarea a început să lucreze la romanul „The Luminaries“, al doilea său volum, la vârsta de 25 de ani şi a reuşit să eclipseze cel mai tânăr beneficiar anterior al premiului, Ben Okri, care a câştigat Man Booker la vârsta de 32 de ani în 1991. „The Luminaries“ a fost publicat în septembrie anul acesta şi este un roman „poliţist victorian“ ce îşi are acţiunea plasată în timpul goanei după aur din Noua Zeelandă a secolului XIX. 

roman

„The Luminaries“, „coşmarul editorilor“

Conform cotidianului The Guardian, Catton a glumit pe seama muncii ei numind romanul „coşmarul editorilor“ din motive logistice, spunând că a fost obligată să-şi cumpere o nouă geantă pentru a putea încăpea volumul. După ce rezultatul a fost făcut public, scriitoarea a mărturisit că editorii ei au fost încântaţi că manuscrisul final a fost suficient de scurt încât 

„să nu se prăbuşească sub propria greutate“.

„Mă simt foarte onorată şi mândră că trăiesc într-o lume în care faptele din biografia cuiva nu afectează modul în care oamenii citesc cartea“, a declarat scriitoarea la ceremonia de decernare a premiului. De asemenea, câştigătoarea a mărturisit, pentru The Telegraph, că a primit premiul „cu picioarele tremurând“ şi cu „gura uscată“, dar nu s-a decis cum va cheltui cele 50.000 de lire sterline pe care le-a primit.

Premiul aducător de notorietate internaţională şi vânzări record

Catton este al doilea scriitor neozeelandez care câştigă acest premiu, după Keri Hulme, premiată în 1985 pentru romanul „The Bone People“. Tânăra Eleanor Catton deţine o diplomă de master în literatură modernă, iar romanul său de debut, „The Rehearsel“ (2008), a apărut pe lista scurtă a Guardian First Book Award şi a Dylan Thomas Prize şi pe lista lungă a Orange Prize. În plus, a fost publicat în 17 teritorii şi 12 limbi străine. 

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Commonwealth. Recent, însă, reprezentanţii asociaţiei care acordă acest trofeu au decis să modifice regulamentul, pentru a permite autorilor americani să se înscrie în cursa pentru Man Booker Prize, începând din 2014. Decizia a împărţit în două lumea literară, unii critici fiind de părere că scriitorii americani vor domina acest premiu.

Autorul recompensat cu Man Booker Prize primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

În 2012, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel, pentru romanul „Bring Up the Bodies“. Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul „Wolf Hall“ în 2009.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite