S-a stins „La Superba“, legendara soprană Montserrat Caballé VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Montserrat Caballé  FOTO: Gulliver/ Getty Images
Montserrat Caballé  FOTO: Gulliver/ Getty Images

Soprana Montserrat Caballé, una dintre ultimele dive ale scenei lirice mondiale, va fi înmormântată luni. Mari personalităţi şi-au exprimat regretul la trecerea în nefiinţă a artistei cu o tehnică „bel canto” impecabilă, care a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani

Soprana spaniolă Montserrat Caballé, supranumită „La Superba“,  a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Barcelona, unde se afla internată încă din luna septembrie din cauza unor probleme la vezica biliară. Funeraliile sopranei vor avea loc luni, la morga Les Corts, iar priveghiul a avut loc, duminică, în acelaşi centru. În muzica de operă, oratorii, lieduri, Montserrat Caballé a impresionat prin glasul puternic, versatilitatea din abordarea rolurilor reprezentative, prin tehnica perfectă „bel canto“ a interpretării, timbrul vocal uluitor, siguranţa liniei melodice, iar, în viaţa de zi cu zi, prin generozitate şi căldură umană.

Numai Callas putea să o umbrească

Mari personalităţi şi-au exprimat regretul la trecerea în nefiinţă a artistei, vorbindu-se despre un simbol al muzicii internaţionale“, „una dintre cele mai importante spanioloaice ale secolului XX“.  „Astăzi, cei care îi iubesc vocea şi toţi spaniolii sunt în doliu“, au titrat marile ziare din Spania. Tenorul José Carreras a numit-o „o femeie plină de viaţă şi o artistă unică“. „Niciodată nu am ascultat o artistă ca ea. Singura care putea să o umbrească sau să se ridice la acelaşi nivel era Maria Callas”, a spus Carreras. Ceea ce o făcea specială era „calitatea vocii“, „tehnica vocală minunată“ şi „simţul interpretative“, a subliniat Carreras. De asemenea, casa regală spaniolă, prim-ministrul Pedro Sánchez şi liderul Ciutadans, Albert Rivera au deplâns moartea sopranei Montserrat Caballé. „O veste tristă. A murit o mare ambasadoare a ţării noastre, o soprană recunoscută internaţional. Monserrat Caballé, vocea şi blândeţea ei vor rămâne mereu cu noi“, a scris prim-ministrul Sánchez.  Casa regală spaniolă a amintit că soprana a fost „o mare doamnă a operei“ şi „cea mai bună dintre cei mai buni“: „Legendă a culturii universale, cea mai bună dintre cei mai buni, capabilă să descopere noi spaţii de creaţie cu cei mai buni”, se arată în mesajul publicat de casa regală spaniolă. „Personalitatea şi vocea ei inegalabilă ne vor acompania mereu. Regretăm pierderea ei“.  Liderul partidului Ciutadans, Albert Rivera, a rememorat duetul ei celebru cu Freddie Mercury, „Barcelona“, publicând un fragment dintr-o înregistrare datată octombrie 1988 din capitala Cataloniei. „Ne-a părăsit una dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii noastre, figură universală a culturii spaniole. Rămâne enorma moştenire din care nu voi uita niciodată minunata ei «Barcelona»”, a scris Rivera, citat de news.ro.

„Nu mă consider o legendă“

Montserrat Caballé foto Guliver/ Getty Images

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch. În 1954, a absolvit Conservatorul, cu „Medalia de Aur”, apoi a urmat studii de perfecţionare la Milano. A debutat în 1956 şi a susţinut peste 4.000 de recitaluri de-a lungul carierei. În 1964, s-a căsătorit cu tenorul spaniol Bernabé Martí, cu care a avut o fiică.

Montserrat Caballé si Freddie Mercury FOTO Guliver/ Getty Images

În 1988, a debutat în stilul aşa-numit „U-Music“, înregistrând un album alături de legendarul Freddie Mercury şi grupul britanic de muzică rock „Queen“. În 1992 a participat la concertele de deschidere ale Expoziţiei Internaţionale din Sevilla şi Olimpiadei din Barcelona, la aceasta din urmă, într-un duo de excepţie alături de solistul trupei Queen, Freddie Mercury.  I-au apărut mai multe materiale discografice, alături de cel înregistrat alături de Queen, fiind scoase pe piaţă „Boito: Mefistofele“, în 1985, „Verdi: Aida“, în 1986, „Puccini: Arias“ şi „Bel Canto Arias“, în 1987, „Verdi: Luisa Miller“, în 1988, „Verdi: Il Corsaro“, „Strauss: Salome“ şi „Donizetti: Lucrezia Borgia“, în 1989.

„Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt“, spunea, într-un interviu, artista.

Pe 16 decembrie 2015, soprana a suferit o lovitură dură, fiind condamnată la şase ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Procurorii au spus că renumita interpretă de operă datora fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă, fiindcă şi-a schimbat în mod fictiv reşedinţa.

Concert în Piaţa Constituţiei

Din 1994, artista a fost şi ambasadoare a UNESCO, transformându-şi o fermă din Pirinei în casă de recuperare pentru copiii spanioli cu probleme mintale. În pofida problemelor sale de sănătate, artista a susţinut un concert la Vatican, în prezenţa şi admiraţia Papei Ioan Paul al II-lea, iar în 1997, a fondat o importantă competiţie anuală în Andorra – Concursul internaţional de canto „Montserrat Caballé”. În 2012, a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vacanţe în Rusia, în urma căruia şi-a fracturat un os din scheletul braţului. Din fericire, evoluţia a fost favorabilă, sănătatea permiţându-i, în acelaşi an, să sărbătorească cei 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona.

Partenerii preferaţi pe scenă i-au fost Marilyn Horne, Giuseppe di Stefano şi Placido Domingo, iar dintre artiştii români cel mai mult a cântat cu Viorica Cortez. În 2009, pe 19 aprilie, în prima zi a Paştelui Ortodox, soprana a vizitat România şi a susţinut un concert extraordinar la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, alături de cântareţul italian Al Bano Carrisi. În cadrul unui concert care a depăşit două ore, publicul i-a mai putut asculta atunci pe tenorii Teodor Ilincăi, Claudio Montano, soprana Irina Iordăchescu, pianista Raluca Ouatu, cântăreţul Marcel Pavel, alături de corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române şi Corul de copii „Sunetul Muzicii“. În acest concert de neuitat pentru publicul din România, artiştii au fost acompaniaţi de Orchestra Bucharest Symphonic Pops.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite