Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul câştigă cei mai mulţi adepţi. Lansat în anul 1967 şi inspirat aproape în întregime din romanul scriitoarei Nora Roberts, alias J.D.ROBB, filmul a primit o distincţie Bafta pentru „Cel mai bun actor străin" (Rod Steiger) şi trei Globuri de Aur pentru „Cel mai bun actor ", pentru „Cel mai bun scenariu", dar şi pentru „Cel mai bun regizor" (Norman Jewison). În plus, ecranizarea s-a bucurat şi de cele cinci trofee Oscar,

FILM

Molière

Titlu original: Molière; Regie: Laurent Tirard; Distribuţie: Romain Duris, Ludivine Sagnier, Fabrice Luchini, Laura Morante, Edouard Baer, Fanny Valette, Annelise Hesme, Nicolas Vaude, Philippe du Janerand,

Pelicula prezintă un fragment fictiv din viaţa lui Molière. Acţiunea, plasată în anul 1644, ne înfăţişează un tânăr de douăzeci şi doi de ani, îndatorat până peste cap şi urmărit de portărei. Ideea filmului este inedită, iar actorul care deţine rolul lui Molière îl interpretează cu un şarm aparte. Deşi nu are un statut care să-l pună într-o lumină bună în societate, tânărul se ambiţionează şi nu se lasă până ce nu pune în scenă câteva tragedii, în pofida faptului că nu are înclinaţie spre acest domeniu. Nu trece mult şi este închis din cauza datoriilor tot mai mari. Dar, surprinzător, Molière se „evaporă", lăsând ca dispariţia lui să trezească multe semne de întrebare. După mult timp, el se întoarce cu promisiunea că va deveni un scriitor celebru, cel mai cunoscut al Franţei, astfel încât limba franceză să fie asociată cu „limba lui Molière".

Carte

Rendez-vous cu lumea

Autor: Aurora Liiceanu; Editura: Polirom

Aurora Liiceanu, unul dintre cei mai mediatizaţi psihologi din România, a revenit cu un nou volum. După succesul avut cu „Prin perdea", scriitoarea continuă dialogul dintre antropologie şi literatură în cartea „Rendez-vous cu lumea". Ca şi în volumul „Prin perdea", Aurora foloseşte din nou confesiunea drept pretext pentru a face psihologie. În fapt, „Rendez-vous cu lumea" abordează relaţiile dintre sexe, diferenţele culturale, preconcepţiile, dar şi schimbările care implică educaţia generaţiei tinere, schimbări la care asistăm neputincioşi. O altă temă contemporană la care s-a oprit autoarea este dată de aranjamentele relaţiilor de cuplu sau a vieţii publice. În cuprinsul cărţii se regăsesc: „Insist să te iubesc", „Sindromul Cenuşăreasa", „M-am trezit că practic găinăria românească".

CD

Saint Lu

Artist: Saint Lu; Casa de discuri: © A&A Records Warner Music Licensee

Muzica bună de altădată s-a întors şi este cântată de Saint Lu. Aflată la primul album selftitled, Saint Lu, interpreta de origine austriacă, şi-a dorit să demonstreze tuturor că muzica anilor '60 - '70 nu se va demoda niciodată, mai mult, a luat un avânt serios pe piaţa muzicală contemporană şi concurează cu cele mai în vogă genuri. Saint Lu a avut ca sursă de inspiraţie pentru acest material discografic sound-ul celor mai însemnaţi muzicieni ai timpurilor: Joplin, Hendrix şi Zeppelin. În ceea ce priveşte colaborarea cu artişti consacraţi ai muzicii anilor '70, îi putem aminti pe chitaristul Peter Weihe (Eric Clapton), pe Marlon Browden (Norah Jones), care a cântat la tobe, şi pe clăparul Christian Lohr (Joss Stone), pe care l-a vizitat în Munich. Per ansamblu, albumul este o compilaţie de improvizaţii în tonalităţi de chitară şi acorduri de legend semnate de importanţi artişti ai timpurilor.

DVD

Amelia

Regie: Mira Nair; Distribuţie: Hilary Swank, Ewan McGregor, Kristopher Anderson, Krista Moore, Jeffrey Knight, James Arnold, Jessica Martins, Gharrett Patrick Paon, James Byron

Hilary Swank şi Richard Gere sunt doi actori de renume care semnează distribuţia filmului inspirat din viaţa aviatoarei Amelia Earhart. La vârsta de patruzeci de ani, Amelia a devenit prima femeie care a pilotat un avion deasupra Atlanticului. Acest lucru a fost posibil într-o perioadă în care drepturile femeilor erau limitate faţă de cele ale bărbaţilor, iar meseria de pilot îi înspăimânta până şi pe aceştia. Şi-a adjudecat titlul de cea mai curajoasă femeie, a fost felicitată până şi de Prima Doamnă a Americii, Eleanor Roosevelt, dar Amelia nu s-a rezumat doar la avioane: a scris articole în numeroase publicaţii, a cochetat şi cu arta design-ului în materie de vestimentaţie şi a susţinut drepturile femeilor. Un film despre o vizionară, despre o luptătoare, despre o legendă: Amelia Earhart.

SPECTACOL

Lear

Regie: Andrei Şerban; Distribuţie: Valeria Seciu & Mariana Mihuţ (foto), Daniela Nane; Locaţie: Teatrul Bulandra Bucureşti

Piesa de teatru „Lear", ce poartă amprenta regizorală a lui Andrei Şerban, este un spectacol în care femeile joacă rolurile unor bărbaţi. Mariana Mihuţ, Valeria Seciu , Ioana Pavelescu şi Andreea Bibiri oferă o interpretare remarcabilă pe scena Teatrului Bulandra. De altfel, spectacolul prezintă o reuniune singulară a actriţelor deosebit de talentate ce formează distribuţia. În „Lear" are loc o intensificare a meditaţiei asupra conflictului dintre generaţii şi a ratatei relaţii comunicaţionale între părinţi. Dacă vrei să iei parte la această reprezentaţie cu totul specială, desfăşurată într-o atmosferă în care nimeni „nu mai clipeşte" pe parcursul a celor aproape patru ore şi jumătate de teatru, trebuie să-ţi rezervi neîntârziat un loc pentru seara de joi.

CONCERT

Massive Attack

Locaţie: Zone Arena; Bucureşti

În urmă cu doi ani, trupa Massive Attack a oferit un concert de amploare la Bucureşti, iar publicul a mulţumit prin aplauzele şi prezenţa într-un număr excepţional la eveniment. Din acest motiv, cei doi membri se întorc pe scena autohtonă pentru un nou eveniment aşteptat atât de fanii români, cât şi de cei din vecinătate. Toţi aceştia sunt invitaţi la Zone Arena, la 27 iunie, unde pionerii iniţiatori ai stilului trip-hop vor hipnotiza audienţa cu sound-ul lor exploziv şi unic. Massive Attack vor prezenta în premieră în Capitală noul album, „Heligoland", lansat în februarie, după o perioadă de pauză de aproape şapte ani de la precedentul material discografic, „100th Window". Pe lângă cele mai noi piese veţi putea auzi şi altele, mai vechi, cum ar fi „Dissolved Girl", „Teardrop" sau „Live With Me".

CARTE VS. FILM

"În arşiţa nopţii" este un roman prin care Nora Roberts a strâns o salbă de aprecieri care au ridicat-o în fruntea preferinţelor cititorilor americani, dar şi a celor internaţionali. Este o carte scrisă într-un stil inconfundabil, care beneficiază de acţiune dinamică încununată de un final neaşteptat, menit să dăinuie multă vreme în mintea cititorului. Totul se întâmplă în anul 2059, când tehnologia a ajuns la apogeul realizărilor, dar din punct de vedere al naturii umane totul este la fel.

Acţiunea este plasată în oraşul Sparta, Mississippi, unde are loc un asasinat neobişnuit. În ciuda prejudecăţilor lui rasiale, şeriful Bill Gillespie este recunoscut drept un foarte conştiincios om al legii. Totuşi, când Virgil Tibbs soseşte în oraş, Gillespie îl arestează pe loc, deşi scopul vizitei acestuia era de a-şi vedea mama. Când Bill se vede neputincios în faţa cazului, decide să facă echipă cu experimentatul ofiţer de culoare. Pe măsură ce ancheta se apropie de sfârşit, cei doi bărbaţi ajung să se preţuiască şi să se respecte.

Noi seriale

Îngerul întunecat

Regie: James Cameron & Charles Eglee; Distribuţie: Jessica Alba (foto), Jensen Ackles, Kevin Durand, John Savage, Valarie Rae Miller

În fiecare marţi şi joi, postul AXN Scifi vă invită la un nou serial de succes, „Îngerul întunecat", cu Jessica Alba protagonistă. Regizorul James Cameron a colaborat cu celebrul om de televiziune, Charles Eglee, pentru a spune povestea lui Max, cel care a reuşit să scăpe dintr-un laborator ce producea prototipuri umane avansate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite