România merge la Târgul de Carte de la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filip Florian, Andrei Oişteanu, Solomon Marcus şi alţi scriitori reprezintă ţara noastră la cea de-a 25-a ediţie a prestigiosului eveniment, care începe la 20 februarie. Târgul de Carte de la Ierusalim se va desfăşura până la 25 februarie.

Pentru prima oară separate, standul Institutului Cultural Român şi standul naţional, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, vor găzdui prezentări de carte, lecturi publice şi alte manifestări.  La standul ICR vor fi expuse în jur de 100 de titluri, inclusiv cele mai recente volume publicate de Editura Institutului Cultural Român şi traduceri de carte românească apărute în străinătate. Standul naţional, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, va oferi o selecţie de 300 de titluri tipărite de 20 de edituri din ţară, printre care Cartea Românească, Hasefer, Polirom, Humanitas, Nemira, Curtea Veche, Paralela 45. MCPN a alocat participării la eveniment un buget de aproximativ 55.000 de lei, potrivit lui Radu Enache, consilier al ministrului Culturii Kelemen Hunor.

Literatură şi teatru

Invitaţii României sunt, anul acesta, Filip Florian, Andrei Oişteanu, Ioan Groşan, Solomon Marcus şi scriitoarele israeliene de origine română Riri Sylvia Manor şi Madeleine Davidsohn. ICR Tel Aviv a organizat, în cadrul programului de promovare a teatrului contemporan din România, două lecturi dramatizate în ebraică, realizate de studenţii cursurilor de limbă română de la ICR Tel Aviv. „Una dintre direcţiile majore ale strategiei noastre de promovare a culturii române în Israel este prezentarea literaturii actuale din România, o literatură vie, din ce în ce mai prezentă în circuitul internaţional. Numărul mare de traduceri din literatura română, prezenţa scriitorilor la evenimente internaţionale de anvergură, premiile obţinute sunt indicatori ai aprecierii de care se bucură în acest moment literatura română", a declarat Gina Pană, director ICR Tel Aviv.

Bogdan-Alexandru Stănescu este primul editor român selectat să participe la Fellowship-ul de la Ierusalim, cel mai important program de pregătire profesională a editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume. În cele şapte zile de stagiu, Bogdan Alexandru-Stănescu, director editorial la Polirom, va participa la seminare şi ateliere alături de profesionişti din străinătate.

Aflat anul acesta la a 25-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim, care are loc din doi în doi ani, a atras 600 de edituri şi scriitori din peste 30 de ţări. Vor fi prezente personalităţi ca Umberto Eco, Amos Oz, Victor Erofeev, Ludmila Uliţkaia, Adam Michnick şi Zeruya Shalev. În 2011, prestigiosul Jerusalem Prize îi va fi acordat scriitorului britanic Ian McEwan. De-a lungul anilor, şase dintre deţinătorii acestei distincţii, printre care şi Jorge Luis Borges sau Mario Vargas Llosa,  au câştigat şi Premiul Nobel.

O ediţie de succes: Organizatorii estimează că ediţia din 2009 a Târgului de Carte de la Ierusalim a avut în jur de 100.000 de vizitatori.

Selecţiuni din program

Luni, 21 februarie, ora 11.00, Cafeneaua literară: Dezbatere cu academicianul şi scriitorul Solomon Marcus pe tema „Are literatura de azi suficientă imaginaţie? O provocare a lui Eugen Ionesco".
Marţi, 22 februarie, ora 11.00, Cafeneaua literară: Dezbatere pe tema „Un capitol întunecat - literatura luminată", la care participă scriitorii Filip Florian (România), Tomas Zmeskal şi Petra Hulova (Cehia).
Miercuri, 23 februarie, ora 16.00, Cafeneaua literară: Dezbatere pe tema „evreul imaginat", pornind de la cartea lui Andrei Oişteanu „Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european" (Universităţii of Nebraska Press, 2009;Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010). Participă autorul, reputatul savant Moshe Idel (Israel) şi profesorul Leon Volovici (Israel).
Miercuri, 23 februarie, ora 18.00, standul României: Lectură din volumul „Pestriţ" (Paralela 45, 2010), de Riri Manor, în prezenţa autoarei.
Miercuri, 23 februarie, ora 18.45, standul României: Lectură din volumul „Un om din Est" (Tractus Arte, 2010), de Ioan Groşan, în prezenţa autorului.
Joi, 24 februarie, ora 13.00, standul României: lansarea volumului „Narcoticele în cultura română. Istorie, religie şi literatură" (Polirom, 2010), în prezenţa autorului. Moderator: Gina Pană. Cu această ocazie, autorul va susţine o prelegere şi va răspunde la întrebările publicului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite